Gündem
  • 28.2.2024 20:15

Hizbullah'ın Lübnan'daki silahı.. Seccad kart

Hizbullah'ın yeni silahı Seccad kartı

Hizbullah, mağazalarına erişim ve temel ürünlerde indirim sağlayan manyetik kartlar dağıtıyor.

26 Şubat 2024'te İsrail'in Bekaa'daki saldırısı, Hizbullah'ın süpermarket zinciri El Sajjad'ın mallarını paketlemek için kullanılan depoları hedef aldı. Bunun ışığında, 19 Nisan 2021'de yayınlanan bu makaleyi (yeniden) okumanızı öneririz.

Hezbollah steps up support for low-income Lebanese with grocery stores,  microloans

Hizbullah yakın zamanda Lübnan topraklarına yeni bir silah konuşlandırdı. Bu bir füze ya da insansız hava aracı değil, sahiplerinin partinin mağazalarına erişmesine ve temel ürünlerde önemli indirimlere erişmesine olanak tanıyan manyetik bir kart. 
Nüfusun yarıdan fazlasının yoksulluk sınırının altında yaşadığı ve gıda fiyatlarının bir yılda yüzde 400 arttığı bir ülkede, Hizbullah kendisini temelde kayırmacı devletin yerine geçmeye çalışıyor. 
Sübvansiyonların yakında kaldırılacağını öngören şirket, ürünleri son derece düşük fiyatlarla sunuyor.

Beyrut'un güney banliyöleri ve şehrin havaalanını çevreleyen yollar İran ürünlerini tanıtan posterlerle kaplıyken, Hizbullah "el-Sajjad" kartlarını dağıtmaya başladı. 
Adını, "Zayn el-Abidin" veya "el-Sajjad" olarak da bilinen ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmesiyle tanınan Şii İmam Ali ibn el-Hüseyin'in adını taşıyan bu kartlar, partinin el-Nur kooperatif mağazalarına erişim sağlıyor. 
Büyük depoları andıran bu mağazalara aksi takdirde giriş yasaktır. Hizbullah'ın ülke çapında onlarca benzer mağaza açmayı planladığı bildiriliyor.

Hezbolla Gift Shop | Jason P. Howe Photographer

El-Sajjad kartı sahipleri kooperatifin değeri 300.000 Lübnan lirasına varan gıda ürünlerinde %70'e varan indirimlerden yararlanıyor. Hizbullah hâlihazırda dağıtılan kartların sayısını açıklamayı reddediyor, ancak doğrulayan bilgilere göre bu sayı 8.000 civarında ve 12.000 kartın da yolda olması bekleniyor. 

Hezbollah launches al-Sajjad cooperatives card as part of 'parallel  economy' plans
Kartını alan 35 yaşındaki tamirci Ali, "Bu dükkanlarda çok fazla insan var. İnsanlar çoğunlukla pirinç, şeker ve yağ alıyor" dedi. Sunulan ürünler Lübnan, Suriye, Irak ve İran menşeli.

Lebanon food prices become MENA's most expensive: World Bank

Mini devlete doğru bir adım daha

Ekonomik krizin başlangıcından bu yana ulusal para biriminin %85'ten fazla değer kaybettiği bir ülkede, yararlanacak kişilerin ayda 1,5 milyon LL'den az maaş alıyor..Uygunluk, partinin sosyal bölümü tarafından yapılan ve ev ziyaretini de içeren bir soruşturma yoluyla belirlenir.

Marwa Osman || مروة عثمان on X: "Special shopping card: "Al Sajjad card"  designated for purchases from Hezbollah's new "Al-Nour" chain supermarket,  which Hezb has opened in various Lebanese regions. Food will

Hizbullah karşıtı aktivist Muhammed Aouad, "Bu projeyle Hizbullah mini devlete doğru bir adım daha atıyor" dedi. 

Bay Aouad, "Ürünlerin nereden geldiğini, Lübnan'a nasıl girdiğini, gümrükten geçip geçmediğini, Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanıp onaylanmadığını veya Lübnan'ın imzaladığı anlaşmalara uyup uymadığını bilmiyoruz" diye ekledi. 

Hizbullah, Lübnan ile Suriye arasında sübvansiyonlu ürün kaçakçılığına katılmakla suçlanıyor.

Haziran 2020'de partinin genel sekreteri Hasan Nasrallah, partisinin destekçilerinin "açlıktan ölmesine" izin vermeyeceğine söz verdi. 7 Nisan'da partinin yardımcısı Hasan Fadlallah, Hizbullah'ın "50.000 yoksul aileye doğrudan yardım sağladığını" iddia ederek bu sayının Ramazan ayında 100.000'e çıkacağını ekledi. 

Parti, İran'dan yılda birkaç yüz milyon dolar alıyor ve en yakın destekçilerine dolar cinsinden maaş ödemeye devam ediyor. Mikrofinans kuruluşu el-Kard el-Hassan da üyelerine mevcut bankacılık sistemi kısıtlamalarını aşma olanağı sağlıyor.

Hizbullah bu yeni girişim konusunda nispeten ihtiyatlı olmayı sürdürüyor. Partiye yakın bir kaynak, "Özellikle başlangıçtaki hedefini aştığı için, etrafında tartışma çıkarmamak için projeyi tartışmama konusunda açık bir niyet var" dedi.

Başlangıçtaki plan, kartları yalnızca ihtiyaç sahibi destekçilerine dağıtmak iken, parti sonunda dağıtımı tüm isteyenleri kapsayacak şekilde genişletti. "Yardım isteyen birine hayır diyemezsiniz. Bunun sonucunda artık pek çok bölge bundan faydalanıyor. Ancak bazı siyasi partiler, Hizbullah'ın etkisi altındaki bölgelerdeki destekçilerinden bu durumdan faydalanmamalarını açıkça istedi. Bu, takdir yetkimizin nedenlerinden biri" diye ekledi kaynak.

Bu kaynağa göre girişim, sağlık hizmetlerinde ve temel ev aletlerinde indirimler sunarak ikinci aşamada genişletilecek. Ayrıca program, bu yardımdan yararlanmak isteyen tüm Lübnan bölgelerini kapsayacak şekilde genişletilebilir.

Batı Bekaa'dan Mazen Azzam, Seccad kartını bir seçim aracı olarak yorumlayarak, "Hizbullah sizi besliyor" mesajını veriyor. Bunu "Hizb mini devleti büyürken devletin ölmekte olduğunun" bir işareti olarak görüyor.

Güncellenme Tarihi : 28.2.2024 20:32

İLGİLİ HABERLER