Gündem
  • 3.4.2024 11:20

Haredileri Yahudileri Netanyahu'yu tehdit etti.. İsrail'i yıkarız

Netanyahu hükümetini destekleyen Haredi partiler Birleşik Tevrat Yahudiliği ve Şas askerlik muafiyetinin kalkmasına karşı mücadelede kararlı

Aşırı dinci Haredi Yahudilerinin askere alınma kararı İsrail’de büyük bir krize neden oldu. Medya, dini partiler arasında finansmanın durdurulması kararı üzerine yaşanan "şok"u izliyor  

İsrail gazeteleri, Yüksek Mahkeme'nin öğrencileri zorunlu eğitime girmeyen dini okullara ayrılan bütçeleri dondurma kararının ardından işgalci devletteki aşırı dinci çevrelerde yaşanan zorunlu askerlik şoku izledi.. 

Bu kararla dini okullar, personeli ve öğrencileriyle birlikte, onlarca yıldır sahip oldukları devlet bütçesinden sağlanan büyük fonlar ve zorunlu askerlikten muafiyet dahil olmak üzere tüm ayrıcalıklarını kaybettiler.



Dini nedenlerle askerlik yapmayı büyük günah sayan Harediler, askere gitmedikleri takdirde firari duruma düşecek ve cezaevine yollanacak.

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'un haberine göre , bu karar siyasi sistemde büyük çalkantılara yol açacak.. Netanyahu ülkede çıkacak karışıklık endişesi nedeniyle istişarelerde bulunurken, nasıl ilerleneceği konusunda istişarelerde bulunan dini partiler arasında karar büyük şokla karşılandı. 
Kararı uygulasa karşı çıkan ortakları, uygulamasa diğer ortakları hükümetten çekilmekle tehdit ediyor.

Israel's ultraorthodox fight to retain military service exemption

Netanyahu'nun hükümetteki müttefiklerinden Shas partisinin lideri Aryeh Deri ise şunları söyledi: "Dini okul bütçelerinin derhal reddedilmesi, Yahudi devletindeki Tevrat alimleri arasında benzeri görülmemiş bir hoşnutsuzluğun işaretidir."

Ultra-Orthodox population in Israel up 500% from 1979

Deri şöyle devam etti: "Tam da İsrail halkının güneyde ve kuzeyde cennetin merhametine ihtiyaç duyduğu günlerde, Yüksek Adalet Divanı, dünyanın karşı çıktığı Tevrat alimlerine karşı saldırgan bir tavır sergiliyor" dedi. 

Tablet Magazine

Yahudi din adamları ve aşırı dini partiler, dini rolleri ve sürekli dua ve dualarını yerine getirmeleri nedeniyle işgalci devletin hâlâ var olduğuna ve onlarla savaşmanın İsrail Devleti'nin yıkılmasına yol açacağına inanıyor. 

Tevrat Yahudiliği Bakanı Meir Baruch, Yüksek Mahkemenin kararına yanıt olarak şunları söyledi: “Mahkeme bir kez daha Tevrat ve yeşiva dünyasına zarar vermeyi seçti ve benzeri görülmemiş bir adımla bunu seçenlere ekonomik yaptırımlar uyguluyor. Kutsal Tevrat'ı incelemek bizim İsrail'de var olma hakkımızın ciddi bir ihlalidir." 

Ayrıca şunları ekledi: "İsrail'in en yüksek yargı makamı Tevrat alimlerini hapse atmak istiyor. Yazıklar olsun bu ayıp. Bu durumu kabul etmeyeceğiz ve kararın derhal bozulması için mücadele edeceğiz." 

Birleşik Tevrat Yahudiliği partisinin başkanı, İnşaat ve İskan Bakanı Yitzhak Goldknopf da şu yorumu yaptı: "Yüksek Mahkeme yargıçları tarafından verilen emir, Tevrat öğrencilerine ciddi zarar vermeyi amaçlıyor ve burada, İsrail Topraklarında bu bir işarettir. rezalet ve rezalet." 

