AKP Hükümetin kurulduğu ilk günlerde gündeme gelen ancak daha sonra geri adım atılan "bedelli askerlik" konusu bu kez sadece yurt dışında çalışan Türk vatandaşları için yeniden gündeme geliyor.
Hükümet bu konuda bir yasa tasarısı taslağı hazırlayarak görüş bildirilmesi için kamu kuruluşlarına gönderdi. Taslakta "dövizle" askerliğin "bedeli" 7 bin 668 Euro olarak belirlendi.
Hazırlanan yasa taslağında, bedelli askerlikten yabancı ülkelerde işçi, işveren sıfatıyla ya da bir meslek ya da sanatı icra ederek "en az üç yıl süreyle" fiilen çalışanların yararlanması öngörülüyor. Buna göre, yasa değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihte, "38 yaşını bitiren, ancak dövizle askerlik hizmeti yapmak üzere başvurmayanlar ile başvurdukları halde döviz ödemeleri ya da temel eğitimlerini süresi içinde yapamadıkları için kapsam dışı kalanlar iki yıl içinde başvurmaları" durumunda "dövizle askerlik"ten yararlanabilecekler.
Başvurular konsolosluklar aracılığıyla askerlik şubelerine yapılacak. Dövizli askerlikten yararlanmak isteyenler 7 bin 668 Euro veya karşılığı yabancı ülke parasını başvuru sırasında ödeyecekler ve bir ay süreli temel askerlik eğitimi yapmaları halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar.
Yine yurt dışında bulunan ancak 40 yaşını tamamlamış olanlar da 10 bin 224 Euro ya da karşılığında yabancı ülke parasını başvuru sırasında ödemeleri halinde bu kez temel askerlik eğitimine tabi tutulmadan askerlik hizmetini yapmış kabul edilecekler.
ATILANLARA AF
Taslakla, Askerliğini yapmadığı için Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığından atılanlara da af getiriliyor. Buna göre, Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler de değişiklikler kabul edilirse, yayımı tarihinden itibaren iki yıl içinde vatandaşlığa dönüş başvurusu yapmaları ve başvuruları kabul edildikten sonra bir yıl içinde bedelini ödemeleri durumunda dövizle askerlikten yararlanacaklar.
Dövizle askerlikten yararlanacak kişiler hakkında, saklı, yoklama kaçağı ya da bakaya suçları nedeniyle adli kovuşturma yapılmayacak.
GEREKÇE
Taslağın genel gerekçesinde dövizle askerlik hizmeti yapma hakkına sahip olup da 38 yaşını bitirinceye kadar bu haktan yararlanamayan önemli sayıda yurttaşın bulunduğu bildirildi.
Dış ülkelerde 18, 16 ya da 8 ay gibi sürelerle askerlik yaparak işlerini bunun karşısında Türk vatandaşlığını da kaybetmek istemeyen kişilerin olduğu kaydedildi. Hazırlanan yasa taslağı, sadece yurt dışında bulunan ve belirli koşulları taşıyan Türk vatandaşlarını ilgilendiriyor.
AKP hükümetinin kurulduğu ilk günlerde Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Çoşkun bedelli askerliği gündeme getirmiş, ancak Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül karşı çıkmıştı. Taslağın tasarı haline dönüşmesi sırasında Bakanlar Kurulu'nda; görüşmeler sırasında TBMM Milliavunma Komisyonu ve Genel Kurul'da kapsamının genişletilip genişletilmeyeceği merakla bekleniyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:04