
Hızlı trene 7 milyon kişi bindi
Afyonkarahisar'da düzenlenen Demiryol-İş Sendikası'nın 60'ıncı Yıl Başkanlar Kurulu Toplantısı'na katılan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti hükümetiyle birlikte demiryollarının devlet politikası haline geldiğini söyledi. Demiryollarını güçlendirmek için hatları yenileme ve yeni hat yapma çalışmalarının yanı sıra altyapı çalışmalarıyla, hızlı tren yapılması için eylem planı hazırladıklarını kaydeden Bakan Yıldırım, "Biz geldiğimizde yılda yapılan demiryolu ortalama 1 kilometrenin altındaydı. Bugün yılda ortalama 135 kilometre demiryolu yapılıyor. Devam eden projeler 3 bin kilometrenin üzerinde. Yenilemesi tamamen bitmiş yol projelerinin toplamı da 6 bin 500 kilometreyi aşmıştır. Bu sene programa alınan ve yenilenmesi hedeflenen yol miktarı 800 kilometredir" dedi.
HIZLI TRENLE TAŞINAN YOLCU SAYISI 7 MİLYONA ULAŞTI
Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren projesinin Ankara-Eskişehir bölümünün bitirilip hizmete açıldığını hatırlatan Bakan Yıldırım, Ankara-Konya hattının da hizmete açılmasıyla Ankara'ya giden yolcuların hızlı treni tercih eder hale geldiğini belirtti. Ankara-Eskişehir ve Ankara-Konya hızlı tren seferlerinde taşınan yolcu sayısının 7 milyona yaklaştığını vurgulayan Bakan Yıldırım, "Eskişehir-Ankara arasında şu anda hızlı trenle seyahat edenlerin oranı yüzde 73. Önceden bu oran normal tren seferlerinde yüzde 3'tü. İki şehir arasındaki trafiğin trenle karşılanma oranı yüzde 3'ten yüzde 73'e çıktı" diye konuştu.
10 BİN KİLOMETRE YENİ DEMİRYOLU YAPACAĞIZ
İstanbul-Ankara hızlı tren hattının gelecek sene sonunda açılacağını açıklayan Bakan Yıldırım, "Sırada Eskişehir-Bursa ile Ankara'dan Yozgat, Sivas, Afyon ve İzmir hatları var. 2023'e kadar 4 bini yüksek hızlı tren olmak üzere 10 bin kilometre sıfır yeni demiryolu hattı yapacağız" dedi.
GAZİANTEP- HALEP HIZLI TREN HATTI YAPILACAK
Türkiye'nin, demiryollarında dökme mevsiminde olduğunu belirten Binali Yıldırım, toplama mevsimiyle demiryollarının şaha kalkacağını söyledi. Gaziantep ile Halep arasında yapılacak tren hattının Suriye'deki iç karışıklıklar nedeniyle aksadığını anlatan Bakan Yıldırım sözlerini şöyle tamamladı:
"Kimilerinin ‘kızılsultan’ dediği bana göre Osmanlı'nın en zor döneminde görev yapmış Sultan Abdülhamit'i buradan rahmetle anmamız lazım. Bugün modern Türkiye Cumhuriyeti'nde saat kuleleri, okullar, istasyonlar, üniversiteler, hastaneler, askeri kışlalar, demiryolu hatları, hepsinde Sultan Abdülhamit'in imzası var. Marmaray projesini açarak Sultan Abdülhamit'in hayalini gerçekleştiriyor, ecdadımıza olan vefa borcumuzu da ödemenin gururunu, onurunu yaşıyoruz. Abdülahimit'in bize Basra Körfezi'ne demiryolu indirme vaadi var. Onu da yapacağız. İnşallah o bölgelerde sorunlar bir önce çözülür. Suriye'de bu olaylar olmasaydı şimdi Gaziantep-Halep hızlı tren demiryolu hattının yarısına gelmiştik. Gaziantep'le Halep yarım saat olacaktı."
Konuşmasının ardından, Demiryol-İş Sendikası yöneticileri, Bakan Yıldırım’a çeşitli hediyeler taktim etti.
