Ekonomi
  • 24.4.2006 00:39

HÜKÜMET KİRACILARI EV SAHİBİ YAPIYOR!..

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın hazırladığı ''kentsel dönüşüm yasa taslağı'' üzerinde çalışmalar sürerken, gecekondu ve kaçak yapılardan düzenli bir kentsel yapıya geçilmesi amaçlanıyor.


Kentsel Dönüşüm Yasa Taslağı hakkında değerlendirmede bulunan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan, kentsel dönüşümün, Türkiye'de düzenli şehirleşmenin başlangıcı olacağını söyledi.


Kentsel dönüşüm kapsamında ''Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi Yönetmeliği''nin yürürlüğe girdiğini hatırlatan Erbakan, böylelikle daha önce Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca yapılan proje içinde her ölçekteki imar planlarının yapılması, yaptırılması ve onanması işlemini, bundan sonra, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yürüteceğini kaydetti.
Eskiden böyle bir düzenlemeye girildiği zaman çok büyük tepki alındığını ancak şimdi, arsa sahibi olanların da memnun olduklarını anlatan Erbakan, kentsel dönüşüm kapsamında kimsenin yapılan çalışmalardan zarar görmeyeceğini belirtti.


Türkiye'de çarpık yapılaşmaya herkesin şahit olduğunu ve özellikle büyük şehirlerde ''ipin ucunun kaçmış durumda'' olduğunu ifade eden Erbakan, şöyle devam etti:


''Bunda suçlanması gereken kişi mahalli idareler, bu konularda zafiyet gösterildi. Kaçak yapılar tespit edildiği andan itibaren belediyeler o kaçak yapıları yıkmış olsaydı bugün bu durumla karşılaşmayacaktık.
Kentin bir tarafını düzeltmeye çalışıyorsun, başka bir yerde başka sıkıntı başlıyor. Mesela havaalanı yolunu düzeltmeye çalışıyorsun bir bakıyorsun Ankara'yı Esenboğa'ya bağlayan Çevre Yolu'nda gecekondulaşma başlıyor. Bu hukuki bir konu'' Kaçak yapı yapanın mutlaka cezalandırılması gerektiğini vurgulayan Müsteşar Erbakan, bu konuda yönetmeliğe sıkı tedbirlerin getirilmesi gerektiğini kaydetti.
Erbakan, yerel yönetimin yetkilerini yıkım kararlarını rahatlıkla alabilmeleri için artıracaklarını da ifade etti.


Kentsel dönüşümün başarısının Türkiye'deki yapı stokuna bağlı olduğunu belirten Erbakan, belediyelerin elinde yapı stokuyla ilgili büyük bir envanter çalışması olduğunu ve büyükşehir belediyelerinin çalışmalarına başlamış durumda olduğunu söyledi.


Türkiye'nin kentsel yapısında en büyük ihtiyacının ''sağlam zemin, sağlam yapı'' olduğunu vurgulayan Erbakan, şunları kaydetti:
''Örneğin, şu anda İstanbul'un büyük bir bölümünü kaçak yapılar oluşturuyor. Kentsel dönüşüm yasası ile kaçak ile depreme dayanıksız yapı stokunu yavaş yavaş eriteceğiz. Ona göre yeni yerleşim yerlerini bulacağız, bununla ilgili bazı kanunlarda da değişiklikler yapılacak. Bunlardan biri Kat Mülkiyeti Kanunu. Bugün Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre güçlendireceğiniz bir binanın güçlendirmesini yapamıyorsunuz, kat maliklerinden biri şikayet ettiğinde, bu iş yapılamıyordu artık kanun değişiyor orada da bu sıkıntı kalktı.''


Gecekondu sorununun aşılması yanı sıra depreme dayanıklı yapıların oluşturulmasını amaçlayan Kentsel Dönüşüm Yasa Taslağı'na göre şu bölgeler dönüşüm alanlarında esas alınacak:


-Kırsal ve kentsel alanlarda, kısmen veya tamamen yapılaşmış veya yapılaşmakta olan doğal ve teknolojik afet risklerine veya kentsel tehlike ve risklere maruz yerler, -Sosyal, ekonomik veya fiziki köhneme alanlar, -Doğal, tarihi, kültürel çevre ve ekosistemlerin korunması, yaşatılması ve geliştirilmesi gereken alanlar, -Sosyal ve teknik altyapının yetersiz ve niteliksiz olduğu yerler.


Taslağa göre, dönüşüm alanlarının, ''afete duyarlı, kentsel standartlara uygun olarak kullanılmasına ilişkin iyileştirme, tasfiye, yenileme ve gelişimi'' sağlanacak.


Gecekondu yaptıranlara yönelik yaptırımlar içeren yeni TCK'nın kabul edildiği 12 Ekim 2004 tarihinden önce dönüşüm alanında inşa edilen gecekonduların sahiplerine, dönüşüm alanında oturanlara veya kiracılara, hak sahipleri için yaptırılacak konutlardan tahsis edilecek.
Konutların bedeli, 20 yılı aşmayacak şekilde vadelendirilerek, tahsil edilecek.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 07:12

İLGİLİ HABERLER