
Hükümet seçim geleneğini kaldırıyor!..
Senelerdir uygulanan seçimlerden önce İçişleri, Ulaştırma ve Adalet bakanlarının istifa etme geleneği kaldırılıyor.
TBMM (AA) - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, genel seçim öncesinde İçişleri, Ulaştırma ve Adalet bakanlarının istifa etmesinin bir anlamı olmadığını, bu uygulamanın kaldırılması gerektiğini söyledi.
TBMM Genel Kurulu'nda ''Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'' üzerinde görüşmeler sürüyor.
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bozdağ, elektronik oy kullanma konusunun aslında yasaya 2008 yılında girdiğini belirtti. Bunun yasal bir altyapı olduğunu ifade eden Bozdağ, ''Bu yöntem dünyanın değişik ülkelerinde kullanılıyor. Eğer yasal altyapı olmazsa YSK ve ilgili birimlerin bu yönteme dönük çalışma yapması da mümkün olmazdı. Bu yöntem belli bir zaman içinde uygulanacak diye bir şart yok. Yeterli şartlar oluştuğundan sistem uygulanır. Bugünden yarına uygulanması gözükmüyor. 2014, 2015'te gözükmüyor en azından'' diye konuştu.
Bozdağ, seçimlerde parmak boyama işleminin ilkel bir yöntem olduğunu, bu ayıbı ortadan kaldırdıklarını söyledi. Seçmen sayısının artışının normal olduğunu anlatan Bozdağ, bunun nedeninin seçmen yaşı gelen herkesin sisteme dahil olmasından kaynaklandığını dile getirdi.
-''YSK, hata yapmıştı''-
Bekir Bozdağ, genel seçim kararı alındığında İçişleri, Ulaştırma ve Adalet bakanlarının istifa ettiklerini belirterek, ''Esasında biz bu istifa etmeyi kaldıran bir adım atmamız lazım. Bunun bir anlamı yok. Yerine bir Bakan geliyor görevini devam ettirip gidiyor. Bence bunu kaldırmak lazım'' dedi.
Bozdağ, başka bir soruyu yanıtlarken, seçim öncesinde YSK'nın bağımsız milletvekilleri ile ilgili verdiği kararda hata yaptığını, bunu o dönemde de söylediğini belirterek, şöyle devam etti:
''CHP'nin Denizli listesi ile ilgili eksikle ilgili, 'bunu tamamlayın' diye bir karar verdi YSK. CHP de bunu tamamladı ve o eksiğini giderdi. Ancak bağımsız milletvekilleri ile ilgili konuda YSK önce adaylıkların iptaline karar verdi, sonra kamuoyunun sesi yükselince de bu sefer eksik belgeleri getirdiği zaman da belgeleri baktı adaylık ehliyeti var. Kendi kararını değiştirmek zorunda kaldı. Yanlış yaptı. Bu yanlış da bağımsız adayların seçim propagandasının YSK eliyle yapılmasına yol açtı. Biz o zaman buna itiraz etik. CHP'ye yaptığı uygulamayı bağımsız adaylara neden yapmadı, böyle bir haksız propagandaya neden vesile oldu-
Tutuklu milletvekilleri konusunda ise Sayın Kanadoğlu uyardı. Hatta Sayın Sezgin Tanrıkulu'nun açıklaması var. Hatta Sayın Süheyl Batum'un da açıklamaları var, 'biz sembolik anlam taşıdığı için aday koyuyoruz. Çıkmayacağını biz de biliyoruz' diye. Yani tutuklanmış bir milletvekili yok, tutukluyken milletvekili hadisesi var. Bunu da eleştirdik. Demokrasiye karşı teşebbüs iddiasında bulundukları iddiasıyla haklarında iddianame bulunanları milletin temsilcisi olarak aday göstermenin şık olmadığını da ifade etmiştik.
Son gelişmelerle ilgili parti bir değerlendirme yapmadı. O, partinin bileceği bir iş. Hükümet olarak bizim bu konuda aldığımız bir kararımız yok.''
CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum ise Bozdağ'ın söylediklerini gerçeği yansıtmadığını belirterek, ''Bu doğru değil. Hiçbir yerde ne ben ne Sayın Kanadoğlu böyle bir şey söylemedik. AKP'nin güdümünde olan bazı sözüm ona akademisyen ve gazeteciler, 'bunları milletvekili gösteriyorlar, yazık değil mi- Davayı bu iki üç kişi açısından ortadan kaldırıyorlar, yargılanmayı yarıda bırakıyor' dediler. Biz de 'yanlış, yargılama durmaz. Yargılama devam eder ancak tutukluluk kalkar' dedik'' diye konuştu.
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da 8 milletvekilinin tutuklu olmasının kamu vicdanını yaraladığını ifade etti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in çağrısı üzerine çözüm önerilerini de sunduklarını anlatan Kaplan, ''(İktidar partisi de öneri getirsin) diyoruz, yok. İpe un sermenin zamanı değil. 'Kandil'in yolu açılıyormuş...' İnsanları güldürmeyin. Rezalet bir durum. Anayasayı çarpıtıyorsunuz, 'Kandil' diyorsunuz. Ne Kandil'i- Milletle dalga geçmeyin'' dedi.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ''Tutuklu milletvekilleri konusu bu Meclis'in, demokrasinin, iktidarın sorunu olmayacak da kimin sorunu olacak. MHP Grubu olarak biz milletvekilimizin niye tutuklu olduğunu Sayın Başbakan'ın beyanından biliyoruz. Çanakkale'de ayağı kalkmadığı için tutuklu olduğunu biliyoruz. Bunu nasıl içinize sindiriyorsunuz-'' diye konuştu.
Yeniden söz alan Bekir Bozdağ, ''Tutuklu iken aday gösterilenlerin, milletvekili seçilebilme ehliyetini taşımadıklarını'' söylemediğini belirtti.
Süheyl Batum'un konuşmasına değinen Bozdağ, Batum'un 25 Ocak 2011'de, bir soruya verdiği yanıtta, CHP'nin tutuklu milletvekillerinin adaylığı konusunda, ''Onların kurtulamayacağını bile bile arkalarında olduğumuzu gösteren sembolik olarak bir şey yapalım'' ifadesini kullandığını söyledi.