'HANIMLARA ÖZEL FETVALAR KİTABI'NDAN İLGİNÇ ÖRNEKLER
Sakarya Üniversitesi ilahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Beşer, Bilge Yaymevi'nden çıkan ''Hanımlara Özel Fetvalar'' adlı kitabında, sorular sorup Islami esaslara uyan cevaplar veriyor. İşte bazı ilginç örnekler...
* Kadınların araba kullanması dinimize göre günah mı?
Tahrik edecek hareket, çalım ve görünümlerde bulunmayan kadınların araba kullanmalarında dinen bir mahzur olmadığı gibi, bu bazen gerekli de oluyor. Ancak tesettür ve mahremiyet hükümlerine riayet edilmeyen şoförlük imtihanı ve imtihan öncesi eğitim sürecinde sakınca olabilir.
* Kadınlar spor yapabilir mi?
Mesela vücudu hantallaşan birisi, yaşaması için gerekli hareketleri yapamaz, kazanamaz, koşturamaz, getiremez, işini takip edemez. Hatta ibâdet yapamaz. Eğilemez, kalkamaz, namaza uyanamaz, camiye gidemez, nihayet cihada çıkamaz. (...) Spor İslam'da bir gaye değil, ancak meşru hedefler için araç olarak kullanılabilir. Sporu bir gaye haline getirip meslek edinmek, faydasız ve meşru olmayan sporlarla ilgilenmek uygun olamaz. Kadının da; zindelik ve dinçlik kazanmak, fazla kilolarını atmak, kocasıyla oynaşmak için, mahremiyet sınırlarına riayet ederek spor yapması caizdir, yerine göre hoş ve sevap bir davranıştır.
* Tüy dökücü krem kullanmanın hükmü nedir?
Tıbben sağlığa zararlı olmayan kremlerle ya da ''hamam otu'' denen kalsiyum-baryum karışımı müstahzarla kıl temizlemekte bir sakınca yoktur.
* Kadının cennette cinsel özgürlüğü var mıdır?
Kadınlar cennette ''yeni bir inşa, yani yeni bir yaratılışla yeniden yaratılacaklar. Eşlerine sevgiyle tutkun ve hep aynı yaşta'' olacaklardır. Bizler o yeni yaratılışın ihtiyaçlarını, arzu ve isteklerini bilemiyoruz. Eğer onlar, kocalarından başka erkek istemeyeceklerse, bundan tiksineceklerse, onlara bir sürü erkekle beraber olmalarının mümkün olduğunu müjdelemek, onlar için bir özgürlük ve lütuf değil, onlara azap ve zulüm etmek olur.
* Gelinin yabancı bir erkeğe görünmeden, makyaj yapması, saçlarını yaptırması caiz mi?
Saçını erkeklere ve ahlaksız kadınlara yaptırmaz, süslenmede de haram ve vücuda zararlı kozmetikler kullanmazsa, yabancı erkeklere ve fitne söz konusu olduğunda da mahremi olan erkeklere göstermezse istediği gibi süslenebilir. Hatta bu kocanın arzusu ise sevap bir davranıştır ve hakkı olmaktan öte kadının kocasına karşı bir görevidir. Burada ölçü: Kadının da süsünü ve süs yerlerini yabancı erkeğe ve gayri müslüm ya da ahlaksız kadınlara göstermemesidir.
* Tüp bebek caiz midir?
Bu iş için müslüman tefsir, fıkıh ve tıp uzmanlarından oluşan bir komisyona ihtiyaç var gibidir. Ama şu anda en azından denebilir ki, seren karı-koca olanlar arasındaki uygulaması dışında ''tüp bebek endüstrisini''nin hiç bir üretim türü caiz değildir.
* Tesettürsüz kadının kazancı helal midir?
Prensip olarak kadının çalışması haram değildir. Örtünmeye riayet etmemesi, yabancı erkeklerle kınla döküle konuşması, halvet kalması, yabancı erkekler için süslenmesi ve kokulanması haramdır.
vatan
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:08