
HAKİM VE SAVCILARIN MESLEĞE BAŞLAMASIYLA İLGİLİ DÜZENLEME TARTIŞMALI BAŞLADI
Adalet Komisyonu, geçen hafta tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanan ve maddelerine geçilen; AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç’un, Hakimler ve Savcılar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini görüşmek üzere toplandı.
CHP milletvekilleri, hukuk fakülteleri, barolar, Danıştay, Yargıtay ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’dan (HSYK) temsilci çağrılmamasının eksiklik olduğunu, bu nedenle toplantının ertelenmesi için 3 ayrı önerge verdi.
Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, önergeleri birleştirerek işleme koydu ve usul tartışması açtı. İyimaya, birleştirilen önergeyle ilgili lehte ve aleyhte birer üyeye söz vereceğini açıkladı.
Karara tepki gösteren CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, önergeyle ilgili lehte ve aleyhte 2’şer kişinin konuşması gerektiğini, sınırlamanın İçtüzüğe aykırı olduğunu savundu. Ünlütepe, İyimaya’ya niçin hoşgörülü davranmadığını sordu.
Teklifin geneli üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını, buna rağmen önergeleri işleme koyduğunu ifade eden İyimaya, "İsteseydim, önergeleri işleme koymayabilirdim" dedi.
CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, birleştirilen önerge üzerinde değil, hukuk fakültelerinden bir kişinin toplantıya davet edilmesiyle ilgili önerge üzerinde konuşmak istediğini söylemesi, İyimaya’yı kızdırdı.
İyimaya, "Karar verdim. Usul tartışmasını yönetmek bana ait" ifadesini kullandı.
Gök de konuşma hakları kısıtlanacaksa toplantı yapmanın bir anlamı olmadığını, telifin doğrudan TBMM Genel Kurulu’na indirilebileceğini söyledi.
Daha sonra önerge lehinde söz alan Halil Ünlütepe, Başkan İyimaya’nın İçtüzüğe aykırı olarak 3 önergeyi birleştirdiğini, teklifi bir an önce Genel Kurul’a indirme çabası içinde olduğunu savundu.
Hukukla ilgili meslek ve sivil toplum ile ilgili kuruluş ve kurumların temsilcilerinin görüşlerine başvurulmamasını eleştiren Ünlütepe, "Nerede yargıçlar? Niçin yargıçların düşüncesini alma ihtiyacı duymuyoruz?" diyerek, acele edilmesinin nedenini sordu.
"ÇOĞUNLUĞUN DİKTATÖRLÜĞÜNE YOL AÇAR"
Danıştay, Yargıtay, HSYK gibi yargı organlarının temsilcilerinin toplantıya çağrılarak, düşüncelerinin alınması gerektiğini ifade eden Ünlütepe, "Sivilleşmeden, demokratikleşmeden, açılımdan vazgeçerek, hukuku daraltarak, sadece ’evet, hayır’ kapsamı içine sokarak bir yasal düzenleme yapamazsınız. Bu çoğunluğun diktatörlüğüne yol açar. Hukuk, çoğunluğun diktatörlüğüne izin vermez. Çoğunluk kavramı, hukukla sınırlıdır. Bugünkü çalışma sistemiyle, hukukun temel ilkelerini siliyorsunuz. Hukuk devletinden uzaklaşıyorsunuz" diye konuştu.
Ünlütepe, TBMM çalışmalarında istikrarın sağlanması, ilgili kuruluş ve kurumların görüşlerinin alınması için toplantının ertelenmesini istedi.
Gök ise önergelerin birleştirilmesinin hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek, teklifin esasına girilmemesini istedi. Gök, esasa geçmenin "kavga ortamı doğuracağını" savundu.