HER AVUSTRALYALI'NIN KİŞİSEL SERVETİ VAR... İŞTE İNSANI ŞAŞKINA ÇEVİREN RAKAM
LEVENT AĞAÇAYAK
SİDNEY - Yapılan son ekonomik araştırmanın verilerine göre, her Avustralya vatandaşının ortalama 250 bin dolar (270 milyar TL) kişisel serveti olduğu ortaya çıktı.
CommSec tarafından yapılan analizde son 7 seneye göre Avustralyalılar, zenginliklerini ikiye katladı. 1997 yılının ortalarında kişisel servet oranı 126 bin dolar civarındaydı.
Avustralyalı ekonomistlerinin yaptığı son araştırmalarda, Avustralyalıların refah düzeylerinin artmasının en büyük nedeni olarak ev fiyatlarındaki yükseliş ve borsadaki hisse senetlerinin artışı gösterildi. Fakat buna karşın ülkede çalışan ve nüfusun yüzde 15'ine tekamül eden 1.4 milyon işçinin hiçbir şekilde para tasarrufu yapamadıkları aksine kazandıklarından yüzde 2.4 oranında harcayarak borçlandıkları belirtildi.
''Avustralya tarihinde son 40 yılın en refah düzeyi'' diyerek verileri değerlendiren CommSec analizcisi Craig James, kişisel servet ve zenginliğin yükselen gelir ve maaşlar, tarihin en düşük fazileri ve son 23 yılın en düşük işsizlik oranlarını başlıca olumlu nedenler olarak saydı.
Ülkenin lokomotif sektörlerinden inşaat sektörünün yüzde 0.7 oranında yükselişe geçerek 12.86 milyar dolarlık hacme ulaştığına dikkat çeken James, bunun ülke tarihinde ikinci büyük rekor olduğunu kaydetti. Halen bitirilmemiş inşaatların ve yenileme çalışmalarının tamamlanması halinde bu rakamın 23.7 milyar dolar olarak kayıtlara geçeceğini tahmin ettiklerini söyleyen Craig James, ülke ekonomisi hacminin sürekli artış gösterdiğini açıkladı.
CoomSec'in analizini destekleyen bir açıklamada bulunan Maliye Bakanı Peter Costello da, ülke genelinde borçlanmaların yüzde 3.5 oranında azaldığını, kredi kartları borcu ve kredi borçlarının ise yüzde 6.5 oranında düştüğünü söyledi.
Bu arada, Avustralya ekonomisinin dünya sıralamasında ilk 15'e girdiği bildirildi. Kısa adı WEF olan Dünya Ekonomik Forumu'nun 2004-2005 mali yılı karşılaştırmalı analiz raporuna göre Finlandiya'nın ilk sırada görüldüğü listede; ABD, İsveç, Tayvan, Danimarka, Norveç, Singapur, İsviçre, Japonya ve İzlanda ilk 10'da yer alıyor.
Listede 14. sırada bulunan Avustralya'nın önünde İngiltere, Hollanda ve Almanya yer alırken; Avustralya'yı Kanada ve Birleşik Arap Emirlikleri takip ediyor.
Ülke genelinde aynı tür bir araştırma yaptıran Australian Industry Group (Ai Group) da, verilere göre 14. sırada yer alan Avustralya'nın dezavantajının ''Avustralyalıların tasarruf yapmama alışkanlığı'' olduğunu açıkladı.
AVUSTRALYA'DA ''ORTA DİREK'' DAHA ÇABUK ZENGİN OLUYOR
Yapılan bir araştırmada Avustralyalı yüksek gelirlilerin, ''orta direk'' sınıfındaki dar gelirlilerin zenginleşme hızına yetişemediği ortaya çıktı.
Avustralya'da sonuçları şaşkınlık veren araştırmaya göre; dar gelirliler ev sahibi iken, yüksek gelirliler kirada oturuyor. Avustralya'nın en zenginleri ise, etnik kökenlilerin arasından çıkıyor.
Araştırma sonucuna göre Avustralya'nın en fakir kesimlerinde yaşayanlar, 1996 ile 2001 yılları arasında gelirlerini yüzde 23.2 oranında artırdı. En fakir bölgelerde haftalık gelir, 158 dolar artarak 840 dolara ulaştı. En zengin bölgelerdeki ortalama haftalık gelir de, 360 dolar artarak bin 488 doları buldu.
Ancak orta direk sınıfın yaşadığı bölgeler, 5 yıllık dönem içerisinde yüzde 28.9 oranı ile en hızlı yükselişi gösterdi.
En zengin bölgeler özellikle Sidney ve Melbourne'nin iç kısımlarında bulunuyor. Avustralya'nın en zengin bölgeleri ise, Roxby Downs ve Mt Tom Price gibi maden kasabaları ile askeri üslerin bulunduğu Duntroon ve Singleton gibi merkez bölgeler.
Araştırmada ilgi çeken bir nokta, en fakir bölgelerde yaşayanların kendi evleri olmasına rağmen en zengin bölgelerdeki insanların ev sahibi olamamaları.
En zengin bölgede yaşayanların yüzde 40'ının kendi evleri varken yüzde 23'ü evin borcunu ödüyor, yüzde 34'ü ise kirada oturuyor.
Avustralya'da zenginler listesine girmeyi başaran ilk 200 kişiden ise sadece yüzde 40'ı üniversite mezunu. Yüksek eğitim görmedikleri için erkenden hayat okuluna atılan gençler, hırsları nedeniyle başarıyı daha çabuk yakalıyor. İş hayatına erken başladıkları için de işi daha erken öğreniyorlar.
Mustafa İlhan örneğinden başka EzyDVD firmasının sahibi 40 yaşındaki Jim Zavos, 17 yaşında atıldığı kiralık video kaset işinde şimdiye kadar kazandığı 15 milyon dolarlık servetiyle dikkat çekiyor.
20 milyonluk nüfusunda 40 yaşın altındaki 80 kişinin 10 milyon dolardan fazla servete sahip olduğu Avustralya'da geçen hafta ''uzaya gideceğim'' diyen Mustafa İlhan konuşuldu yine. Hani şu herkesin bildiği adıyla Crazy John.
BRW adlı haftalık ekonomi dergisinin yaptığı son araştırmada yine ülkenin en zengin gençleri listesinin başında yer alan 39 yaşındaki Yozgatlı Mustafa İlhan, geçen yıla göre servetine birkaç milyon dolar daha katmış gözüküyor.
Mustafa İlhan, cep telefonu şirketi Crazy John's'la ününe ün, servetine para katarken; en yakın rakibi sağlık hizmetleri şirketi bulunan 39 yaşındaki Michael Boyd'a, tam 80 milyon dolarlık fark attı.
Merkezi Melbourne'da bulunan şirketinin satış noktalarına önümüzdeki 2 yılda 100 tane daha eklemeyi düşündüğünü belirten İlhan, başarısını üniversite okumamasına bağlayarak, ''Yüksek okul okumayarak bazen 1 artı 1'in 3 yaptığını gördüm ve basamaklarda hızla ilerledim'' diye farklı bir yaklaşım sergiliyor. Yakın gelecekte Hindistan'da da bu sektöre gireceğini belirten Mustafa İlhan, rakibi Fone Zone's'un 400 bin müşterisi olması dolayısıyla sektörün en büyüğü olduğunu, kendi firmasının ise 270 bin müşterisi olduğunu söylüyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:06