İmar Bankası soruşturması çerçevesinde aranan ve Ürdün'de olduğu tespit edilen işadamı Kemal Uzan ile eşi Melahat Uzan ve oğlu Hakan Uzan'ın iadesi için ilk işlem başlatıldı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Hanefi Avcı, Dışilişkiler Daire Başkanı Recep Gültekin başkanlığında bir heyet iki gün önce gizlice Ürdün'e gitti. Bu seyahatin amacının ise Amman'da düzenlenen Uluslararası Teknoloji Fuarı'nın gezilmesi olarak açıklandı. Ancak ziyaretin asıl amacının Ürdün'de yaşadıkları kesin olarak bilinen Uzan Ailesi'nin iadesine yönelik görüşmeler yapmak olduğu öğrenildi.
Teknik takip
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı kırmızı bültenle tüm dünyada aranan işadamı Kemal Uzan'ın Ürdün'de olduğunu geçtiğimiz aylarda kesin olarak tespit etti. Kemal Uzan'ın bu ülkede bulunan şirketlerini yönettiği belirtilirken, Türkiye ile teması da telefonla yine Ürdün'den yaptığı teknik takip sonucunda saptandı. Soruşturma çerçevesinde aranan Kemal Uzan'ın eşi Melahat Uzan önce Akdeniz'de Timanfaya-B isimli yatla uzun süre dolaştı. 28 Ağustos 2003 tarihinde Girne Yat Limanı'na yanaşan esrarengiz yatta liman görevlileri arama yaptı. Kilitli kamarada 60-70 yaşlarındaki kadının bulunduğu bildirildi. Yolcu listesinde ise Melahat Uzan olduğu sanılan kadının kaydına rastlanmadı. Yakıt ve gıda ikmali yapılan, gideceği istikameti ise ''açık deniz'' olarak bildirilen Timanfaya-B isimli yat aynı gün Girne Limanı'ndan ayrıldı. Polis içinde Melahat Uzan ile Uzan grubunda çalışan 4 kişinin bulunduğu yatın Ürdün'e gittiğini belirledi.
İmar Bankası soruşturmasını başından bu yana yürüten Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Avcı'nın Ürdün'e yaptığı bu sürpriz ziyaret ise anlamlı bulundu. Dış İlişkiler Daire Başkanı Recep Gültekin ile Amman'a giden Avcı'nın Uzanlarla ilgili temaslarda bulunduğu da öğrenildi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün üst düzeydeki bir yetkilisi, ''Tabii bu gezinin asıl amacı Uluslararası Teknoloji Fuarı'na katılmak. Ancak ortada Uzanların bu ülkede yaşadığına ilişkin bir takım iddialar var. Bizim de elimizde bazı tespitler var. Ürdün Emniyet makamları ile bu konu gezi sırasında gündeme gelir'' dedi.
Avcı Susurluk Davası'nın seyrini değiştirmişti...
Hanefi Avcı, PKK'nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki silahlı eylemlerinin geriletilmesinde önemli rol oynadı. 1990-1992 yılları arasında Diyarbakır'da görev yapan Avcı, terör örgütünün bir çok eylemini önceden önlemeyi başardı. Susurluk Skandali patladığında Emniyet İstihbarat Daire Başkanvekili olan Avcı, davanın seyrini değiştiren ifadeler verdi. 1997'de Genelkurmay Başkanlığı'nı dinleme skandalına adı karıştığı için açığa alındı. Avcı, MİT Müsteşarlığı'nın telefonlarını dinlediği gerekçesiyle yargılandı ve kısa süre tutuklu kaldı. Mesleğine mahkeme kararıyla döndü.
(vatan)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:07