"Tevrat olmadan var olmaya hakkımız yok. Her Yahudinin Tevrat'ı öğrenme hakkı için her şekilde mücadele edeceğiz ve bundan vazgeçmeyeceğiz." 

Haham Dov Lando ise şunları söyledi: "Tevrat'ın sürekli ve kesintisiz öğretildiği dini okullar ve kutsal üniversiteler burada, İsrail'de var olma hakkımızdır ve İsrail'deki tüm Yahudileri koruyan da budur." 

Fighters, not rabbis: Torah students who choose the army reveal Israel's  bitter divide | Israel | The Guardian

İsrail Kanal 12'ye göre , dindar insanlar için şok edici olan şey, işgal tarihinde benzeri görülmemiş bu kararın, Binyamin Netanyahu'nun oluşumu sırasında dindarlara daha fazla destek sağlama garantisi verdiği en aşırı sağcı hükümet döneminde alınmış olmasıdır. İşgalci devlet içindeki grup ve enstitüler. 

The Supreme irony of Liberman's bid to squeeze Netanyahu on Haredi army  service | The Times of Israel

Askere alım krizi 

İbrani medyasına göre Perşembe günü erken saatlerde İsrail Yüksek Adalet Divanı, öğrencileri zorunlu askerlik hizmetine kaydolmayan dini okullara ayrılan bütçelerin önümüzdeki Nisan ayının başından itibaren dondurulması yönünde geçici bir karar çıkardı.

Bu, İsrail hükümetinin yargı danışmanı Gali Behrav Meara'nın İsrail Yüksek Mahkemesi'ne "Haredim" olarak bilinen dindar kişilerin askere alınmasının önümüzdeki ayın başından itibaren başlaması gerektiğini göndermesinin ardından geldi.

Benjamin Netanyahu liderliğindeki iktidar koalisyonundaki dini partiler daha önce, dindar Yahudilerin yararlandığı muafiyeti kaldıran yeni bir zorunlu askerlik yasasının kabul edilmesi halinde geri çekilme tehdidinde bulunmuştu.

Son günlerde hükümet, Haredilerin askere alınması konusunda kabul edilebilir bir formüle ulaşamadı ve bu da Haredilerin Pazartesi gününden itibaren zorunlu askere alınmasını zorunlu kılıyor.

İsrail nüfusunun yaklaşık yüzde 13'ünü oluşturan "Harediler", askerlik yapmıyorlar ve hayatlarını ilahiyat enstitülerinde Tevrat'ı okumaya adadıklarını söylüyorlar.

Yasa, 18 yaşın üzerindeki her İsrailli erkek ve kadının orduda hizmet etmesini zorunlu kılarken, "Haredim"in hizmetten çıkarılması onlarca yıldır tartışmalara yol açıyor.

Ancak askerlik yapmamaları, Gazze Şeridi'nde geçen 7 Ekim'den bu yana devam eden savaş ve ordunun kayıpları ile birlikte tartışmanın yoğunluğunu artırdı.

Laik partiler (hükümet ve muhalefet) “Haredimlerin” savaşın yükünü taşımaya katılmasını talep ediyor.

Yüksek Mahkeme'nin 2015 yılında yürürlüğe giren ve Haredileri askerlik hizmetinden muaf tutan yasayı, muafiyetin "eşitlik ilkesini" ihlal ettiği gerekçesiyle iptal etmesinden sonra, 2017'den bu yana birbirini takip eden hükümetler Haredilerin işe alınması konusunda bir fikir birliğine varmayı başaramadı.

Bu tartışma, İsrail ordusunun 7 Ekim'den bu yana Gazze'de yıkıcı bir savaş yürüttüğü, Filistinli kaynaklara göre çoğu çocuk ve kadın olmak üzere on binlerce kişinin öldüğü ve yaralandığı ve bu savaşın yargılanmasını gerektirdiği bir dönemde ortaya çıktı. Tel Aviv, “soykırım” gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı'na götürüldü.

 


 

 

Güncellenme Tarihi : 4.4.2024 12:42

İLGİLİ HABERLER