Birinci derece doğal SİT alanlarını imara açan hükümet, şimdi de vakıf arazilerini satmanın yolunu açıyor. Düzenlemeye göre, toplu yapılaşmaya maruz kalmış vakıf arazileri Hazine'ye devredilecek ve buna karşılık Hazine'den arsa alınacak. Bu yolla Hazine, devredilen vakıf arazilerini satma olanağına kavuşacak.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin düzenlemeyi, ‘‘Vakıf Barışı’’ olarak niteledi. Kamuoyunu bir süredir meşgul eden SİT alanlarının imara açılmasına ilişkin tasarı, dün Plan ve Bütçe Komisonu'nda ele alındı. Tasarı, alt komisyona sevkedildi. Tasarının ele alındığı beş tali komisyona hükümet adına hiçbir bakan katılmamıştı. Ancak dünkü toplantıda tasarıyı hazırlayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, hazır bulundu.
NEDENİ ANLAŞILDI
Şahin'in görüşmelere katılmasının nedeni daha sonra anlaşıldı. Şahin, vakıf arazileri ve mallarına ilişkin bazı sıkıntıların giderilmesi için mevcut tasarıya bazı hükümler eklemek istediklerini açıkladı. Şahin, vakıf arazilerinde yıllardır bir işgalin sözkonusu olduğunu bildirdi. Üzerinde mahalleler, hatta şehirler kurulmuş vakıf arazileri bulunduğunu anımsatan Şahin, İstanbul'da Okmeydanı, Sarıyer, Adana ve Şanlıurfa'da bazı yerleşim birimlerini örnek gösterdi.
TRAMPA YAPILACAK
Şahin, konunun çözümü için tasarıya önerge ile geçici bir madde eklenmesini istedi. Şahin, ‘‘Toplu yapılaşmaya maruz kalmış vakıf arazileriyle, Hazine arazilerini trampa eden bir yönteme başvuracağız. Toplu yapılaşmaya tabi olmuş vakıf arazilerini Hazine'ye devredeceğiz. Hazine de bize başka bir yerden Hazine arazisini verecek’’ dedi. Bu amaçla hazırlanan önergenin vakıf arazileri ile sınırlı olmadığı görüldü. Önerge, ‘‘Kamu hukukuna tabi olan veya kamunun denetimi altında bulunan veyahut kamu kaynağı kullanan kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar’’ı da kapsıyor. Trampanın usul ve esasları, arazilerin ait olduğu bakanlık ile Maliye Bakanlığı arasında yapılacak protokolle belirlenecek.
15 BİN ESER
Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait yaklaşık 15 bin eser bulunduğunu ve bütçe imkanlarıyla bunların restore edilemediğini kaydeden Şahin, vakıf eserlerini kiralama süresinin 10 yıldan 29 yıla çıkarmak istediklerini bildirdi. Şahin, bir başka önergeyle de yargıya intikal sorunları çözmek için kira sözleşmelerinin bir defaya mahsus yenilenmesi imkanı sağlanmasını istediklerini vurguladı.
AKP’li vekilin çevre turu
Fethiye'de ‘Dünya Çevre Günü’ nedeniyle Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ve Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle, 1000 ilköğretim öğrencisi 11 tekneye bindirilerek denize açıldı. Öğrencilere TBMM Çevre Komisyonu Sözcüsü, AKP İstanbul Milletvekili Zeynep Karahan Uslu, TÜDAV'ın bastırdığı ‘Bizim Denizlerimiz’ isimli kitabı dağıttı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:06