Gündem
  • 26.4.2022 11:49

Hollanda Başbakanı’ndan Türk eşcinsellere ödül

Hollanda Başbakanı’ndan Türk LGBTİ’lere ödül

Roosevelt Vakfı’nın korkusuzluk ödülü Türkiye’deki LGBTİ derneğine verildi. Kral Willem-Alexander, Kraliçe Máxima Zorreguieta Cerruti ve Başbakan Mark Rutte’nin katıldığı törende konuşan dernek yöneticileri ‘Trans çocuklar vardır’ dedi

ÖZLEM KONUR USTA

Hollanda merkezli Roosevelt Vakfı, Kral Willem-Alexander, Kraliçe Máxima Zorreguieta Cerruti ve Başbakan Mark Rutte’nin  katıldığı törende Üniversiteli Kuir Araştırmaları ve LGBTİ+ Dayanışma Derneği'ne (ÜniKuir) korkusuzluk ödülü verdi. Törene katılan ÜniKuir yöneticileri Türkiye'yi Avrupa’ya şikayet etti.Baskıların, tutuklamaların LGBTİ mücadelesini engellemediğini ifade eden dernek yöneticisi Melike Balkan konuşmasını çocuklara seslenerek sonlandırdı: “Mücadeleye katılman için seçilmiş ailen seni bekliyor. Trans çocuklar vardır!"

TURUNCU LİDER DE ÖDÜLLENDİRİLDİ

Hollanda’da kamu yararına kuruluş statüsündeki Roosevelt Vakfı ABD Başkanı Franklin Delano Roosevelt’in 1941’de ABD vatandaşlarını dünyanın her yerinde dört özgürlük için mücadeleye çağırdığı konuşmasına atıfla her yıl ifade özgürlüğü, din özgürlüğü ve yoksulluk ve korkusuzluk ödülü veriyor. Ödül töreninde kral, kraliçe ve başbakan da bulunuyor. Bu yıl tören 21 Nisan’da Middelburg’da yapıldı. Törende ilk ödülü Belarus’un turuncu lideri Sviatlana Tshikhanouskaya, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin elinden aldı. Uluslar arası Dört Özgürlük Ödülü’nü takdim eden Rutte, turuncu kalkışmanın liderini “ilham kaynağı” olarak nitelendirdi. Başbakan Rutte, Tshikhanouskaya’ya “Bu ödül, Belarus'taki çalışmalarınızı takdir ediyor ve dünya çapında demokrasi mücadelesini destekliyor. Sen bir umut ışığısın.” diye seslendi.

TÜRKİYE ÖZGÜR DEĞİL

Törende Türkiye’den Üniversiteli Kuir Araştırmaları ve LGBTİ+ Dayanışma Derneği (ÜniKuir) de ödüllendirildi. Korkusuzluk ödülüne layık görülen ÜniKuir, Türkiye’deki en genç LGBTİ’ler olarak tanımlanıyor. ÜniKuir’un iki genel koordinatörü Melike Balkan ve Özgür Gür, korkusuzluk ödülünü Hollandalı komedyen Paul de Leeuw’un elinden aldı. De Leeuw, Türkiye’nin bu açıdan özgür olmadığını savunarak, “Türkiye gibi bir ülkede LGBTİ+ topluluğuna olan bağlılıklarından dolayı ödülü hak ettiler” dedi.

ÖZGÜRLÜK SAVAŞÇILARI

Özgürlük savaşçıları olarak takdim edilen Balkan ve Gür, törende Türkiye'deki genç LGBTİ'lere seslendi. Özgür Gür, ODTÜ’de LGBTİ yürüyüşü düzenledikleri ve gözaltına alınarak hapis istemi ile yargılandıklarını hatırlattı. ÜniKuir’in ve Türkiye’deki LGBTİ mücadelesinin görülmesi ve yalnız olmadıklarını göstermesi açısından ödülün ayrı bir önemi olduğunu söyledi.

Derneğin diğer genel koordinatörü Melike Balkan ise Türkiye’de LGBTİ’lerin varlığının bile sorgulanır hale geldiğini savundu. Balkan, “Türkiyeli aktivist, interseks çocuklara yönelik zorunlu olmayan tıbbi müdahaleler son bulana, transların kendi kimliklerini tayin etme haklarının önündeki zorunlu kısırlaştırma ve mahkeme kararları engelleri kalkana ve bir non-binary (ikili cinsiyetin dışındaki) öznelerin varlığı hukuken tanına kadar eşitlik gerçekleşmeyecek” dedi.

AVRUPA’DAN TÜRKİYE’YE BASKI İSTEDİLER

Ödül töreninin ardından program Gençlik Aktivizmi Sempozyumu ile devam etti. Katılımcı gençlerin sorularını yanıtlayan Gür, Avrupa’dan Türkiye’ye baskı yapılmasını istedi. Gür, “Bu sabah krallaydık, başbakanlaydık. Kapsayıcı olmaktan gurur duyduklarını söylüyorlar. Ama yetmez. Gençlere sesleniyorum: Hükümetlerinize Türkiye'deki LGBTİ+ aktivistlerini desteklemek için baskı yaparak Türkiye'deki LGBTİ+ hareketine destek olabilirsiniz." dedi.

Can Ataklı'ya anket şoku! Umduğunu bulamadı

Osman Kavala, hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı. Can Ataklı, kararla ilgili sosyal medya üzerinden yaptığı ankette umduğunu bulamadı.

15 Temmuz darbe girişimi ile Gezi Parkı olaylarına ilişkin davada yargılanan Osman Kavala, hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı.

Güncellenme Tarihi : 26.4.2022 10:55

İLGİLİ HABERLER