Yunan medyasından Türkiye itirafı: Haritadan silinebiliriz

2 dk okuma
Yunan medyasından Türkiye itirafı: Haritadan silinebiliriz

Hızlı Özet

Yunan medyası, Türkiye’nin Libya’da attığı diplomatik ve askeri adımların Doğu Akdeniz’de dengeleri değiştirdiğini yazdı. Ankara’nın Halife Hafter ile doğrudan temas kurmasının, bölgedeki güç dengelerini altüst edecek bir hamle olduğu vurgulandı.

Yunan medyası, Türkiye’nin Libya’da attığı diplomatik ve askeri adımların Doğu Akdeniz’de dengeleri değiştirdiğini yazdı. Ankara’nın Halife Hafter ile doğrudan temas kurmasının, bölgedeki güç dengelerini altüst edecek bir hamle olduğu vurgulandı.

Yunanistan merkezli haber sitesi Banking News, İsrail’in önde gelen gazetelerinden Maariv’in analizine yer vererek Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de artan etkisini ele aldı.

Haberde, özellikle Libya’da atılan diplomatik ve askeri adımların “Akdeniz’deki dengeleri köklü şekilde değiştirdiği” ifade edildi.

HAFTER İLE DOĞRUDAN TEMAS VURGUSU

İsrail gazetesi Maariv’in yorumlarına yer verilen analizde, Türkiye'nin, Libya'nın doğusunda konsolosluk açması ve General Halife Hafter ile doğrudan temas kurmasının, bölgedeki güç dengelerini altüst edecek gelişmelerden biri olduğu belirtildi.

Bu adımların yalnızca askeri değil, diplomatik alanda da yeni bir dönemin kapısını aralayacağı ifade edildi.

TÜRKİYE İLE LİBYA ARASINDA TARİHİ DOSTLUK VURGUSU

Yunan basını, Ankara ile Trablus yönetimi arasındaki ilişkilerin köklü geçmişine de dikkat çekti. Türkiye, 1951’de bağımsızlığını ilan eden Libya’yı tanıyan ilk ülkelerden biri olmuştu.

2011’deki iç savaş sürecinde ise Trablus hükümetine verdiği destek, Ankara’nın bölgedeki konumunu daha da güçlendirmişti.

"TÜRKİYE'NİN HAMLESİ, ÜÇLÜ İTTİFAKLARIN ETKİSİNİ ZAYIFLATACAK"

Türkiye’nin Libya’daki varlığı, Yunan medyasında yalnızca diplomatik bir girişim olarak değil, aynı zamanda “Akdeniz’in güneyinde kurulan ileri bir karakol” şeklinde nitelendirildi.

Haberde, Ankara’nın Hafter ile kurduğu temasın Yunanistan–Kıbrıs–Mısır ve Yunanistan–Kıbrıs–İsrail üçlü ittifaklarının etkisini zayıflatacağı yorumuna yer verildi.

WASHİNGTON'UN YENİ YAKLAŞIMI

Analizde ayrıca, ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack’ın açıklamalarına da değinildi.

Barrack, Washington’un yeni Orta Doğu politikasının geçmişten “temelden farklı” olacağını dile getirdi.

Batı’nın bölgede yıllarca kendi çıkarlarını gözettiğini belirten Barrack, bundan böyle Türkiye’nin çıkarlarının da dikkate alınacağı mesajını verdi.

Bu açıklama, özellikle İsrail yanlısı çevrelerde tepkiyle karşılandı.

YUNANİSTAN'IN ADETA HARİTADAN SİLEBİLECEĞİ İFADESİ DİKKAT ÇEKTİ

Banking News, gelişmelerin Yunanistan ve Kıbrıs açısından ciddi sonuçlar doğurabileceğini yazdı. Türkiye’nin Libya’daki varlığının Atina’yı Doğu Akdeniz’de izole edebileceği uyarısında bulunuldu.

Haberde ayrıca Ankara’nın enerji hatlarını kontrol altına alma hedefinin geri dönüşsüz bir noktaya ulaştığı ve bu durumun “Yunanistan’ı adeta haritadan silebileceği” ifadesi dikkat çekti.

Bu haber 521 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İsrail'in Irak'taki gizli üssünü ifşa eden çoban öldürüldü
Dünya

İsrail'in Irak'taki gizli üssünü ifşa eden çoban öldürüldü

İsrail’in, İran’a yönelik operasyonlarını desteklemek amacıyla Irak çölünde gizli bir askeri üs kurduğu iddiası dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Wall Street Journal’ın ABD’li yetkililere dayandırdığı habere göre üs, İsrail özel kuvvetlerinin konuşlandığı ve hava operasyonlarına lojistik destek sağladığı bir merkez olarak kullanıldı.

Habervitrini12897 Görüntüleme
ABD'li Yahudi Lider ve İsrail Savunucusu Abe Foxman 86 Yaşında öldü
Dünya
#news#United States#US & Canada

ABD'li Yahudi Lider ve İsrail Savunucusu Abe Foxman 86 Yaşında öldü

Yaklaşık otuz yıl boyunca ADL savunuculuk grubunu yöneten Abe Foxman, İsrailli yetkililer tarafından samimi ve tutkulu bir lider olarak nitelendirildi. Foxman, Holokost'tan sağ kurtulmuş ve hayatını antisemitizmle mücadeleye adamıştı.

Habervitrini13679 Görüntüleme
İsrail, Türkiye'den gelebilecek yeni bir deniz "çatışmasına" hazırlanıyor.
Dünya

İsrail, Türkiye'den gelebilecek yeni bir deniz "çatışmasına" hazırlanıyor.

Bu arada, Marmaris'teki Filistin yanlısı aktivistlerin büyük bir kısmı filonun yolculuğuna devam etmeye hazırlanıyor ve bu organizasyona yardımcı olan grup ise Türk örgütü "İHH" üyelerinden oluşuyor.

Habervitrini14684 Görüntüleme
Irak çölündeki gizli İsrail askeri üssünün sırrı çözüldü
Dünya

Irak çölündeki gizli İsrail askeri üssünün sırrı çözüldü

İbranice yayınlanan gazete, Wall Street Journal'dan alıntı yaparak bu üssün perde arkasındaki faaliyetlerini doğruladı ve çeşitli görevleri yerine getirmek üzere İsrail komando birliklerinden oluşturulduğunu belirtti.

Habervitrini11892 Görüntüleme