Dünya
  • 8.6.2024 10:27

Hava Savunma Sistemi kuran Hizbullah ilk kez İsrail savaş uçaklarını hedef aldı

Hava savunması iyileştirildi: Hizbullah ilk kez İsrail savaş uçaklarının hedef alındığını duyurdu

Hizbullah, 6 Haziran Perşembe günü dördüncü açıklamasında, İsrail savaş uçaklarına hava savunma füzeleri ateşlediğini duyurdu; böylece İsrail savaş uçaklarını hedef aldıklarını ilk kez kamuoyuna duyurdular. 

Hizbullah'ın açıklamasına göre saldırı uçağı düşürmese de sınırın ötesine çekilmeye zorladı.

Mescid-i Aksa Sel Operasyonu'nun başlangıcından bu yana Hizbullah, özellikle iki Hermes 450 ve iki Hermes 900 modeli olmak üzere dört İsrail insansız hava aracını başarıyla düşürdü. 

Hizbullah aynı hava savunma füze sistemini insansız hava araçlarına ve savaş uçaklarına karşı mı kullandı?

Ancak Hermes 900 gibi drone'lar ile İsrail savaş uçakları (çoğunlukla F-16'lar) arasında ciddi farklar var. Hermes 900'ün maksimum hızı 220 km/saat iken, F-16 2.414 km/saat'lik hızları aşabiliyor; bu da on kat daha hızlı. 

Ayrıca savaş uçakları, drone'lara göre daha yüksek irtifada görev yapar ve üstün manevra kabiliyetine sahiptir. Bu farklılıklar, savaş uçaklarına karşı kullanılan hava savunma füzelerinin insansız hava araçlarına karşı kullanılanlardan farklı olabileceğini akla getiriyor.

Hizbullah ayrıca hava savunma operasyonlarını İsrail'in hava savunma sistemlerini hedef alacak şekilde genişletti. Grup yakın zamanda Ramot Naftali üssündeki Demir Kubbe sistemini bombaladı ve İsrail'in savaşı Lübnan'a doğru genişletme konusundaki tartışmalarının arttığı bir dönemde İsrail'e ikili bir mesaj gönderdi.

Bu gelişmelerin ışığında Hizbullah, hem yeteneklerini hem de niyetlerini belirsizlikle örterek kasıtlı bir belirsizlik stratejisi uygulamaya devam ediyor.

Güncellenme Tarihi : 8.6.2024 10:38

İLGİLİ HABERLER