Asayiş
  • 10.6.2005 00:27

HASTANEDEKİ KARDEŞİNE REFAKAT EDEN ABLA KARDEŞİYLE BİRLİKTE AYNI HASTALIKTAN ÖLDÜ

Çorum merkeze bağlı Karaağaç Köyü'nde rahatsızlanan ve sevk edildikleri Ankara'daki hastanede hayatlarını yitiren 2 kardeşin Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'na yakalanmış olabilecekleri şüphesiyle, tüm köyden kan örneği istendi.


Edinilen bilgiye göre, Karaağaç Köyü'nde çobanlık yapan Emin Göbüt (30), yaklaşık 10 gün önce halsizlik ve ishal nedeniyle yakınları tarafından Çorum Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Burada müdahale yapılan ve köyüne dönen Göbüt, birkaç gün sonra yeniden rahatsızlandı. Ailesi tarafından Göğüs Hastalıkları Hastanesi'ne götürülen Göbüt, menenjit teşhisiyle Çorum Devlet Hastanesi'ne gönderildi. Gerekli testlerin ardından Ankara Numune Hastanesi'ne sevk edilen emin Göbüt, 3 gün sonra hastanede hayatını kaybetti. Bu arada, hastanede kardeşine refakat eden Neriman Aktaş da (37) aynı belirtilerle Çorum Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Buradan Ankara Numune Hastanesi'ne sevk edilen Aktaş, yolda öldü.
İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, olay üzerine 30 haneli Karaağaç Köyü'nde yaşayan vatandaşların Çorum Devlet Hastanesi'ne başvurarak kan örneği vermelerini istedi. Ölen 2 kardeşin yakınları hastanede gözetim altına alınırken, köydeki hayvan ve gübreler ilaçlandı. Çorum Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Arslan Erkan, ölen kardeşlerin yakınları olduğu belirlenen 13 kişinin gerekli incelemenin yapılabilmesi amacıyla intaniye servisinde gözetim altında olduklarını söyledi.
Karaağaç Köyü'nde yaşayanlardan alınan kan örneklerinin Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü'ne gönderildiğini belirten Başhekim Erkan, ''Yaklaşık 10 gün önce ishal ve halsizlik şikayetleri üzerine hastanemiz acil servisine gelen Emin Göbet'i, daha çok Tokat ilinde yaygın olarak görülen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı teşhisiyle Ankara Numune Hastanesi'ne sevk ettik. Ancak Emin Göbet, Ankara'daki hastanede 3 gün kaldıktan sonra hayatını kaybetti. Olaydan bir kaç gün sonra ablası olan Neriman Aktaş da benzer belirtilerle hastanemize getirildi. Biz de vakit kaybetmeden hastayı Ankara Numune Hastanesi'ne sevk ettik, ancak hasta yolda hayatını kaybetti" dedi.
Hastalığın dışkı, idrar ve balgam gibi yollarla bulaşabildiğini ifade eden Arslan Erkan, ''Hastalık, mide bulantısı, ishal, halsizlik ve kusma gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Daha çok Tokat ilinde görülen bu hastalığa, ilimizde geçen yıl da rastlamıştık. Ankara İbn-i Sina Hastanesi'ne sevk ettiğimiz hastamız, tedavisinin ardından normal hayatına dönmüştü'' şeklinde konuştu.


KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI NEDİR?
Hayvanlardan insan vücuduna geçerek cilde yapışan kenelerin neden olduğu hastalığa son 1,5 yılda Sivas, Erzurum, Tokat ve Çorum'da 170 kişi yakalandı. Dokuzu hayatını kaybetti.


Ateş, titreme, kas ağrıları, kusma, ishal ve kanama ile kendini gösteren hastalık, ilk kez 1944'te Kırım'da görüldü. Benzer bir virüse ise Zaire'de rastlanınca bu ismi aldı.

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:18

İLGİLİ HABERLER