
HÜKÜMETTEN GENELKURMAY'A "HAZIR OLUN" EMRİ!..
Hükümet, Irak’ın kuzeyinden kaynaklanan PKK terörünü ortadan kaldırmak için Genelkurmay Başkanlığı’na "sınır ötesi operasyon için hazırlıklara başlayın" talimatını verdi.Dün yapılan terörle mücadele zirvesinde, ABD ve Irak’ın son kez uyarılmalarına rağmen harekete geçmemeleri durumunda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK)terör örgütünü hedef alacağı operasyonuna "yeşil ışık" yakıldı. Hükümetin TSK’ya verdiği "hazırlıklara başlayın" talimatı sonrası askerin hazırlık planlaması şu aşamadan oluşacak:
1. ASKERİ HAZIRLIK:
A) Kuzey Irak’taki hedeflere göre ne kadar kuvvet gerekeceği belirlenecek. Harekatın karadan mı, havadan mı, yoksa kara-hava müşterek operasyon mu yapılacak, tespit edilecek.
B) Operasyon şeklinin belirlenmesinden sonra gerekli askeri güç için bölgeye, Batı bölgelerinden asker kaydırılmasına gerek duyulacak mı, yoksa bölge içindeki askeri birlikler mi operasyon için sınır ötesine kaydırılacak, bu konuda çalışma yapılacak.
2. ASKERİ RİSKLER:
A) Sınır ötesi operasyonda, başta Peşmergeler olmak üzere yerel güçlerle çatışma ihtimali gündeme gelir mi?
B) Peşmerge ve diğer yerel güçlerin dışında, ABD güçleri ile bir çatışma söz konusu olur mu?
Asker bu risklerle ilgili analizler yapıp, son kararı vermesi için hükümetin önüne getirecek.
3. SİYASİ RİSKLER:
Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülecek olan bu çalışmada öne çıkacak konu başlıkları şunlar olacak:
A) Özellikle AB’den gelecek olan tepkilere karşı ne gibi bir politika izlenecek?: AB ile müzakere süreci yürüten bir ülkenin, birlik ve bütünlüğünü hedef alan terör eylemleri karşısında meşru müdafaa hakkı işlenecek. Bu konuda özellikle Fransa’nın Korsikalı ayrılıkçılara karşı yürüttüğü politika örnek gösterilecek.
B) ABD ile ilişkiler ne boyutta zedelenecek?: ABD ile yaşanacak ikili siyasi gerginliğin yanısıra diğer ilişkiler (örneğin IMF, Dünya Bankası ve savunma kuruluşları ile ilişkiler) ne şekilde etkilenebilir ve bunlara karşı nasıl alınacak önlemler alınır, bunların üzerinde çalışmalar yapılacak. ABD’ye karşı da İsrail’in kendini savunması ile iki ülke arasındaki stratejik ortaklık öne çıkarılacak.
Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılacak bu kapsamlı değerlendirmeler hükümetin önüne konulacak ve hükümetin kararı beklenecek.
Kaynaklar, ABD ve Irak’tan PKK’ya karşı gereken yanıtın verilmesi durumunda dahi hazırlıkların yapılacağını, ancak sınır ötesi operasyon için düğmeye basılmayacağını söylediler.
30 Ağustos’a kadar süre
Hükümetin harekat kararı vermesi durumunda, bunun Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı sonrasına kalması ve harekatın 30 Ağustos’ta şimdiki Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Genelkurmay Başkanlığı görevini Orgeneral Hilmi Özkök’ten devralmasından sonra başlaması bekleniyor. Diğer taraftan Bakanlar Kurulu devam ederken, Dışileri Bakanlığı Müsteşarı Ali Tuygan, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ile Irak’ın Ankara Büyükelçisi Sabah Ümran’ı ayrı ayrı bakanlığa davet etti. Ümran ile 15, Wilson ile 50 dakika görüşen Tuygan, her iki büyükelçiye, "En geç bir ay içinde PKK’ya karşı somut adımlar atmanızı bekliyoruz" dedi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:18