Dünya
  • 19.3.2024 23:00

Hamas'tan ateşkes için 'Türkiye' şartı!.. İsrail çıldırdı

Katar'ın başkenti Doha'daki müzakerelerde Filistinli heyetin Türkiye ve Rusya'nın yanı sıra arabulucu Katar ve Mısır'ın garantörlüğünü talep ettiği İsrail yönetiminin ise buna itiraz ettiği ileri sürüldü.

Hamas ile terör devleti İsrail arasında Doha'da müzakere edilen Gazze'de ateşkes ve karşılıklı esir takası anlaşması için Filistinli heyetin Türkiye ve Rusya'nın yanı sıra arabulucu Katar ve Mısır'ın garantörlüğünü talep ettiği Tel Aviv'in ise buna itiraz ettiği ileri sürüldü.

Mossad şefi David Barnea başkanlığındaki güvenlik heyeti , başka bir rehine anlaşması için yeni bir müzakere turu için Cumartesi günü Katar'a gitti . Salı günü Dışişleri ve Savunma Komitesi'nde yapılan bir tartışmada Başbakan Binyamin Netanyahu, kendi görüşüne göre Hamas'la bir esir anlaşması için müzakerelerin nasıl yürütülmesi gerektiğini ayrıntılarıyla anlattı.

NETANYAHU : MÜZAKERELERDE SERT OLUNMALI

Netanyahu, "Müzakerelerde sert olmamız gerekiyor. Her şeyi en baştan veremezsiniz çünkü düşman daha fazlasını isteyecektir" dedi. Netanyahu, "Bu tür ikilemlerle karşı karşıya kalan bir hükümet olduğunu düşünmüyorum" diye ekledi.

Bu arada, Netanyahu'ya göre sert bir şekilde yürütülmesi gereken rehine anlaşmasını güvence altına almak amacıyla Katar'da müzakereler devam ediyor. İlk tur görüşmelerin ardından planlandığı gibi İsrail'e dönen Mossad şefi David Barnea, İsrail Savunma Kuvvetleri Tümgenerali (res.) Nitzan Alon ile birlikte akşam Güvenlik Kabinesi'ne brifing verecek. Barnea, görüşmeleri İsrail'den yönetirken, müzakerelere devam etmek için üst düzey çalışma gruplarını geride bıraktı. Katar, tarafların anlaşmaya yakın olmadığını vurguladı.

Uzlaşılamayan birden fazla başlık var
İsrail televizyonu Kanal 13'ün haberine göre, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğuyla Doha'da müzakere edilen Gazze'de ateşkes ve karşılıklı esir takası anlaşmasında Hamas ile İsrail arasında uzlaşılamayan birden fazla başlık var.

Hamas Türkiye ve Rusya garantörlüğünü istiyor
Hamas'ın "Türkiye ve Rusya'nın yanı sıra arabuluculuk görevi yürüten Katar ve Mısır'ın anlaşma için garantörlüğünü istediği", Tel Aviv'in ise buna itiraz ettiği aktarıldı.

Hamas'ın 2001'de İsrail askeri Gilad Şalit'in esir takası anlaşmasında serbest bırakılan ve daha sonra yeniden tutuklanan 48 Filistinli esirin serbest kalmasını istediği Tel Aviv'in "bunların tamamını değil bir kısmını bırakmaya razı olduğu" belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 13 binden fazla çocuk, 9 bini kadın olmak üzere yaklaşık 32 bin Filistinli yaşamını yitirdi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2024 21:33

İLGİLİ HABERLER