Gündem
  • 11.6.2024 09:41

İbrani gazetesi Haaretz: İsrail'in çöküşü için geri sayım başladı

Gazete, son başyazısında şöyle dedi: "Kudüs sokaklarında Bayrak Yürüyüşü sırasında şiddetli ve saldırgan protestocuların rahatsız edici sahnelerini gözlemlemek, Profesör Yehoshua Leibowitz'in uyarıcı sözlerini hatırlamayı gerektirir."

Haaretz, Leibowitz'in "Altı Gün Savaşı'nın ardından ulusal gururun geçici olarak yükselişinin İsrail'i yükselen bir milliyetçilik dalgasından aşırı milliyetçiliğe sürükleyeceği, bunun bir vahşet aşamasıyla doruğa ulaşacağı ve sonuçta Siyonizmin çöküşüne yol açacağı" konusunda uyardığını bildirdi. 

Haaretz, yürüyüşçülerin Kahanist amblemler taşıdıklarını ve Arap ölümleri ve köylerin yıkılması talepleri de dahil olmak üzere öfkeli sloganlar söylediklerini söyledi.

Haaretz, "ürpertici" bir ortamda, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in popülaritesine ve muhabiri Nir Hasson ile diğer gazetecilere gruplar tarafından yapılan fiziksel saldırılara dikkat çekti.

Makale, Filistinlilerin ve gazeteci olarak görülen herkesin de saldırıya uğradığını söyleyerek, rahatsız edici bir düşmanlık ve hoşgörüsüzlük kalıbının altını çizdi.

Haaretz, Kudüs'te Filistinlilerin yokluğunu kendini korumayla suçladı ve aşırılık yanlılarını dizginlemede ve İsrail toplumundaki yapısal hataları çözmede başarısız olmanın ülkenin parçalanmasını hızlandırabileceği konusunda uyardı.

Haaretz şu sonuca vardı: "İsrail, radikalleri marjinalleştirmeye ve çatışmanın temel nedenlerine değinmeye yönelik cesur önlemler almadığı takdirde, yaklaşmakta olan bir felaketle karşı karşıya kalabilir. Çöküş için geri sayım başladı, "daha fazla düşüşün önlenmesi için acil eylem çağrısında bulunuldu.

Güncellenme Tarihi : 11.6.2024 09:57

İLGİLİ HABERLER