HÜKÜMET İLE GENELKURMAY ARASINDA GÖRÜŞ AYRILIĞINA SEBEP OLAN TASARI KANUNLAŞTI
ALİ ULURASBA
ANKARA - TBMM Genel Kurulu'nda, ''Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmenin Onaylanmasına İlişkin Yasa Tasarısı'' kabul edildi.
Tasarının, Dışişleri Komisyonu'nda görüşülmesinde Genelkurmay yetkilileri endişeleri belirtmişler ve 3 milletvekili de şerh yazısını tasarıya eklemişlerdi. Tasarının şerh konulan ve tepki gösterilen 1. maddesinin 1. fıkrasında ''Bütün halklar kendi kaderlerini tayin etme hakkına sahiptirler. Bu hak gereğince halklar, kendi siyasal statülerini özgürce kararlaştırırlar ve ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmelerini özgürce sağlarlar'' ifeadesi yer alıyor.
TBMM Genel Kurulu'nda bugün Türkiye'nin azınlıklarla ilgili 27. maddesine çekince koyduğu ''Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmesi''ni içeren yasa tasarısı ele alındı. Tasarıya CHP ve AK Parti destek verdi. Kısa süren görüşmelerin ardından tasarı kanunlaştı.
Tasarı ile ilgili Dışişleri Komisyonu'ndaki görüşmelerde Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri sözleşmenin 27. maddesindeki ''Halkların kendi geleceklerini tayin hakkını'' içeren maddesiyle ilgili Türkiye'nin beyanını yeterli görmemişler ve beyana ''Bu anlaşmanın hükümleri ulusal birlik ve toprak bütünlüğünün bölünmesi anlamında yorumlanamaz'' şeklinde bir cümle eklenmesini istemişlerdi.
Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise Genelkurmay'ın bu endişesinin Türkiye'nin genel çekince ve beyanının içinde yer aldığı gerekçesiyle yeni bir cümle eklenmesine karşı çıktı. Bu görüş ayrılığı neticesinde komisyon görüşmeleri sırasında Dışişleri ve Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri salondan çıktılar.
Görüşmeler sonunda tasarı Genelkurmay'ın talebi dikkate alınmadan aynen kabul edilirken, CHP'li Şükrü Elekdağ ve Haşim Oral ile AK Parti'li Emin Şirin muhalefet şerhi koydular. Şirin, şerh gerekçesini açıklarken, ''Bütün halkların kendi kaderini belirleme hakkından bahsediliyor. Bu bir anlamda self determinasyon anlamına geliyor. Ben bunun self determinasyon olarak anlaşılmaması için şerh koyuyorum'' demişti.
Bu sözleşme bugün tasarı olarak Genel Kurul'a geldi ve AK Parti ve CHP'nin desteğiyle Genel Kurul'da yasalaştı. İlk oylamada karar yeter sayısına ulaşılamamasına rağmen 2. oylamada yeter sayı bulundu ve tasarı yasalaşmış oldu. Tasarının oylama sonucunun açıklanmasından sonra milletvekilleri sonucu alkışladı.
Oylama sonucu şöyle:
Katılan: 221
Kabul: 216
Ret: 5
Genel kurmay ile hükümet arasındaki görüş ayrılığını ortaya çıkaran uluslararası sözleşmenin 1. maddesi ile bütün halklara kendi kaderlerini tayin etme hakkı getiriliyor. Tartışmalı maddenin 1. fıkrası şöyle:
''Bütün halklar kendi kaderlerini tayin etme hakkına sahiptirler. Bu hak gereğince halklar, kendi siyasal statülerini özgürce kararlaştırırlar ve ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmelerini özgürce sağlarlar''.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:06