KAYNAK : Haber Kaynağı
Ekonomi yönetimi, IMF için adeta seferberlik ilan etti. 2003 yılı için yüzde 5 büyüme ve yüzde 20 enflasyon hedefini daha önce açıklayan ancak faiz dışı fazla hedefini esnetmeyi düşünen hükümet, iç ve dış piyasalardan yansıyan tedirginlik karşısında faiz dışı fazla oranını GSMH'nın yüzde 6.5'i olarak kesinleştirdi.
IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger'ın temasları öncesinde yüzde 6.5'lik faiz dışı fazla hedefine ulaşılması için gerek gelir arttırıcı gerekse harcama kısıcı önlem arayışı hızlandı.
Vergi affı, hazine arazisi ve kamu tesislerinin satışı, ilaç giderlerinde tasarruf, tütün ve alkollü içkilerde vergi artışı gibi kararların ardından bu kez piyango özelleştirmesi, enerji ihaleleri, TV frekans haklarının devri gibi önlemler gündeme geldi.
ZOR HEDEF, FAİZ DIŞI FAZLA
2003 yılı için en az 20 katrilyon lira faiz dışı fazla verilmesi gerekiyor. Özellikle 2002 yılında yüzde 6.5 faiz dışı fazla oranının tutmaması ve yüzde 4.5 civarında kalması nedeniyle 2003 yılına en az 2 katrilyon lira yük bindi.
IMF'nin, harcamaları gevşeten, yapısal reformlardan geri adım atıldığı izlenimi veren uygulamalardan duyduğu rahatsızlığı Ankara'ya iletmesiyle birlikte süratli bir şekilde 6.2 katrilyon liralık gelir ve tasarruf paketi açıklayan hükümet, bir dizi paket daha açmaya hazırlanıyor. 6 katrilyon lira düzeyindeki ilk pakete ilave olarak, 2003 yılında faizlerde beklenen düşme nedeniyle 5 katrilyon lira tasarruf öngörülüyor. En az 9 katrilyon liralık gelir arttırıcı ve harcama azaltıcı önlem alınmasına çalışılıyor.
BÜTÇE 155 KATRİLYONA ÇIKTI
Önceki hükümetin 143 katrilyon lirada bağladığı 2003 bütçesi bu kez 155 katrilyon liraya varıyor. Bu yılın bütçesinde kesinleşen faiz giderinin 44 katrilyon lira olduğunu belirten ekonomi kurmayları, ''Borç stoku dönemsel ve değişken faizli kağıtlardan oluştuğu için faiz ödemeleri olumlu gelişmelerden etkilendiği gibi belirsizlik yaratan gelişmelerden de etkileniyor. Faiz ödemeleri 60-65 katrilyon lira civarında olacak'' dediler.
IMF'yi kızdıran düzenlemeler
* Finansmanı hazırlanmadan fındığa 2 milyon lira verileceği açıklandı.
* İhale Yasası önce ertelenmek istendi, şimdi değiştirilmesine çalışılıyor.
* Vergi sisteminde oto kontrol etkisi yaratan mali milat kaldırıldı. Söz verilmesine rağmen vergi affı yoluna gidildi.
* 2002 yılından sosyal güvenlik, personel ve faiz giderlerindeki ödenek üstü harcamalar nedeniyle 2003 yılına sarkan 2 katrilyon liralık yükün finansmanı gerekirken 3 katrilyon lira ilave yük getiren emekli maaşı zammı verildi.
* Kamudaki atıl istihdamın azaltılması süreci aksadı.
Hükümetten yabancı yatırım atağı
Yabancı sermayede Türkiye'nin payını artırabilmek ve yabancı yatırımcıya güven vermek için hazırlanan yasa tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na indi. Gelecek hafta yasalaşması planlanan tasarıyla şunlar planlanıyor
* Yabancı yatırımcılar yerli yatırımcıyla eşit haklara sahip olacak.
* Yatırımları kamulaştırılamayacak.
* Sektörel kısıtlamalar kaldırılacak.
* Yabancı ülke yasalarına göre kurulan şirketler, yabancı kişiler ve yurtdışındaki Türkler ''yabancı yatırımcı'' sayılacak.
* Yabancılar, buradaki işlerinden doğan kâr, temettü, lisans, tazminat ve tasfiye bedelini yurtdışına transfer edebilecek.
(Sabah)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:08