
HOPEFOR'UN İKİNCİSİ TÜRKİYE'DE DÜZENLENECEK
DOHA - 80'i aşkın ülkeden bakan ve üst düzey temsilcinin katılımıyla Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen 1. HOPEFOR konferansının üçüncü gününde bir konuşma yapan Atalay, üç ülkenin işbirliği ile hayata geçirilen HOPEFOR girişiminin afetle mücadeledeki önemini vurguladı.
Son yıllarda dünyada ciddi felaketler yaşandığını ve bu felaketlerin artarak devam etmesinin beklendiğini belirten Atalay, afetle mücadelede daha etkin ve koordineli bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Atalay, 1999'da iki büyük deprem felaketi yaşayan, son olarak da Van depremi ile sarsılan Türkiye'nin afetle mücadele konusunda bu felaketlerden önemli dersler çıkardığını belirtti.
Atalay sözlerine şöyle devam etti:
"İnsani yardım faaliyetleri temelde sivil nitelik taşıyor ancak askeri birimlere de çok ciddi iş düşüyor. Yaşanan depremler, afet sırasında ve sonrasında sivil aktörler kadar askeri unsurlara da ihtiyaç duyulduğunu göstermiştir. Bu konuda ilk elden tecrübesi olan bir ülke olarak askeri ve sivil unsurlar arasındaki eşgüdümün hayati önem arz ettiğine inanıyoruz."
Beşir Atalay, görüşmelerde alınan kararların afetle mücadelede önemli bir yol haritası olacağını dile getirdi.
Türkiye'nin afetle mücadeleye katkısının artarak devam edeceğini belirten Atalay, ikinci konferansın 2012'de Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenleneceğini kaydetti.
Konferansın ardından soruları yanıtlayan Atalay, bir sonraki konferansın çok sayıda doğal felaket yaşayan Türkiye'de yapılmasının son derece önemli olduğunu ifade etti.
Afetle mücadelenin ancak felaketler yaşandıktan sonra gündeme geldiğine işaret eden Atalay, uluslararası düzeyde yapılan bu işbirliğinin afetle mücadele alanında çok ciddi katkılar sağlayacağını sözlerine ekledi.
Geçen yıl Katar öncülüğünde başlatılan, ardından Dominik Cumhuriyeti ve Türkiye'nin destek verdiği ''HOPEFOR'', doğal afetlerle mücadelede uluslararası işbirliğini artırarak, askeri ve sivil savunma teşkilatının daha etkin ve koordineli çalışmasını sağlamayı amaçlıyor.
Katar Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhammed Abdullah Mutib el Rumeyni'nin açılış konuşmasıyla başlayan ve 3 gün süren konferansta doğal afetlerle mücadelede yerel, bölgesel ve uluslararası düzeyde atılması gereken adımlar tartışıldı. Konferansta alınan kararlar, Katar devleti tarafından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na sunulacak.