Gündem
  • 15.4.2024 22:00

HAMAS ateşkes için İsrail'den Gazze'den çekileceği yönünde "yazılı bir taahhüt" talep etti.

"Politico", Hamas'ın son yanıtının ayrıntılarını ortaya koyuyor: Hareket, İsrail'in Gazze'den çekileceği yönünde "yazılı bir taahhüt" talep etti.

Amerikan dergisi Politico , 14 Nisan 2024 Pazar günü, Hamas'ın, devam eden müzakereler sırasında, ateşkes için müzakere edilen anlaşmanın ikinci aşamasında İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekileceği yönünde "yazılı ve açık bir taahhüt" talep ettiğini ortaya çıkardı . .

Amerikan dergisi bu bilgiyi tanınmış bir Mısırlı yetkilinin yanı sıra Filistin İslami Direniş Hareketi'nden (Hamas) bir yetkiliden aktardı. 

Amerikan dergisi, Hamas'ın 13 Nisan Cumartesi günü altı haftalık ateşkes teklifine cevabını Mısırlı ve Katarlı arabuluculara sunduğunu açıkladığını belirtti. 

Filistin direniş hareketi, kalıcı ateşkes, İsrail ordusunun Gazze'nin her yerinden çekilmesi, yerinden edilmiş kişilerin evlerine dönmesi, yardım akışının yoğunlaştırılması ve sivil saldırıların başlatılması gibi taleplerine hâlâ bağlı kaldığını söyledi. yeniden yapılanma.

Politico, her iki tarafa da sunulan teklifin, Gazze'de altı haftalık bir ateşkesi içerdiğini doğruladı; bu süre içerisinde Hamas, İsrail hapishanelerindeki 900 Filistinli mahkumun serbest bırakılması karşılığında 40 tutukluyu serbest bırakacaktı; bunların arasında 100'ü ağırlaştırılmış cezalar vardı.

Bu arada Politico, Mısırlı yetkilinin, Hamas'ın savaşın sona erdirilmesi, İsrail'in Gazze'den çekilmesi ve çok sayıda Filistinlinin serbest bırakılması karşılığında tüm İsrailli tutukluların serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşmayı da içeren "birkaç aşamada gerçekleşecek kapsamlı bir anlaşma" istediğini söylediğini aktardı. mahkumlar. 

İki yetkili, tepkinin Hamas'ın İsrail'den serbest bırakmak istediği Filistinli mahkumların sayısındaki artışı da içerdiğini söyledi.

Amerikan dergisi, Mısırlı yetkili ve Hamas yetkilisinin kimliklerinin açıklanmaması şartıyla kendisiyle görüştüğünü açıkladı. Çünkü müzakerelerin hassas ayrıntılarını açıklamaya yetkili değiller. Hamas'ın tepkisinin, güney ve kuzey arasındaki iki ana yol (Salah al-Din Yolu ve Al-Rashid Caddesi) aracılığıyla yerinden edilmiş kişilerin kuzey Gazze'ye sınırsız dönüşünün sağlanmasını içerdiğini söylediler.

Mısırlı yetkili, arabulucuların yeni bir müzakere turu çağrısı yapmadan önce yanıtı dikkatle gözden geçireceklerini söyledi.

Geri dönenlerin hedeflenmesi 

Bu, Pazar günü, İsrail işgal ordusunun burayı bir "savaş bölgesi" olarak değerlendirerek bölge sakinlerinin geri dönüşünü engellemekte ısrar ettiği kuzey Gazze Şeridi'ndeki evlerine dönmeye çalışan yüzlerce yerinden edilmiş Filistinlinin İsrail topçu bombardımanına maruz kalması sırasında gerçekleşti. .”

Sağlık kaynakları Anadolu'ya, İsrail'in, sahildeki "Al-Rashid" Caddesi üzerinden kuzey Gazze'ye dönmeye çalışan yerinden edilmiş insanları hedef alan bombardımanı sonucu Filistinli bir kadının şehit olduğunu, diğerlerinin de yaralandığını söyledi.

Bu arada Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail savaşında ölenlerin sayısının "33.729 şehit ve 76.371 yaralıya" yükseldiğini duyurdu. Bu, İsrail'in Gazze Şeridi'nde devam eden savaşının kurbanlarına ilişkin 191. gündeki günlük istatistik raporunda geldi.

Bakanlık, "İsrail işgali, Gazze Şeridi'nde son 24 saatte 43'ü şehit, 62'si yaralı olmak üzere ailelere yönelik 4 katliam gerçekleştiriyor."

İsrail, Güvenlik Konseyi'nin acil ateşkes kararı almasına ve "soykırım" suçlamasıyla ilk kez Uluslararası Adalet Divanı huzuruna çıkmasına rağmen Gazze'ye yönelik yıkıcı savaşını sürdürüyor. Filistin ve BM verilerine göre savaş, insan kayıplarının yanı sıra, çocukların ve yaşlıların hayatına mal olan büyük yıkım ve kıtlık bıraktı.

Güncellenme Tarihi : 15.4.2024 23:31

İLGİLİ HABERLER