Gündem
  • 10.2.2024 13:18

Hastanede yaralı Filistinlilere suikast düzenleyen İsrail'e savaş suçu davası

 “Bu, savaş suçu anlamına gelebilir.” Birleşmiş Milletler, Cenin'deki bir hastanede Filistinlilere düzenlenen suikastla ilgili raporunu yayınladı 

Birleşmiş Milletler raportörleri 9 Şubat 2024 Cuma günü, İsrail güçlerinin Batı Şeria'daki bir hastaneye baskın düzenleyerek biri tedavi gören üç Filistinliyi öldürmesinin "yargısız infaz ve savaş suçu" olduğunu söyledi.

Açıklamada, "İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'daki Cenin'deki İbn Sina Hastanesi'nde üç Filistinli erkeği alenen ve hukuka aykırı bir şekilde öldürmesi, uluslararası insan hakları hukukunun ve uluslararası insancıl hukukun ciddi ihlalleridir" denildi.

Ayrıca "Bunun yargısız infaz ve savaş suçları anlamına gelebileceğini" de vurguladı .

Açıklamada ayrıca İsrail'in, ölen üç kişinin silahlı Filistinli gruplar tarafından gerçekleştirilen "terörist" eylemlere karıştığını iddia ettiği belirtilerek, İsrail'in her durumda uluslararası hukuka ve insancıl hukuka saygı göstermesi gerektiği vurgulandı.

Daha sonra İsrail güçleri tarafından öldürülenler arasında Basil Ayman Al-Ghazavi adında hastanede tedavi gören bir sivilin de bulunduğunu anlattı. "Uluslararası insancıl hukuka göre hastanede tedavi gören bir sivili öldürmek savaş suçu teşkil ediyor."

Soruşturma açılmasını talep ediyor

30 Ocak'ta İsrail ordusu, Şin Bet Genel Güvenlik Servisi ve Özel Polis Birimi ile ortak operasyonla İbn Sina Hastanesi'nde 3 Filistinliye suikast düzenlediğini duyurdu.

Bu bağlamda BM raportörlerinin açıklamasında İsrail'e, "bu suçların sorumluları ve işlenmesine yardımcı olanların yargılanması ve cezalandırılması amacıyla" uluslararası hukuka uygun bir soruşturma yürütmesi çağrısında bulunuldu. Gelecekte olası “keyfi cinayetlerin” önlenmesine yönelik tedbirlerin hayata geçirilmesi ve bu konuda gerekli tedbirlerin alınması çağrısında da bulundu.

Süreç ayrıntıları

İsrail Kanal 12 ve 13 o sırada operasyonun "güç hastanenin üçüncü katına ulaştığında ve 3 Filistinliyi susturucu silahlarla ortadan kaldırdığında 10 dakika içinde gerçekleştirildiğini" söyledi.

Kanal 12, "özel kuvvetin üçüncü kattaki saklanma odasına geldiğini, üçünü susturucu tabancalarla ortadan kaldırdığını ve birkaç dakika içinde zarar görmeden oradan ayrıldığını" iddia etti.

Operasyonun, Şin Bet'in "Muhammed Jalamneh, Muhammed Gazavi ve Basil Gazavi adlı üç Filistinlinin yakın gelecekte bir saldırı düzenlemeye yönelik gerçek niyetleri" hakkında incelediği bilgilerle başladığını da sürdürdü.

İsrail ordusu daha önce de hastanelerin içinden baskınlar ve tutuklamalar gerçekleştirmişti ancak en azından son yıllarda hastane içinde hiçbir suikast operasyonu gerçekleştirmemişti.

Hastanenin güvenlik kameralarından alınan görüntülere göre, özel kuvvetin gerçekleştirdiği operasyona, biri doktor, diğeri sağlık görevlisi, başörtülü kadın ve diğerleri gibi görünen 13 maskeli, makineli tüfek taşıyan kişi katıldı. Arap giysili adamlar.

Klipte ayrıca İsrail kuvvetlerinin Filistinli sağlık personelinden birini yere oturmaya zorladığı ve kuvvet üyelerinden birinin seyyar sandalye taşıdığı görülüyor.

Anadolu muhabirine göre, İsrail kuvvetlerine katılanlar, Arap kıyafetleri giyen veya Filistinli Araplara benzer şekillere bürünen İsrailli gangsterlere ve özel birim üyelerine verilen bir terim olan "Musta'arabim"dir.

Güncellenme Tarihi : 10.2.2024 13:32

İLGİLİ HABERLER