Gündem
  • 14.6.2014 10:47

Hızlı trende yeni dönem başlıyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, süratle bu adımı atacaklarının sinyalini vererek, "Bu yıla yetişir mi bilmiyorum ama demiryolu işletmeciliğini özel sektöre açacağız" dedi.

Bakan Elvan, demiryolu işletmeciliğini özel sektöre açmak için teknik çalışmalara başladıklarını söyledi.
Yük taşımacılığının özel sektöre açılacağını, yolcu taşımacılığı üzerinde ise çalışmaları gerektiğini belirten Elvan, atılacak bu önemli adımla ilgili şu bilgileri verdi:

YÜK TAŞIMACILIĞI TAMAM 
Demiryolu işletmeciliğini hızla özel sektöre açmayı düşünüyoruz. Biz alt yapıyı yapacağız, onların hizmetine sunarak kira alacağız. Nasıl ve ne şekilde açılacağı konusunda model belirlememiz lazım.
Ne tür ilave düzenlemeler gerekecek, dünyadaki örnekleri neler, hangi ülkelerin başarılı olduğuna bakıyoruz. Buna göre bir yol haritası çıkarıp, süratle özel sektörü bu işin içine sokacağız. Otobüs işletmeleri 'bunu yolcuya da açın' diyor. Ama bizim önceliğimiz yük taşımacılığı. Sonrasında yolcu da gündeme gelebilir.

HIZLI TRENE AĞIRLIK 
Hızlı trenlerin bu ülkeye en büyük katkısı yük taşımacılığında olacak. Rekabetin artmasına katkı sağlayacak. Bunların yolcu taşımasından çok yük taşımasında bu ülkeye katkısı var. Mersin'e uzanan hat yolcudan çok yük taşımacılığıyla alakalı. Yüksek Hızlı Trenler'de sadece yolcu taşıyorsunuz.

HENÜZ SONUCA ULAŞILMADI
Bakan Elvan, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattındaki test sürüşlerinin devam ettiğini belirterek, İspanyol mühendislerin bu konuda çok ihtiyatlı davrandıklarını söyledi. Hattın güvenliğinin her şeyden önemli olduğunu vurgulayan Elvan, kısa süre gecikme olsa da hattın açılacağını, sinyalizasyon kablolarının kesilmesiyle ilgili sabotaj girişiminde ise henüz bir sonuca ulaşılamadığını ifade etti.

200 KİLOMETREYE ÇIKIYOR
Normal trenler 30-40 kilometre hızla gidiyor. Hızlı trende ise 200 kilometreye kadar hıza çıkılabiliyor. Yüksek Hızlı Tren hatlarında yük taşımacılığı yapılmıyor ama hızlı tren hattında hem yük hem yolcu taşımacılığı yapılabiliyor. Yolcu taşırken 200 kilometre, yük taşırken de 100-120 kilometre hıza ulaşılabiliyor. Kaynak: Sabah
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:12

İLGİLİ HABERLER