
HRİSTOFYAS NEW YORK'TA "TÜRKİYE'YE BASKI YAPILMASINI İSTEYECEK"
Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan gazetelerden Haravgi, haberinde Hristofyas'ın çarşamba günü BM Genel Kurulu'nda konuşma yapacağını, bugün saat 18.00'de de Genel Sekreter Ban Ki Moon'la görüşeceğini belirterek Hristofyas'ın, Moon'a Kıbrıs doğrudan müzakerelerinin şu ana kadarki gidişatı hakkında bilgi vereceğini yazdı.
Gazeteye göre Hristofyas, New York'a hareketi öncesinde dün Larnaka Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, doğrudan müzakerelerin gidişatı konusunda iyimser olduğunu belirtti ve BM'den doğrudan müzakerelere destek vermesini beklediğini, ancak prosedürün sahibinin "Kıbrıslılar" olduğu tutumunu tutarlılıkla sürdürdüğünü söyledi. New York'ta gerçekleştireceği temaslarda Rum yönetiminin ve Rum tarafının Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik tezlerini ortaya koyacağını, Ban'a da Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la yürütmekte oldukları diyalog ve içeriği hakkında bilgi vereceğini söyledi.
"Uluslararası hukuk ilkelerine saygı göstermesi için BM'nin, AB'nin ve uluslararası örgütlerin Türkiye yönünde rol oynamalarının şart olduğu" iddiasında bulunan Dimitris Hristofyas, "Aksi halde Kıbrıs sorunu çözülemeyecek" dedi. Hristofyas, Kıbrıs sorununun uluslararası yönlerinin, "Türk askerinin ve TC kökenli KKTC vatandaşlarının adadan ayrılması olduğunu" savunarak, BM'yi, AB'yi ve diğer uluslararası örgütleri "Türkiye'ye yönelik kendi rollerini oynamaya" çağırdı.
Habere göre Hristofyas, New York'ta gerçekleştireceği "yoğun" çabaların sonuç vereceğine inandığını da söyledi.
Alithia gazetesi ise haberi, "Başkan Hristofyas: BM, AB ve Diğer Uluslararası Örgütler Türkiye'ye Yönelsinler - Başkan Hristofyas BM Genel Kurulu İçin New York'ta" başlığıyla yansıttı.
Fileleftheros gazetesi de, Hristofyas'ın New York'a hareketi öncesinde Larnaka Havaalanı'nda yaptığı açıklamayı okurlarına, "Başkan Türkiye'ye Baskı Yapılmasını İsteyecek - BM Merkezine Giderken Genel Sekreter'e Mesajlar" başlığıyla aktardı.