Sultan İkinci Abdülhamid tarafından yaptırılan Medine tren istasyonu restore ediliyor. Türkiye'den Medine'ye kadar demiryolunun yeniden açılması gündemde. Suriye hızlı tren seferleri önerdi.
Sultan İkinci Abdülhamid tarafından yaptırılan ve açılışı 1908 yılında gerçekleştirilen Medine Tren İstasyonu'nun, Osmanlı sonrası yıllar süren bakımsızlığına nihayet son veriliyor. Türkiye'nin de yardımıyla, tarihi tren istasyonunun restorasyon çalışmalarına başlandı.
Suudi bir müteahhitlik firmasının üstlendiği restorasyon çalışmalarında, Türk marangozlar ve işçiler de görev alıyor. Aslına sadık kalınarak yapılan restorasyon çalışmalarının, önümüzdeki yıl bitirilmesi hedefleniyor. Hicaz Demiryolu'nun son istasyonu olan Medine'deki bina, yaklaşık 10 yıl boyunca Türk ve yabancı hacılara hizmet verdi. Hicaz'ın Osmanlı'nın elinden çıkmasıyla, tren istasyonu ve raylar tahrip edildi. Geçtiğimiz yıllarda sıkça basına konu olan tarihi istasyonun, Türk Kültür Bakanlığı'nın girişimiyle restore edilmesi kararlaştırılmıştı.
Hızlı tren çalışacak
Suriye Turizm Bakanı Sadullah Ağa Alkala, Türk Kültür Bakanlığı'na sundukları bir önergede Hicaz demiryoluna hızlı tren konulmasını istediklerini belirtti. Türk Kültür Bakanlığı'nın önergeye olumlu baktığını ifade eden Alkala, konuyla ilgili girişimleri hızlandıracaklarını ifade etti. Günümüzde turistlerin genelde birkaç ülke gezdiklerini belirten Suriye Turizm Bakanı, Hicaz Demiryolu üzerine konulacak tarihi görünümlü hızlı trenin her iki ülkeye de büyük turist akışı sağlayacağını söyledi. İstanbul-Şam arası tren yolculuğu devam eden Hicaz Demiryolu'nun Şam-Medine yolunun da restorasyonun bitmesinin ardından kutsal topraklara trenle seferlerin düzenleneceği belirtiliyor. Sultan 2. Abdülhamit Hicaz Demiryolu'na ait iradesini 2 Mayıs 1900 tarihinde yayımladı ve 1 Eylül 1900 tarihinde gerçekleştirilen resmi bir törenle Hicaz Demiryolu'nun yapımına fiilen başlandı. Yolun yapılması halinde başkent İstanbul 1200 kilometrelik demiryolu hattı ile Şam üzerinden Medine ve Mekke'ye bağlanacaktı. Bu yol diğerlerinin aksine iç kaynaklardan finanse edilecek, milli bir yol olacaktı. Böylece İstanbul'dan Mekke'ye 120 saatte ulaşılacaktı. Proje İslam dünyasında büyük bir sevinçle karşılandı.
İslam dünyası yardıma koştu
Bütün İslam dünyası yolun yapılması için yardıma koştu. Hindistan, Pakistan, Fas, Tunus, Cezayir, Mısır, Bosna-Hersek, Makedonya, Bulgaristan, Rusya, Singapur, Hollanda, Güney Afrika, Sudan, Nijerya, Malezya, Endonezya ve Çin'deki müslümanlar bağışlarını İstanbul'a göndermeye başladılar. Hatta Amerika'daki Müslümanlardan bile yardım geliyordu. Yol artık basit bir tren yolu olmaktan çıkmış, bir kimlik kazanmıştı.
Abdülhamid'in tahttaki 33. yıldönümü olan 1 Eylül 1908 tarihinde resmi bir törenle kulanıma açıldı. Hicaz Demiryolu'nun faaliyete geçişi bütün İslam dünyasında bir bayram olarak kutlandı. İstanbul'dan kalkan tren Medine-i Münevvere'ye kadar ulaşabiliyordu. Tren yalnızca iki şey için duruyordu: İkmal ve namaz.
yenişafak
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:35