Gündem
  • 16.5.2024 13:00

Hamas'ın taktiklerindeki değişimin ardından... "İsrail sonsuz savaştan korkuyor"

Hamas'ın taktiklerindeki değişimin ardından... "İsrail sonsuz savaştan korkuyor"

Wall Street Journal, İsrail'in Gazze'de yedi ay süren savaşa rağmen Hamas'ı yenemeyeceği yönündeki mevcut korkularını vurguladı ; bu durum sonsuza kadar sürecek bir gerilla savaşına yol açabilir.

Gazete, ABD'nin terörist olarak sınıflandırdığı hareketin, tünel ağı, küçük militan hücreleri ve sadece hayatta kalmak için değil, aynı zamanda İsrail güçlerine karşı koymak için de kullandığı geniş toplumsal nüfuzuyla temsil edilen yeteneklerinin altını çizdi.

Gazete, şu anda Jabalia'da savaşan 98. Komando Tümeni'nden bir İsrailli yedek askerin, Hamas'ın daha agresif bir şekilde saldırdığını ve evlerine ve İsrail askeri araçlarına sığınan askerlere her yıl daha fazla tanksavar mermisi ateşlediğini söylediğini aktardı. 

Gazeteye göre Hamas, 2006'daki parlamento seçimlerindeki zaferinden bu yana Gazze Şeridi'ni yönettikten sonra gerilla savaş gücüne geri dönmek için tünellerini, militanlarını ve silah stoklarını kullandı.

Hamas, gerilla savaş gücüne geri dönmek için tünellerini, militanlarını ve silah stoklarını kullandı

Gazete, bu değişimin kısmen, 1980'lerdeki ilk Filistin intifadası sırasında Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki İsrail askeri işgaline karşı örgütlenen bir grup olarak grubun köklerine dönüşü yansıttığına inanıyor. Gazze'deki güvenlik analistleri ve görgü tanıkları Wall Street Journal'a, mevcut savaşta bunun vur-kaç taktikleri kullanmak ve daha küçük militan grupları halinde faaliyet göstermek anlamına geldiğini söyledi.

Gazete, tünel ağının beklenenden daha kapsamlı olduğunu ve daha önce deniz suyuyla doldurmaya çalıştıktan sonra patlayıcı kullanarak temizlemeye çalışan İsrail ordusu için özel bir zorluk teşkil ettiğini açıkladı.

Gazeteye göre, savaşın asıl amacının hareketin tamamen yok edilmesi olduğunu söyleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu için Hamas'ın direnme yeteneği stratejik bir sorun teşkil ediyor.

Netanyahu Pazartesi günü, Hamas'ın 7 Ekim'deki İsrail saldırısına atıfta bulunarak, "Hamas terör rejimini çökertene kadar durmayacağız, saldırıyı yapanlardan sonuncusuna kadar intikamımızı alacağız" dedi. İsrail'in tahminlerine göre 1.200 kişinin ölümüne yol açtı.

Gazete, İsrail hükümetinin Hamas'ın yerini alacak inandırıcı bir planı olmadığı ve ordunun elde ettiği başarıların azalacağı yönündeki güvenlik kurumları da dahil olmak üzere İsrail içinde artan korkuları haklı çıkardı.

Görgü tanıkları gazeteye, İsrail ordusunun Hamas'ın son kalesi olarak tanımladığı Refah'a tank ve asker sevk ederken, hareketin kuzey Gazze'deki İsrail kuvvetlerine bir dizi vur-kaç saldırısı başlattığını söyledi.

Gazeteye göre, İsrail'in Salı günü düzinelerce militanla yaptığı çatışmalarda kendisine destek olmak için tanklarını çağırdığını ve tanımladığı hedef de dahil olmak üzere 100'den fazla hedefi havadan bombaladığını açıklamasının ardından nispeten sakin olan bölgeler savaş alanına dönüştü. Gazze'nin merkezinde Hamas'ın savaş odası olarak.

Hamas'ın Filistin sokaklarına dönüşü, geçtiğimiz birkaç gün içinde sosyal medya kullanıcılarının Gazze Şeridi'nde diğerlerine saldıran maskeli insanları gösteren video klipleri yayınlamasıyla ortaya çıktı.

Bu nedenle Wall Street Journal, olup biten her şeyin doğal sonucunun, İsrail'in Netanyahu'nun Hamas'a karşı tam bir zafer elde etme hedefine ulaşmaktan uzak görünmesi olduğunu belirtti.

Gazete, mevcut ve eski İsrailli askeri yetkililerin ve Amerikan istihbarat tahminlerinin aktardığı bilgilere göre, İsrail Refah'a geniş çaplı bir saldırıyı sürdürse de sürdürmese de Hamas'ın muhtemelen hayatta kalacağını ve Gazze Şeridi'nin diğer bölgelerinde devam edeceğini açıkladı.

İsrail Başbakanlığı, Hamas'ın Gazze'de yeniden ortaya çıkışı konusunda gazeteye yorum yapmayı reddetti.

Gazeteye göre zorlukları artıran şey, 7 Ekim saldırılarının emrini veren Gazze'deki Hamas lideri Yahya Sinwar'ın, hareketin Gazze'nin altındaki tünellerinde saklanarak İsrail saldırısına dayanabilmesiydi.

Hareketin uzun vadede savaştan sağ çıkabileceğine olan inancını yansıtan Wall Street Journal, Sinwar'ın ateşkes görüşmelerinde arabuluculara Hamas'ın Refah'taki savaşa hazır olduğu ve Netanyahu'nun da bunu yapabileceğine inandığı yönünde mesajlar ilettiğini bildirdi. Hamas'ı dağıtmak saf bir inançtır.

Gazete, Arap bir müzakerecinin Sinwar hakkında şunları söylediğini aktardı: "O her zaman Hamas'ın hâlâ liderlikte olduğunu, savaş alanını terk etmediklerini ve yıllarca olmasa da aylarca devam edebileceklerini göstermek istedi."

Filistinli yetkililere göre İsrail, Gazze'ye saldırı düzenledi ve savaşın başlangıcından bu yana Gazze'de çoğu sivil olmak üzere 35.000'den fazla insanı öldürdü.

Güncellenme Tarihi : 16.5.2024 13:08

İLGİLİ HABERLER