Dünya
  • 21.2.2024 11:15

Husiler Kızıldeniz Koridorunda Çok sayıda Gemiyi Vurdu

Saldırılar Kızıldeniz Koridorunda Çok sayıda Gemiyi Vurdu

Deniz güvenlik kuruluşları, Pazartesi günü geç saatlerde Kızıldeniz'deki bir kargo gemisine drone saldırısı düzenlendiğini bildirdi; bu, Yemen'deki İran destekli Husi militanlarının bölgedeki deniz trafiğini bozduğu bir dizi saldırının sonuncusuydu.

Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları (UKMTO) ajansı, gemiden bir yetkilinin, gemiye bir drone tarafından vurulduğunu ve bunun "yaşama üst yapısında yüzeysel hasara yol açtığını" bildirdiğini söyledi.

UKMTO raporu, olayın Cibuti'nin yaklaşık 110 kilometre kuzeyinde meydana geldiğini, mürettebatın güvende olduğunu ve geminin bir sonraki uğrak limanına doğru yola çıktığını söyledi.

İngiliz deniz güvenlik firması Ambrey, aynı bölgede bir saldırı olduğunu ve geminin Marshall Adaları bandıralı bir dökme yük gemisi olduğunu bildirdi.

Pazartesi günü yapılan bir başka saldırıda, Yunan bayraklı, ABD'ye ait dökme yük gemisi Sea Champion, iki kez füzelerle hedef alındığını, bunlardan birinin gemide küçük hasara yol açtığını, diğerinin ise yakındaki suya indiğini bildirdi.

Gemi Arjantin'den Yemen'in Aden limanına tahıl taşıyordu.

UKMTO, Aden'in yaklaşık 185 kilometre doğusunda meydana gelen saldırının "şarapnel izleri ve boya hasarı" bıraktığını söyledi. Bildirilen herhangi bir yaralanma olmamıştır.

ABD ordusu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Pazar günü geç saatlerde Yemen'de Husi kontrolündeki bölgeden atılan iki gemisavar balistik füzeyle vurulan üçüncü geminin mürettebatının gemiyi terk ettiğini ve bir ticaret gemisi tarafından yakındaki bir limana götürüldüğünü söyledi.

Belize bayraklı, Birleşik Krallık'a ait Rubymar, saldırının ardından imdat çağrısı yaptı ve ABD liderliğindeki koalisyon savaş gemisi, yardım sağlamak için ticari gemiyle birlikte karşılık verdi.

Rubymar'ın güvenliğinden sorumlu güvenlik firması LSS-SAPU, Reuters'e geminin su aldığını söyledi.

Bir Husi sözcüsü, militanların Rubymar'a "bir dizi füze" ateşlediğini söyleyerek saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Husi saldırıları kasım ayından bu yana bölgedeki küresel nakliyeyi sekteye uğrattı; bazı taşıyıcılar artık Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı'na giden önemli bir geçit olan Aden Körfezi'nden kaçınıyor. Bunun yerine, bazı kargo şirketleri gemilerini Afrika çevresinde fazladan 6.400 kilometre yolluyor, bu da nakliye maliyetini şişiriyor ve her yönde yaklaşık 10 günlük seyahat süresi ekliyor.

Husiler, saldırılarının Gazze'deki savaş sırasında Filistinlilerle dayanışma amaçlı olduğunu söyledi.

ABD ve İngiliz orduları, Husi saldırılarının bir kısmını durdururken, aynı zamanda Yemen'deki Husi hedeflerine de saldırılar gerçekleştiriyor.

Avrupa Birliği Pazartesi günü Kızıldeniz taşımacılığını korumak için kendi deniz misyonunu başlatacağını duyurdu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, daha önce Twitter olarak bilinen X'te "Avrupa, uluslararası ortaklarımızla birlikte çalışarak Kızıldeniz'de seyrüsefer özgürlüğünü güvence altına alacak" diye yazdı.

Kızıldeniz'de Husilerin saldırısına uğrayan Yunan gemisi kargoyla Aden'e geldi..

Yunan bayraklı dökme yük gemisi Sea Champion, Kızıldeniz'de Husiler tarafından hatalı bir füze saldırısı olduğu anlaşılan saldırıya uğradıktan sonra Salı günü güney Yemen limanı Aden'e ulaştı. milisler, nakliye ve askeri kaynaklar söyledi.

Kasım ayından bu yana İran yanlısı Husiler tarafından Kızıldeniz ve Bab el-Mendeb Boğazı'na tekrarlanan drone ve füze saldırıları nedeniyle nakliye riskleri arttı . ABD ve İngiliz güçleri Husi tesislerine çok sayıda saldırıyla karşılık verdi ancak şu ana kadar saldırıları durdurmayı başaramadı.

ABD ordusunun Merkez Komutanlığı Salı günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, Husilerin ABD'ye ait dökme yük gemisi Sea Champion'a iki gemisavar balistik füze ateşlediğini söyledi. Füzelerden birinin geminin yakınında patladığı ve küçük hasara neden olduğu belirtildi.

Reuters Grafikleri

Reuters Grafikleri

Yunanistan denizcilik bakanlığı kaynakları , Arjantin'den Yemen'in uluslararası alanda tanınan hükümetinin merkezi olan Aden'e mısır taşıyan Sea Champion'ın Pazartesi günü iki kez saldırıya uğradığını , pencerelerinin hasar gördüğünü ancak mürettebatın yaralanmadığını söyledi.

ABD Merkez Komutanlığı, Sea Champion'ın son beş yılda Yemen'e 11 kez insani yardım ulaştırdığını söyledi.

Aden'deki bir liman kaynağı ve ayrı bir nakliye kaynağı, geminin, Husiler tarafından kontrol edilen kuzey Yemen limanı Hodeidah'a doğru yola çıkmadan önce, yaklaşık 9.229 tonluk mısırdan oluşan yükünün bir kısmını Aden'de boşalttığını söyledi. kalan 31.000 tonluk yükün boşaltılması.

 


 

Güncellenme Tarihi : 21.2.2024 11:20

İLGİLİ HABERLER