TBMM Halkbank Soruşturma Komisyonu'nun raporunda yer alan tanık ve sanık ifadelerinde, Halkbank eski yönetiminin, borçların tahsili konusunda bankaya borçlu diğer işadamlarından yardım aldığı, borçluları yasal olmayan yollarla borcunu ödemeye zorladığı ileri sürüldü.
Eski bakanlar Hüsamettin Özkan ile Recep Önal'ın Yüce Divan'a sevkedilmesini öngören raporda, usulsüzlüklerle ilgili çarpıcı açıklamalar yer aldı. Raporda, halen Dalaman Cezaevi'nde tutuklu bulunan Özkan Akkayagil'in, Bodrum Savcısı Bestami Tezcan'a verdiği ifadeler de yer aldı. Halkbank'tan 5.5 milyon dolarlık kredi kullanan Akkayagil ifadesinde, bankanın kredi işlerinde rüşvet istendiğini öne sürdü. İşte Akkayagil'in savcılık ifadesi: ''Halkbank eski Genel Müdürü Yenal Ansen, Uncular firmasına verilen kredilerle ilgili problem yaşanınca benden yardım isteyip Kahramanmaraş'a gitmemi ve Güler Hanım ve Önder Bey ile buluşmamı istedi. Ben de, Kahramanmaraş'ta daha önceden tanıdığım Erol Kamer isimli kişiden yardım istedim. Tapuda sahte işlemi yapan kişiyi bulduk. Ve Ansen ile temas ederek, kişiyi Ankara'ya getirdik. Ankara'da şahsın ifadesini alarak, bankanın ipoteğinin birinci sıraya girmesini sağladık.'' Akkayagil, Halkbank'ın Tiffany Tomato firmasından olan alacağının tahsili konusunda da banka yönetimine yardımda bulunduğunu ileri sürdü.
ANSEN 400 BİN DOLAR İSTEMİŞ
Akkayagil ifadesinde, Halkbank eski Genel Müdürü Yenal Ansen'in telefonla kendisini arayarak 400 bin dolar para istediğini söyledi. Akkayagil'in konuyla ilgili açıklaması şöyle: ''Ansen, bir dostuna lazım olduğunu belirterek 400 bin dolar istedi. Bu kadar meblağın bende olmadığını söyledim. Bunun üzerine, Demirhalkbank'tan adıma kredi çıkartılacağı söylendi. Ben de kredi başvurusu yaptım. Krediyi de Ansen'e teslim ettim. Geri ödemesini ise kendim yaptım.''
Akkayagil ile 29 Mart 2004 tarihinde komisyon olarak tekrar görüşüldüğü ileri sürülen soruşturma raporunda, şahsın savcılığa verdiği ifadede yer alan iddiaların bir kısmını kabul etmediği, bir kısmını da kabul ettiği kaydedildi. (YENİ ŞAFAK)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:23