Gündem
  • 11.12.2023 10:38

HAMAS’ın müthiş direnişi İsrail askeri analistlerini şok etti

İsrailli askeri analist Yoav Zitun, Pazar günü yayınlanan makalesinde, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki Hamas'ı ortadan kaldırmanın aylar süreceğini anladığını belirtti.

Her ne kadar İsrail ordusu 2007 yazından bu yana Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ı devirmeyi ummuş olsa da, “ordu, sahada her gün Hamas'ın ne kadar güçlü olduğuna hayret ediyor. Kassam Tugayları geçtiğimiz yıllarda Tel Aviv'den 50 dakika uzaklıkta kurulmuş gerçek bir ordudur (...).

Kendisi, hareketin askeri yeteneklerinin İsrail'in Filistin işgaline onlarca yıldır nasıl direndiğini doğruladığını belirtti.

Zitun makalesinde ABD'nin İsrail'e Gazze'deki savaşı "Aralık veya Ocak ayı sonuna kadar" sona erdirmesi için bir süre gönderdiğini belirtti ancak Washington Cuma günü bunu reddetti.

Hamas'ın İsrail ordusuyla mücadeledeki yeteneklerine ışık tutan Zitun, şunları kaydetti: "Onların ana silahları olarak kabul edilen çeşitli tipteki RPG mermileri de dahil olmak üzere yüz binlerce silahları var.

"Onların aynı zamanda son on yılda Gazze Şeridi'ne düşen İsrail ordusunun Sky Rider insansız hava aracının kopyası olarak üretilen gelişmiş roketatarları, patlayıcı insansız hava araçları ve saldırı uçakları da var."

Zitun'a göre, "Hamas savaşçılarının aynı zamanda makineli tüfekleri, Kalaşnikof tüfekleri, Dragunov keskin nişancı tüfekleri, gelişmiş iletişim cihazları, farklı standart ve büyüklükteki patlayıcı cihazları (..) ve sayısız miktarda silah ve askeri yetenekleri var."

İsrail'in kuzey Gazze Şeridi'ne saldırısıyla ilgili olarak Zitun, "Beyt Hanun'daki şiddetli çatışmalar, Gazze'yi düşmandan temizlemenin aylar süreceğini gösteriyor olabilir" dedi. Analist, Hanun'un Hamas'ın en güçlü kalesi olmamasına rağmen inanıyordu.

Zitun, Gazze Şehri'ndeki Şucaiye mahallesi hakkında seçkin Golani Tugayı'ndan kıdemli bir subayın "Hamas en güçlü taburunu oraya yerleştirdi" dediğini aktardı.

Polis memuru, "O mahalledeki militanlar orada doğup büyüdüler, o mekana bağlılar ve kaçmayacaklar" dedi.

"Pratik açıdan bakıldığında Shujaiya'yı tamamen temizlemek için yaklaşık altı aya ihtiyacımız olacak" diye açıkladı.

İsrail, Hamas'la bir haftalık insani aranın sona ermesinin ardından 1 Aralık'ta Gazze Şeridi'ne yönelik askeri saldırılarına yeniden başladı.

Hamas'ın sınır ötesi saldırısının ardından 7 Ekim'den bu yana bölgeye yönelik aralıksız hava ve kara saldırılarında en az 17.700 Filistinli öldürüldü ve 48.780'den fazla kişi de yaralandı.

Resmi rakamlara göre İsrail'in Hamas saldırısında ölenlerin sayısı 1.200'dü.

Güncellenme Tarihi : 11.12.2023 10:47

İLGİLİ HABERLER