YATIRIMLARA DEVAM
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ''Demiryolları için hız kesmeden 2-3 yıl daha yatırıma devam edeceğiz. Daha sonrasında ise demiryollarının şahlanışını tüm Türkiye izleyecek'' dedi.
Yıldırım, 25 Kasım'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı Kütahya'daki Zafer Havalimanı'na uçakla geldi. Yıldırım, havalimanından Afyonkarahisar'a karayoluyla geçerek Demiryol-İş Sendikası'nın kuruluşunun 60. yıl dönümü nedeniyle bir otelde düzenlenen ''Başkanlar Kurulu Toplantısı''na katıldı.
Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, demiryollarının Türkiye için büyük önem taşıdığını belirterek, demiryollarının Türkiye'nin sadece yükünü, yolcusunu değil, savaş zamanı mühimmatını, askerini, barış zamanı ise kültürünü, geleneğini, güzelliğini, kuzeyle güney, doğu ile batı arasında taşıdığını, farklı yerlerde yaşayan insanları birbirleriyle kaynaştırdığını söyledi.
Atatürk'ün demiryollarını Türkiye için ''refah yolu'' olduğunu ilan ederek demiryolu seferberliğini başlattığını anımsatan Yıldırım, şöyle konuştu:
''1950 ve sonrasında otomotivin insan hayatına girmesinin ardından demiryolları, talihsiz bir dönem yaşadı. Sayın Başbakanımız, demiryollarının kalkındırılmasını devlet politikası haline getirdi ve demiryolları 2003 yılından itibaren tekrar ayağa kalkmaya başladı. Göreve başladığımda demiryolları için ayrılan bütçeyi ilk yıl iki katına çıkararak 250 milyon lira olarak belirledik. Artık 2013 yılı bütçesinde ise demiryollarına yaklaşık 8 milyar lira ayırdık. 10 yılda demiryolları çok farklı noktalara ulaştı. Bugün 1 yıla düşen ortalama yeni demiryolu uzunluğu 135 kilometreye ulaştı. 3 bin kilometrenin üzerinde halen devam eden projeler var. Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin Eskişehir'e olan kısmını bitirdik. Ankara-Konya hattını bitirdik. Bugün iki hatta taşınan yolcu sayısı 6,5 milyonu geçti. Eskişehir-Ankara arasındaki yolcu trafiğinin yüzde 73'ü hızlı trenle yapmaya başlandı. Demiryolları için uzmanlaşmış 400 civarı yan sanayi gelişti ve binlerce istihdam oluşturdu.''
-''Dağları dize getirdik''-
Yıldırım, Türkiye'nin artık demiryollarıyla ilgili A'dan Z'ye her şeyi yapacak bilgi, tecrübe ve güce sahip olduğunu belirterek, ''Herkes buna gıptayla bakıyor. ABD Ulaştırma Bakanı, Eskişehir'deki demiryollarını inceleyince şaşırdı, 'bizde bu demiryolu yok' dedi. Eskişehir-İstanbul arasındaki Bilecik rampalarının her karışını delik deşik ettik, dağları dize getirdik. Viyadüklerin uzunluğu 2-2,5 kilometre, 100 kilometrelik kısımda 56 kilometre tünel var. Kars-Tiflis-Batum Projesi de Orta Asya'yı Anadolu toprakları üzerinden Avrupa'ya bağlayacak projeyi de 2014'de hizmete açacağız. Avrupa'da 6'ıncı, dünyada 8'inci yüksek hızlı trene sahip ülke olduk. Daha da çalışacağız.''
Yerli demiryolu sermayesine önem verdiklerini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:
''Bu doğrultuda Ankara Metrosu'na alınan araçlarda yüzde 51, Marmaray'da ise yüzde 35 yerli şartı koyduk. Bundan sonraki bütün alımlarda, 'gelin Türkiye'de bu işi yapın' diyoruz. Birçok fabrika kuruldu. Eskişehir, bugün dünyanın en gelişmiş lokomotifinin 30 adedini İngiltere'ye sattı, 20'sini de demiryolu için üretiyor. Yine 80 elektrikli lokomotifi demiryolları için Koreliler ile ortak yapılıyor.''
