BAYAZIT CEBECİ
ANKARA - İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, 'Özürlülerin sorunları' ile ilgili olarak 81 Valiliği'ne bir genelge gönderdi.
Bakan Aksu, genelgede, karayollarını kullanan özürlü vatandaşlara gerekli kolaylıklarının sağlanmasının yanı sıra bu kişilerin araçları için tahsis edilmiş olan özel park yerlerine başkalarının park etmemesi için gerekli tedbirlerinin alınmasını daha önceki genelgede bildirdiğini hatırlatarak, ''Ancak tüm uyarılara rağmen Bakanlığımıza intikal şikayetlerden ve Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı'ndan alınan yazılardan, personelimizin konuya gereken hassasiyeti göstermediği ve özürlü vatandaşlarımızın araçlarını park etme konusunda halen sıkıntılar yaşadığı anlaşılmıştır'' dedi.
Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere, uluslararası pek çok sosyal ve siyasi örgütün 'Özürlülerinin Yaşama Katılımı ve sosyal Paylaşım' konusunu tüm dünyada yaşamın öncelikli alanlarından biri olarak belirlendiğini ifade eden Aksu, çağdaş toplumunun öncülerinden Avrupa Birliği'nin de bu çerçevede 2003 yılını 'Özürlüler Yılı' olarak ilan ettiğini ve Türkiye'nin de 2003 yılını Özürlüler Yılı olarak benimsediğini kaydetti.
Aksu, bu nedenle özürlülerin trafik ortamından daha rahat ve güvenli hareket edebilmelerini sağlamak amacıyla şu tedbirlerinin alınmasını istedi:
''- Yaya yolları ve geçitlerinde özürlülerimizin rahatça hareket edebilmelerini sağlamak amacıyla gerekli fiziki düzenlemeler yapılacaktır.
- Toplu taşıma araçlarından (Belediye otobüsü, halk otobüsü, metro ve hafif raylı sistemler ) özürlü vatandaşlarımızın da faydalanabilmesi için düzenlemeler yapılacaktır.
- 2918 sayılı karayolları Trafik Kanununa bağlı Yönetmeliğin İl ve İlçe trafik komisyonlarının görev ve yetkililerinin düzenleyen 18'inci maddesinin (d) bendinde yer alınan 'karayolları üzerindeki park yerlerinde özürlüler için işaretlerle belirlenmiş bölümler ayrılmasını sağlamak' hükmüne istinaden özürlü araçlarına park yeri ayrılması için trafik komisyonlarına öneri götürülecek ve bu konunun takipçisi olunacaktır.
- Görevlilerimiz, tescil plakalarının üzerinde sakatlara mahsus ayrım işaretleri bulunan araçların park etmelerine yardımcısı olacak ve sakat araçları için tahsis edilen park yerlerine başka sürücülerinin park etmelerinin önleyecektir.
- Sakat araçları için tahsis edilen park yerlerine, başka sürücülerinin park etmeleri halinde 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 61'inci maddesi gereğince gerekli cezai işlem uygulanacaktır.
- Araç plakaları üzerinde özürlü olduğunu belirleyen işaret bulunan ve özürlüler için park kartı verilmiş olan vatandaşlarımızın kısa süreli ihtiyaçlarını giderilmeleri için trafik güvenliği açısından alınmış tedbirlere uyulmak koşuluyla araçlarını karayolu üzerinde 15 dakikayı geçmemek üzere park etmelerine izin verilecek ve bu vatandaşlarımıza hareket güçlükleri dikkate alınarak , daha hoşgörülü davranılacaktır.
- Özürlü yaya durumundaki vatandaşlarımızın ise karşıdan karşıya geçişleri ile trafikteki diğer hareketlerinde görevlilerimizce gerekli kolaylıklar sağlanacaktır''.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:20