Dünya
  • 31.8.2009 17:20

HACILARA ÖZEL TREN DEVREYE GİRİYOR

Mekke’de hac döneminde yaşanan trafik sıkışıklığını ortadan kaldıracak Monorail tren projesinin ilk aşamasının 2010 yılından itibaren devreye girmesi bekleniyor.
Suudi Arabistan’da yayımlanan Arabnews gazetesinde yer alan habere göre, Mekke’de Mina, Arafat ve Müzdelife’yi birbirine bağlayacak proje, tam kapasiteyle 2011 yılında çalışmaya başlayacak.
Yüksek Hac Komitesi tarafından hazırlanan raporda, geçen hac sezonunun hemen ardından, projeyi 1,3 milyar dolarla kazanan Çin Demiryolu Şirketinin çalışmalarına başladığı belirtildi.
Suudi Arabistan’da her hac döneminde 3 milyona yakın hacının Mekke içinde belli dönemlerde yer değiştirmesi sırasında yaşanan büyük trafik sıkışıklığını aşabilmek açısından projenin önemine dikkat çekiliyor. Hac döneminde Mekke içinde hacıların Mekke ile Arafat, Mina ve Müzdelife arasındaki nakillerinde kullanılan 53 bin otobüsün ve diğer özel araçların devre dışı kalacak olmasının, projenin en büyük özelliklerinden biri olacağı belirtiliyor. Yeni sistemle, 6 ila 8 saat içinde 500 bin hacının taşınması hedefleniyor.
Projenin ikinci aşamasında Monorail tren sisteminin Kabe’nin hemen yakınına da gelmesi planlanıyor. Ayrıca Cidde’ye inen hacıların yüksek hızlı trenlerle Mekke ve Medine’ye nakledilmeleri için de Hicaz Demiryolu için hazırlanan diğer projelerin entegre olarak devreye girmesi için çalışmaların devam ettiği ifade ediliyor.
Monorail tren sistemi, yerden 8-10 metre yükseklikte tek ray üzerinde giden toplu taşıma tren sistemlerine verilen ad olarak biliniyor. Monorail sistemi, birçok Uzakdoğu ülkesinde ve Amerika’da kullanılıyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:26

İLGİLİ HABERLER