Hırsızdan ‘yaşam koç’ larına cezaevinden teşekkür mektubu
Adana Emniyet Müdürlüğü'nce hazırlanan "İçimizden Birileri" projesi kapsamında daha önce hırsızlık olaylarına karıştığı belirlenen 500 kişinin suça karışmalarının önlenmesi için yaşam koçu polisler tarafından takip edildiğini cezaevinden öğrenen hırsızlıktan hükümlü şahıs, uygulamadan dan dolayı polise teşekkür mektubu gönderdi.Adana Emniyet Müdürlüğü Asayiş Müdürlüğü'ne bağlı Hırsızlık Büro Amirliği Türkiye'de bir ilke imza atarak asayiş olaylarının içerisinde halkın en fazla karşılaştığı hırsızlık olaylarını yok etmek için proje hazırladı.
Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü'nün de destek verdiği Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı koordinesinde yürütülen"Güvenli hayat güvenli gelecek için çocuklar ve gençler" isimli Sosyal Koruma ve Destek Programı (ÇOGEP) kapsamında hazırlanan "İçimizden birileri" projesiyle önce 500 polis belirlendi. Ardından bu 500 polise daha önce hırsızlık suçuna karışmış ve ilgilenildiğinde hırsızlığı bırakabilecek 500 kişi tespit edildi.Mahalle mahalle gezen polisler önce bu 500 kişinin kapısını tek tek çalıp projeyi kendilerine ve ailelerine anlattı. Hırsızların aileleri önce polisin çocuklarını yakalamak için yeni bir yöntem geliştirdiğini sanıp projeye dahil olmak istemedi ancak polislerin ısrar ederek defalarca evlerine gelmeleri üzerine projeye 500 kişi dahil oldu.
Artık her suça karışabilecek kişiye bir polis görevlendirildi. Gün içerisinde ne yaptığı, okula gidip gitmediği, ailesine üzüp üzmediği konusunda polisler rapor almaya başladı. Olumsuz bir durum olduğunda polis telefonunu 24 saat açık tutarak sorumlu olduğu kişi ile görüşüyor.
Polis, okul müdürleriyle birlikte suça karışan çocukların evine giderek onlara hediye verip sohbet etti.
"CEAZEVİNDEN POLİSE TEŞEKKÜR MEKTUBU"
Bu projenin Adana’da hayata geçirildiğini öğrenen ve şuanda hırsızlık suçundan Sungurlu Kapalı Cezaevi'nde yatan Ahmet M. isimli bir kişi, cezaevinden mektup yazdı.Ahmet M., “Yaşam koçlarına” diye başladığı mektubunda şu ifadelere yer verdi:"Sayın Adana Emniyet Müdürlüğü çalışanları öncelikle hepinize selamlarımı sunarım. Ben Ahmet yaşım 28 Çorumluyum ne yazık ki benimde hırsızlıktan çok sayıda sabıkam var. Ve birçok kez cezaevlerine girip çıktım. Şuan ise eskiye dayalı kesinleşmiş cezamdan dolayı cezaevindeyim. Keşke olmamış olsaydı ama ne yapalım ölmüşle olmuşa çare yok. Zamanında elimden tutan olmadı. Toplum dışladığı için içine düştüğüm boşluktan çıkamadım. Hayırlısı Allah'tan. Gazetede görüp okuduğum haberde, hırsızlığa itilen arkadaşların ıslahı için ‘İçimizden Birileri’ adlı proje geliştirmeniz, bizzat hırsızlığa itilen arkadaşların hem kendilerine hem aile, eş ve çocukları ile ilgilenmesi olağanüstü taktire yaraşır bir projedir. Bu duyarlı çalışmalarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bütün il ve ilçe emniyet müdürlüklerine örnek olmasını dilerim. İşlerinizde hepinize Allah'tan sabır kolaylıklar dilerim.”
PROJE SONRASI HIRSIZLIK AZALDI
Emniyetin projesinin üzerinden 3 ay gibi kısa süre geçmesine rağmen uygulama hemen meyvesini vermeye başladı. Bu süre içinde hırsızlık olaylarında yüzde 15, evden hırsızlık olaylarında yüzde 25.8 azalma oldu. Projeden önce günde 10.36 oranında hırsızlık olurken, projeden sonra günde yüzde 7.6 oranında hırsızlık olayı yaşandı.Projenin gelişerek devam etmesiyle bu rakamların daha da aşağıya çekileceği öngörülüyor.
FATİH KEÇE
ADANA