
HASANKEYF KRİZİ: ERDOĞAN'A BARAJ MESAJI
Hasankeyf'de ve Güneydoğu Anadolu’nun pek çok arkeolojik alanında kazı başkanlıklarında görev yapmış olan Alman Arkeoloji Enstitüsü üyesi arkeolog Andreas Schachner, Hasankeyf’in başka bir alana taşınmasının mümkün olmadığını söyledi.
Şu anda Hattuşaş kazı başkanlığını vekaleten sürdüren Schachner, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un, "Hasankeyf’in keyfini bozmayacağım. Biz o barajı yapacağız; ama Hasankeyf’in bir tek taşı zayi olmayacak" sözlerine "Bütün kültürel yapıyı kazmak ve taşımak gibi bir imkan yok. Sadece belirli eserler taşınabilir" yanıtı verdi.
TÜRKİYE’NİN İKİLEMİ
Ilısu Barajı’nın bölge için gerekli ise yapılmasının da bir ihtiyaç olduğunun altını çizen Schachner, bu durumun Türkiye’nin bir ikilemi olduğunu vurguladı. Schachner, barajların bölgenin kalkınmasında önemli bir unsur olduğuna da dikkat çekerek, "Keban, Atatürk Barajı olmasaydı, bu alandaki kazılar da olamayacaktı" dedi.
DÜNYADA TARTIŞILIYOR
Barajlar ve arkeoloji konusunda her ikisini de dengeleyecek bir ara yol bulunması gerektiğini belirten Schachner "Politik bir durum söz konusu ve istikrarlı bir politika yok. O barajın orada gerekli olup olmadığı iyi araştırılmalı. Bu bütün dünyanın bir ikilemidir. Ülkenin kendini geliştirmeye de tarihi alanlarını korumaya da hakkı var. Bunun arası bulunmalı. Almanya’da da bu konuda çok tartışmalar ortaya çıkıyor. Tarihi alanların üzerine yol gibi çalışmalar yapılabiliyor" diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, şu ana kadar bölgeye ayrılan paranın 3.5 milyon doları geçtiğini belirterek, Hürriyet’e Hasankeyf ile ilgili şunları söylemişti:
"Her türlü çalışmaları yaptık. Profesörümüz çok da iyi çalışıyor. Çalışmalar bittiği zaman yeni Hasankeyf’te keyfimiz sürecek. Tek bir taş gitmeyecek. Yerlerin hepsi tespit edildi. Projeleri yapıldı. Hasankeyf’teki mesele hem tarihimizi kurtaracağız, hem de o barajdan faydalanacağız. Su tutulmaya başladığı zaman orası kurtulacak."
Erdoğan gelmeden Hasankeyf’e çadır kuracaklar
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 5 Ağustos’ta Ilısu Barajı’nın temelini atacağının duyulması üzerine harekete geçen Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği (GABB) Başkanı Osman Baydemir, Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kuşen, diğer bölge belediye başkanları ile sivil toplum kuruluşları 4 Ağustos’ta Hasankeyf’e giderek çadır kuracak.
Hasankeyf’te Kardeş Türküler, Koma Azad, Yekbun gibi sanatçılar ve bölge genelinden gelen topluluklar gece yarısına kadar konser verecek. Birçok sanatçı da Hasankeyf’i yaşatmak için mesaj gönderecek. Birçok ilden de doğa eylemcisi Hasankeyf’e otobüslerle hareket edecek. Sabaha kadar "Hasankeyf sular altında kalmasın" mesajı verecek olan eylemciler, Başbakan Erdoğan’a barajın temelini atmaması için çağrı yapacak.
Hasankeyf ve barajdan etkilenecek diğer 208 Sit alanı hakkında alınmış herhangi bir tescil kaldırma kararı ve inşaat izni bulunmadığına dikkat çeken Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, açıklamasında, Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun konuyu tartışmak üzere bir bilim komitesi oluşturma kararı aldığı hatırlattı.
/Umut ERDEM - HÜRRİYET
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:11