HÜKÜMET SÖZCÜSÜ CEMİL ÇİÇEK :"6. UYUM PAKETİNİN MGK TOPLANTISIYLA, ONUN TAKVİMİYLE, ÖNCESİYLE SONRASIYLA ALAKASI KESİNLİKLE YOKTUR"
BÜLENT AYDEMİR
ANKARA - Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında Bilgi Edinme Hakkı Kanun tasarısının imzaya açıldığını bildirdi.
Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan ve 6.5 saat süren Bakanlar Kurulu'nun gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Çiçek, "Demokrasinin ve hukuk devletinin gereği olarak bilgi edinmek vatandaşlarımızın hakkıdır. Kaldı ki içinden geçtiğimiz süreç itibariyle de yönetimde açıklığı, şeffaflığı sağlamak ve halkın devlete güvenini artırmak bakımından bilgi edinme hakkıyla ilgili bir yasal düzenlemenin yapılmasında zaruret vardı" dedi.
Çiçek, toplantıda ayrıca Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın çalışmaları hakkında kabine üyelerine bilgi verildiğini, bu kapsamda karasularının korunması, güvenliğinin sağlanması, deniz yoluyla yapılan kaçakçılığın önlenmesi, deniz kirliliğinin engellenmesi gibi konuların değerlendirildiğini ifade etti.
6. UYUM PAKETİ TBMM'YE GÖNDERİLİYOR
Toplantıda 6. Uyum Yasaları Paketi'nin TBMM'ye sevkine karar verildiğini belirten Çiçek, "Sadece kamuoyunda bundan sonraki AB sürecinde bir kısım yanlış anlamalara meydan vermemek açısından mevcut taslaktaki, sadece apartmanlarda ibadetle ilgili ukdesini çıkarıyoruz. Onun dışında kanun aynen taslak olarak bilginize sunulduğu gibi TBMM'ye sevk edilmiş olacaktır" diye konuştu.
Çiçek, paketin bugün TBMM'ye gönderilip gönderilmeyeceğinin sorulması üzerine, "Karar verildiğine göre bundan sonrası artık bürokratik işlemdir" değerlendirmesinde bulundu.
Çiçek, bir soru üzerine, ibadethanelerle ilgili maddenin paketten tümüyle çıkarılmadığını, değişikliğe gidildiğini ifade etti. Çiçek, şunları söyledi:
"Kamuoyunda maalesef çarpıtılarak, bu 2. defa oluyor, 5. pakette de vardı. Konu çarpıtıldı, sadece camiler gibi anlaşıldı. Türkiye'de sürdürülmekte olan misyoner faaliyetlerle ilgili olarak yerli yersiz apartmanlarda ve benzeri yerlerde keyfi uygulamalara imkan vermeyerek, bunları bir disiplin altına almak maksadıyla böyle bir düzenleme, güvenlik ihtiyacı sebebiyle çıkarılmıştı. Ama konu maksadı dışına çıkarılmak suretiyle başka bir mecraya sürüklendiği için ve hükümet olarak AB sürecini bu türden yanlış anlamalarla bir sekteye maruz bırakmamak bakımından sadece bu kısmı çıkarılmıştır. Yoksa, İmar Kanunu'ndaki diğer kısmıyla TBMM'ye sevk edilmiş olacaktır."
Çiçek, TBMM'de paketin değişme ihtimalinin bulunup bulunmadığının sorulması üzerine, "Türkiye kuvvetler ayrılığı esasına dayalı bir parlamenter sistemdir. Biz hükümet olarak niyetimizi, kararlılığımızı ortaya koyduk. Tabiatıyla TBMM'ye gönderilen metnin adı tasarıdır. Komisyonda görüşülecek. Temenni ederiz ki özünü bozmadan çıksın. Tabiatıyla değişiklikler de orada yapılıyor" açıklamalarında bulundu.
Çiçek, diğer uyum yasaları paketleri üzerindeki çalışmaların da tüm hızıyla sürdürüldüğünü ifade etti. Bakan Çiçek, "6. Uyum Paketi'nin MGK öncesi TBMM'den geçme ihtimali var mı?"' sorusuna şu karşılığı verdi:
"Bir merakınız vardı onu giderdik. Şimdi matruşka gibi bir merak daha çıktı. Bizim bu konunun MGK toplantısıyla, onun takvimiyle, öncesiyle sonrasıyla alakası kesinlikle yoktur. Bizi sıkıştıran husus önümüzde çok az bir zamanın kalmış olmasıdır. Keşke Türkiye'nin önünde 5 sene 10 sene olsaydı. Zamanında vardı, bu 5 seneler, 10 seneler, altın günler, altın zamanlar çok çabuk heba edildi.
Yaz aylarında biz bu yasaları çıkarmalıyız ki Eylül'e Ekim'e geldiğimizde ilerleme raporunda Türkiye'den kaynaklanan herhangi bir eksiklik olmasın. Bizi sıkıştıran budur. Önümüzdeki takvim de budur."
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:08