150 yıllık hayali hayata geçireceğiz
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ''Marmaray Projesi'ni bitirerek, 150 yıllık hayali hayata geçireceğiz. Ecdadımıza olan vefa borcumuzu ödemenin onurunu, gururunu yaşayacağız'' dedi.
Yıldırım, ''Modern Türkiye'de ne varsa, okul, istasyon, üniversite, hastane, demiryolu hatlarında Sultan Abdülhamit'in imzası vardır'' diyerek şunları söyledi:
''Ülkenin mağdur olmaması için gereken her şeyi yapmıştır. Şimdi Sultan Abdülhamit'in hayalini de gerçekleştiriyoruz. Marmaray Projesi'ni bitirerek, 150 yıllık hayali hayata geçireceğiz. Ecdadımıza olan vefa borcumuzu ödemenin onurunu, gururunu yaşayacağız. Sırada Eskişehir-Bursa, Ankara-Yozgat-Sivas, Ankara-Afyon-İzmir hatları var. 2023'e kadar 4 bin kilometresi yüksek hızlı tren olmak üzere, 10 bin kilometre yeni hat yapacağız. Gaziantep ile Halep arasında hızlı tren hattı yapmayı projelendirdik. Suriye'deki olaylar nedeniyle bu projeyi hayata geçiremedik. Gaziantep ile Halep arası yarım saat olacaktı. Türkiye ile Suriye iç içe geçecekti. Oradaki olayların sona ermesiyle bu projeyi hayata geçireceğiz.
Türkiye, bir gününün planını, hedefini koyamaz durumdayken, bugün 10 yıl sonrasının planını yapıyor, yol haritasını ortaya koyuyoruz. Bugün ekonomisi güçlü, istikrarı devamlı, demokrasisi günden güne güçlenen, demokrasi dışı güçlerin heves ve eğilimlerinin, umutlarının tükendiği bir Türkiye bulunuyor. Ülkenin birlik dirliğine, bin yıllık kardeşliğe yönelik bir takım terör faaliyetleri sürdürülüyor. Bu millet bunun üstesinden gelmeye muktedirdir, inşallah üstesinden geleceğiz.''
-''Demiryollarını ranta kurban etmeyiz''-
Yıldırım, demiryollarının içinden geçtiği şehirlere hayat verdiğine işaret ederek, ''Demiryollarını şehir dışına çıkarma teklifleri geldi. Ancak demiryolları neredeyse, şehirler o yöne gelişiyor. O garları şehrin en prestijli yeri haline getireceğiz. Demiryollarını ranta kurban etmeyiz. 1,5 asırdır nasıl hizmet ettiyse bundan sonra daha fazla hizmet edecek. Demiryolları için hız kesmeden 2-3 yıl daha yatırıma devam edeceğiz. Daha sonrasında ise demiryollarının şahlanışını tüm Türkiye izleyecek'' diye konuştu.
Denizcilikte, karayollarında, havayollarında ve haberleşmede de önemli yatırımları hayata geçirdiklerini kaydeden Yıldırım, ''Türkiye'de, Afrika seviyelerinden aldığımız 3G alt yapısını bugün Avrupa'nın ilk 5 ülkesi arasına getirdik. Türkiye'deki 3G, ABD'dekinden daha hızlı diye anlatılıyor, bunun arkasında yatırımlar çalışmalar var'' dedi.
Yıldırım, Türkiye'de bugün çok şeyler değiştiğini, sendikacılığın da bunların arasında olduğunu vurguladı.
1980'li yıllardaki sendikacılığın şu anda olamayacağını kaydeden Yıldırım, işçinin haklarını korurken, iş yerini, üretimi düşünen, zor şartlarda dayanışma içinde olan sendikacılık anlayışının olması gerektiğini söyledi.
Yıldırım, konuşmasını Cahit Sıtkı Tarancı'nın ''Memleket İsterim'' şiirini okuyarak bitirdi.
Konuşmanın ardından Yıldırım, sendikanın daha önce genel başkanlığı görevinde bulunan Enver Toçoğlu'na ve Mehmet Acıdereli'ye teşekkür plaketlerini verdi.