Gündem
  • 29.4.2007 08:57

HÜRRİYET GAZETESİ GERİLİMİN KAYNAĞINI BULDU!..

İŞTE HÜRRİYET GAZETESİ'NİN HABERİ

Genelkurmay Başkanlığı’nın, sert açıklamasıyla gerilen ortamın mimarı olarak bütün oklar, son dönemdeki çıkışlarıyla gelişmelere damgasını vuran TBMM Başkanı Bülent Arınç’a çevrildi.

"Ya sen ol ya Gül, yoksa ben çıkarım" çıkışıyla Başbakan Erdoğan’ı Köşk tercihinde sıkıştıran Arınç’ın, "Dindar Cumhurbaşkanı seçeceklerini" ilan etmesi, "Güzel günler geliyor, güneş daha parlak doğacak, hayırlı olsun" diyerek verdiği mesajlar, yaşanan gerilimin en önemli kilometre taşları olarak gösterildi.

GÖNÜL’Ü BİTİRDİ

Kulislerde, Erdoğan’ın, eşinin başı açık olan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu Beşir Atalay seçeneklerine yönelmesi, olası gerginliklerin önüne geçme çabası olarak yorumlandı. Bu üç isimle ilgili de çeşitli kanallardan el altından "yoklama" yapan Erdoğan, sonunda seçenekleri eleyip Gönül isminde karar kılarken, partisinin muhafazakar isimlerinin yanı sıra bu kanadın doğal lideri olarak nitelenen Arınç’ın "muhalefet duvarı" ile karşılaştı.

ADAY OLURDUM İŞARETİ

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, Gönül ismi konusunda ikna edemediği Arınç ile kendisi de bir saati aşkın bir süre görüşen Erdoğan, "Ya sen ol ya da Gül" yanıtıyla karşılaştı. Bir başka ismi kabul etmediğini açıkça söyleyen Arınç, aksi halde kendisinin de aday olabileceğinin işaretini de verdi. Sonunda Gül isminde karar kılındı.

USTA PEHLİVAN

Arınç, bütün bu sürecin ardından anlattığı, çırağını yenen usta pehlivanın hikayesiyle de dikkat çekti. Arınç’ın, Erdoğan’ı mı yoksa Gönül’ün adaylığına hazırlanan sistemi mi hedef aldığı tartışma konusu olan pehlivan hikayesi şöyle:

"Çırak bütün örnekleri, güzel hareketleri öğrenir. Usta der ki ’sana her şeyi öğrettim.’ O da kendisinin çok iyi yetiştiğini zanneder. Sıkılmadan der ki ’usta hadi bir güreş tutalım.’ Usta onun bütün oyunlarına karşılık verir, çırak biraz daha ileriye gider. Usta ona ders olsun diye en sona sakladığı bir oyunu oynar ve küt diye sırtını yere getirir. Bak der ’sana 39 tanesini öğretmiştim, bir tanesini de bugüne saklamıştım. Haddini bil, küt sırtın yere geldi.’ Biz bugünleri, bu olayları ilk kez yaşamıyoruz. Siyasetin çemberinden geçtik, geldik. Türkiye’de kendilerini bu konuda çok iyi yetişmiş zannedenlere, bir 40. oyunumuz varmış diye de göstermeyi arzu etmiş olabiliriz. Güzel günler geliyor, güneş daha parlak doğacak bundan sonra. Hayırlı olsun."

MECLİS BAŞKANLIĞI DA İNATLA

Arınç’ın Meclis Başkanlığı da sıkıntılı oldu. Başbakan Erdoğan yine ’uzlaşma’ için Vecdi Gönül’ü istemiş, ancak Arınç "İnadına adayım" açıklamasıyla öne geçmişti. Arınç, Cumhurbaşkanlığında Gönül’ün önünü ikinci kez kesmiş oldu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:40

İLGİLİ HABERLER