Depremde yıkılan binalardaki yapım hataları, gözlerin müteahhitlere çevrilmesine neden oldu. Ancak Türk Ceza Kanunu'ndaki düzenlemelere göre, malzemeden çalarak masum insanların ölümüne neden olan müteahhitlere verilecek ceza, tartışmalara yol açacak nitelikte.
Bingöl'de yaşanan faciada müteahhitlerin kusurlu olduğu tespit edilirse, haklarında TCK'ya göre en çok 5 yıl hapis cezası istenebilecek. İnfaz Kanunu'na göre, ölüme sebebiyet veren müteahhitler, 2 yıl hapis yattıktan sonra şartlı tahliyeden yararlanıp serbest kalacak.
Yasa ne diyor
Onlarca öğrenciye mezar olan Çeltiksuyu Yatılı İlköğretim Bölge Okulu pansiyonunda yapım hatası tespit edilirse, müteahhit firma yöneticileri hakkında TCK'nın 383'üncü maddesinde yer alan, 'Nizam, emir ve kaidelere riayetsizlik neticesinde ölüme neden olmak' suçundan dava açılacak. Yargıtay içtihatlarına göre, sorumlular hakkında en çok 5 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.
Yapımında kusur tespit edilen binaların müteahhitleri, inşaat mühendisleri ve binaların yapımını üstlenen şirketlerin yöneticileri sanık olarak yargılanacak. Binalara 'kullanılabilir' raporu veren Bayındırlık İl Müdürlüğü görevlileri hakkında da dava açılabilecek.
Marmara Depremi'nde müteahhitleri hapisten kurtaran 'zaman aşımı', Bingöl'de uygulanmayacak. Yargıtay içtihatlarına göre, zaman aşımı süresi belirlenirken binanın inşa edildiği tarih değil, olayın yaşandığı tarih esas alınacak. Depremde yıkılan bina 15-20 yıl önce inşa edilmiş olsa dahi, zaman aşımı konusunda deprem tarihi dikkate alınacak.
(Akşam)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:55