
Hamas, Trump'ın Elçisini Anlaşmayı Bozmakla Suçladı
Hamas, Donald Trump'ın özel temsilcisi Steve Witkoff'u, Gazze'de yakalanan bir ABD-İsrail askerinin serbest bırakılmasına yol açan perde arkası anlaşmayı bozduğu gerekçesiyle suçladı.
Hareket, iyi niyet jesti olarak adlandırdığı şeye rağmen, İsrail'e yönelik insani yardım ve siyasi baskı vaatlerinin hiçbir zaman gerçekleşmediğini söylüyor.
Hamas'ın üst düzey yetkililerinden ve siyasi büro üyelerinden Basem Naim, Drop Site'a yaptığı açıklamada, Witkoff ile sessiz sedasız bir anlaşmaya varıldığını açıkladı.
Trump cephesi, 7 Ekim 2023'te Filistinli savaşçılar tarafından esir alınan ABD-İsrail çifte vatandaşı Edan Alexander'ın serbest bırakılması karşılığında, İsrail'i Gazze üzerindeki baskısını hafifletmeye, insani yardıma izin vermeye ve ateşkesi desteklemeye zorlayacak.
Naim ise, "Anlaşmayı sadece ihlal etmediler, onu çöpe attılar" diyor.
Alexander'ın bu hafta serbest bırakılması, devam eden savaşta nadir bir anı işaret etti. Yardım gruplarının artık insani bir felaket olarak adlandırdığı bir duruma dönüşen savaşın başlangıcından bu yana serbest bırakılan ilk erkek İsrailli asker oldu.
Ancak sonrasında, rahatlama umudu hızla yok oldu. 24 saatten kısa bir süre sonra, İsrail güçleri Han Yunus'taki Avrupa Hastanesi'ni bombaladı ve üst düzey bir Hamas komutanını hedef aldığı bildirilen bir hava saldırısında en az 28 kişiyi öldürdü.
Gazze'deki pek çok kişi için mesaj açıktı; barışı sağlamayı amaçlayan bu hareket, yalnızca daha fazla saldırıyı tetikledi.
Trump, yakın zamanda yaptığı bir Körfez turunda Gazze'deki kıtlık koşullarını kabul etti. BAE'de "Birçok insan açlıktan ölüyor" dedi. Ancak Hamas, bu açıklamaları boş retorik olarak nitelendirdi.
Naim, "Söz değil eylem arıyoruz," diye yanıtladı. "İnsani felaket derhal sona ermeli."
Trump, Şubat ayında Gazze'nin geleceğini yeniden şekillendirmek için tartışmalı öneriler ortaya atmıştı; bunlar arasında, harap olmuş şeridi ABD yönetiminde bir "özgürlük bölgesi" ve lüks bir destinasyona dönüştürmek de vardı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yanında yer alan Trump, ABD-İsrail arasında ortak bir yönetim yapısı kurulması olasılığını bile görüştü.
Bu arada Trump destekli "Gazze İnsani Yardım Vakfı"nın Mayıs ayı sonuna kadar faaliyetlerine başlaması planlanıyor. Ancak yardım grupları ve BM, bu tasarımı kınadı.
Yardım çalışmaları Hamas'ı devre dışı bırakarak İsrail güvenlik protokolleri kapsamında sıkı bir şekilde kontrol edilecek ve yalnızca milyonlarca insanın yerlerinden edildiği kuzeydeki bölgelere değil, güney Gazze'nin bazı bölgelerine ulaşacak.
Eleştirmenler bunun gıdayı silahlandırmaya eşdeğer olduğunu söylüyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir BM yetkilisi, "Bu yardım değil, kontrol" dedi.
Naim, daha fazla tutuklu serbest bırakılmasının artık gündemden düştüğünü söyledi. "Daha fazla jest yok," dedi. "Sadece tam bir ateşkes ve İsrail'in geri çekilmesi yeni müzakereleri haklı çıkaracaktır."
Son günlerde İsrail hava saldırıları 230'dan fazla Filistinliyi öldürdü ve 200'den fazlasını yaraladı. Kuzeyde tahliye emirleri ve aralıksız bombalamalar hastaneleri doldurdu ve ambulans ekiplerini bunalttı.
Sağlık görevlileri enkaz altından çocukları ve yaşlıları çıkardıklarını, ancak hastanelerde malzeme veya yer kalmadığını bildirdi.
Hamas, müzakerelerin tamamen çöktüğünü söyledi. Naim, "Sıfır ilerleme" dedi. "Sanki Alexander'ın serbest bırakılması hiç olmamış gibi, eski İsrail planına geri döndüler."
İsrail medyası, Witkoff'un yakın zamanda Doha'daki görüşmelerden çekildiğini doğrulayarak, ABD'nin artık İsrail'e askeri operasyonlarını durdurması için baskı yapmayacağının sinyalini verdi.
Sızdırılan "Witkoff taslağı", kalıcı ateşkes ve tam çekilme gibi temel şartların daha önceki anlaşmalardan çıkarıldığını gösterdi.
Bunun yerine, ABD'nin önerdiği son yol haritası, Naim'in "başarısız" olarak adlandırdığı koşullar olan İsrail'in kısmi geri çekilmesini, devam eden askeri denetimi ve Hamas'ın tam silahsızlandırılmasını içeriyor.
Trump ekibinin yaklaşımını piyasa spekülasyonuna benzetti. "Borsa gibi. Sabah, öğlen ve akşam pozisyonlarını değiştiriyorlar," dedi.
Hamas için, Washington'un İsrail'i rotasını değiştirmeye zorlamadığı sürece savaşın ve acıların devam edeceği biliniyor.
Naim, "İsrail hiçbir sonuç doğurmadan haydut devlet gibi davrandığı sürece bu müzakerelerin bir anlamı yok" dedi.
Güncellenme Tarihi : 18.5.2025 12:18