Asayiş
  • 26.3.2021 11:56

Hrant Dink'i katleden FETÖ çetesine ceza yağdı

Hrant Dink davasında karar çıktı! FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile dosyasının ayrılmasına karar verildi..Hrant Dink davasında karar açıklanıyor... FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, Ekrem Dumanlı, Adem Yavuz Arslan'ın da bulunduğu 13 firari sanığın dosyasının ayrılmasına karar verildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 76 sanığın yargılandığı Hrant Dink cinayeti davasına ilişkin kararını açıklıyor.

Davada sanık Ercan Gün, silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Hrant Dink cinayeti davasının tutuksuz sanıkları Sabri Uzun ve eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah hakkındaki dava dosyasının zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verildi.

NEDİM ŞENER KARARI YORUMLADI

Hürriyet Gazetesi Yazarı Nedim Şener, Hrant Dink cinayeti davasını sıcağı sıcağına CNN Türk'e değerlendirdi. Nedim Şener, "Allahın adaleti. Cinayete adı karışanlar ortaya çıktı" dedi.

Şener, kararı şu sözlerle yorumladı:
"Bu cinayetin işlenmesine göz yumulduğunu, öldürüleceğini bile bile göz yumulduğu aşikardı. Ben bunları kitaplarımda da yazmıştım. Maalesef bana kumpas olarak bana geri döndü. Ama şimdi Allah'ın adaleti mehkemeye de geldi diyorum ben. Hrant Dink adına da bizim adımıza da bu cinayete adı karışanlar ortaya çıktı.

Korkunç olan şu; dünyanın her yerinde gazeteciler meslektaşları öldürüldüğünde çok çalışırlar.

Adem Yavuzarslan, Bayram Kaya ve Ercan Gün ise bu cinayetin kapatılması için çalıştılar. Meslektaşınızın cinayetini örtmek ne demek? Bu saydığım kişiler hala ABD'de ve Avrupa'da gazeteci olarak görev yapıyorlar. Binlerce insan kumpasa uğradı. En çok konuşulan konu neydi? Hrant Dink cinayeti.

Peki o demokrasi, gazeteci, ifade özgürlüğü diye ortalığı ayağa kaldıran Avrupa ülkeleri. Bütün Fetullahçılar o topraklarda."

MÜTALAADA 11 SANIĞA BERAAT, 51 SANIĞA CEZA İSTENMİŞTİ

Duruşma savcısı 14 Aralık 2020 tarihinde verdiği 68 sayfalık mütalaasında toplam 11 sanığın beraatini, bir sanığın dava dosyanın düşmesini talep etmişti. Mütalaada aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, Ekrem Dumanlı, Adem Yavuz Arslan'ın da bulunduğu 13 firari sanığın dosyasının ayrılmasını ve 51 sanığın ise değişik oranlarda cezalandırılmasını talep edilmişti.

İŞTE İSTENEN CEZALAR

Mütalaada tutuklu sanık dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Sanık Ali Fuat Yılmazer'in FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü'nün amaçları doğrultusunda önceden öldürüleceğini bildiği Hrant Dink'in hayatını korumak için görevini yerine getirmediği belirtilerek "Tasarlayarak kasten öldürmeye iştirak", "FETÖ terör örgütü yöneticiliği", "Görevi kötüye kullanmak" ve "Resmi belgede sahtecilik" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve toplam 18 yıl 3 aydan 31 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

Tutuklu sanık dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in "Tasarlayarak kasten öldürmeye iştirak", "FETÖ terör örgütü yöneticiliği", "Resmi belgede sahtecilik", "Resmi belgenin yok edilmesi ve gizlenmesi" ve "Görevi kötüye kullanma" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 21 yıl 6 aydan 40 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti.

Eski yüzbaşı tutuklu sanık Muharrem Demirkale ve MİT tırlarının durdurulması davasında hapis cezasına çarptırılan eski Adana Jandarma Bölge Komutanı sanık Hamza Celepoğlu hakkında ise "Anayasayı ihlal" suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet , "Kasten öldürme" suçundan da ayrı ayrı müebbet ve "FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenmişti.

Dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz hakkında da "Anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "Kasten öldürme" suçundan müebbet, "Resmi belgede sahtecilik", "Görevi kötüye kullanmak", "Örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım" suçlarından da 5 yıl 10 aydan 24 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

Mütalaada, tutuklu sanık Ercan Gün hakkında "Anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve "FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenmişti.

Cinayetten önce dönemin Trabzon İstihbarat Daire Başkanı olan Eskişehir İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, İstanbul eski İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah hakkında "Görevi kötüye kullanmak" suçundan 3 aydan 1 yıla kadar hapis istenmişti.
Dönemin Trabzon Emniyet Müdürü sanık Reşat Altay'ın "Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar hapsi, "Resmi belgeyi bozmak, yok etmek, gizlemek" suçundan 3 yıldan 7 yıl 6 aya kadar, "Görevi kötüye kullanma" suçundan da 6 aydan 2 yıla olmak üzere toplam 23 yıl aydan 35 yıl 6 aya kadar hapsi istenerek Altay'ın hükümle birlikte tutuklanması da talep edilmişti.

Dönemin İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'un "görevi kötüye kullanma" suçundan 3 aydan 1 yıla kadar hapsi istenmişti.

 

Güncellenme Tarihi : 26.3.2021 12:06

İLGİLİ HABERLER