Gündem
  • 22.1.2014 17:20

Halkalı‘da 16 milyon dolarlık eşyaya el konuldu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Halkalı Gümrüğü'nde düzenlenen operasyonda el konulan eşyaların değerinin yaklaşık 16 milyon dolar olduğunu, bu rakamın daha da artabileceğini bildirdi.

Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul'da ortaya çıkarılan gümrük kaçakçılığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Yazıcı, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünce yapılan risk analizi ve istihbarat çalışmaları sonucunda Halkalı ve Ambarlı’da faaliyet gösteren bazı antrepolardan ithal edilen tekstil ürünlerinin gümrük işlemlerinin yapılması sırasında usulsüzlük tespit edildiğini ifade etti.

İncelemelerde, gümrük idaresini yanıltmak suretiyle gümrük tarifesinin yanlış uygulandığı, bir başka ifadeyle "anti damping" vergisine ve yüksek oranlı gümrük vergisine tabi eşya yerine düşük vergi oranlı eşya işlemleri yaptırılarak Hazinenin kayba uğratıldığını belirten Yazıcı, şunları kaydetti:

"Soruşturma kapsamındaki firmaların, ithal ettikleri eşyayı muayene ile görevli memurdan gizleyerek ülkeye ithal ettiği, bu işlemlerin 19 Mart 2013 tarihinden bu yana defalarca yapıldığı belirlenmiştir. Yöntem olarak da anti damping ve gümrük vergisi yüksek olan iplik cinsi eşyanın ithal edilmesine karşın, her defasında antrepoda mevcut bulunan ve vergi oranı daha düşük olan eşyanın gümrük işlemleri yapılmak üzere gümrük denetimine tabi tutulduğu, bu şekilde aynı eşyanın 63 kez gümrük idaresine farklı eşya gibi muayeneye sunulduğu anlaşılmıştır. Antrepodaki eşyalara Bakırköy ve Küçükçekmece Sulh Ceza Mahkemelerinin kararı ile el konuldu. Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat personelince ifadelerine başvurulan şüphelilerden bazıları gümrük mevzuatına aykırı işlem yaptıkları konusunda itirafta bulunarak etkin pişmanlıktan faydalanmak istemişlerdir. "

Bakan Yazıcı, inceleme sonucunda 73 ithalat işlemi ve 78 antrepo beyannamesi olmak üzere toplamda 153 gümrük işleminin yapıldığı, bu işlemlerden sadece 2'sinin sarı hattan, diğerlerinin kırmızı hat kriterinden işlem gördüğünün tespit edildiğini bildirdi.

Şu ana kadar el konulan eşyaların yaklaşık 16 milyon dolar değerinde olduğunu ifade eden Yazıcı, bu rakamın daha da artabileceğini belirtti.

Yazıcı, soruşturma kapsamında gözaltına alınan 16 kişinin savcılığa sevk edildiğini, soruşturmanın sürdürüldüğünü kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:17

İLGİLİ HABERLER