Gündem
  • 10.8.2022 22:42

İçişleri Bakanlığı suç duyurusunda bulundu!.. Kılıçdaroğlu vatandaşın özel bilgilerini nasıl aldın

Erdoğan’dan kurmaylarına Kılıçdaroğlu talimatı! ‘İddiasını araştırın…’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun son iddiaları üzerine “Araştırın. YSK da bunu araştırmalı” dediği belirtildi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçmen listelerinin kendilerinde olduğu yönündeki açıklaması tartışıldı.

Erdoğan’ın “Bu iddiaları araştırın. YSK da bunu araştırmalı” dediği belirtildi.

Hürriyet'ten Ebru Karatosun'un haberine göre, AK Parti kurmaylarının,  Kılıçdaroğlu’nun iddialarının hukuki boyutuyla ilgili araştırma yaparak Erdoğan’a sunacağı öğrenildi.

Erdoğan’ın, bundan sonra yapılacak MKYK toplantılarına bütün bakanların katılması konusunda da talimat verdiği öğrenildi.

İçişleri Bakanlığı'ndan Kılıçdaroğlu'na çağrı: Seçmen bilgilerinin kaynağının neresi olduğunu açıklayınız

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CHP Sözcüsü Faik Öztrak'ın seçmen listelerine ilişkin "YSK'dan ham verileri alıp üzerinde çalışıyoruz” iddiasına yanıt verdi. Sözcü Çelik, Öztrak'ın ifadelerinin Kılıçdaroğlu'nun "Bizdeki bilgiler YSK'nın elinde yok" sözleriyle çeliştiğini söyledi. Çelik, "Öztrak'ın izahatı, Kılıçdaroğlu’nun sorunlu ifadesini hukuki bir çerçeveye oturmak için giriştiği tevil etme çabasıdır." ifadelerini kullandı. Öte yandan İçişleri Bakanlığı ise Kılıçdaroğlu'na çağrıda bulunarak, "Seçmen bilgilerinin kaynağının neresi olduğunu açıklayınız" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Bizdeki seçmen bilgileri YSK'nın elinde yok" iddiası büyük tepki topladı. CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise "YSK'dan ham verileri alıp üzerinde çalışıyoruz" iddiasında bulundu.

"İZAH EDİLMESİ GEREK"

Sosyal medya hesabından açıklama yapan AK Parti Sözücü Ömer Çelik, Öztrak ve Kılıçdaroğlu'nun sözlerinin birbiriyle çeliştiğine dikkat çekti. Sözcü Çelik, "CHP Genel Başkanı Sn Kılıçdaroğlu 'Bizim elimizdeki seçmen bilgileri YSK'nın elinde yok' demişti. Biz de Kılıçdaroğlu'nun bu beyanatının hukuken ve siyaseten sorunlu olduğunu ve izah edilmesi gerektiğini ifade etmiştik." dedi.

"ÖZTRAK VE KILIÇDAROĞLU'NUN SÖZLERİ AYNI ŞEY DEĞİL"

Çelik paylaşımını şu sözlerle sürdürdü: "CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise Kılıçdaroğlu'nun cümlesini izah ederken 'YSK'dan ham verileri alıyoruz. Bunlar üzerinde çalışıyoruz, düzeltiyoruz' demiş. Kuşkusuz Kılıçdaroğlu'nun YSK'da olmayan verilere sahip olduklarını iddia etmesiyle, Öztrak'ın "YSK'dan ham verileri alıp üzerinde çalışıyoruz" demesi aynı şey değildir."

"KILIÇDAROĞLU'NUN İFADESİ SORUNLU BİR İFADE"

Kılıçdaroğlu'nun "YSK'da olmayan veriler bizde var" demesinin sorunlu bir ifade olduğunu vurgulayan Çelik, "Zira bir yanlış YSK tarafından düzeltilmişse bile sonuçta ortaya çıkan yine bir YSK verisidir. Öztrak'ın izahatı, Kılıçdaroğlu'nun sorunlu ifadesini hukuki bir çerçeveye oturmak için giriştiği tevil etme çabasıdır." ifadelerini kullandı.

Ömer Çelik, paylaşımının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Kaldı ki Sn Kılıçdaroğlu, 2009 seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmuş, ancak kendi seçmen kaydını takip edemediği için oy dahi kullanamamıştır.

Dolayısıyla sayın Kılıçdaroğlu'nun son açıklaması CHP'nin YSK seçmen verilerini kontrol etmesi bakımından sevindirici bir gelişme olarak kayıtlara geçebilir. Ancak "YSK'da olmayan verilere sahibiz" şeklindeki çok sorunlu ifadesini milletimize izah etmelidir."

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAKTIR

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun, bir gazeteye verdiği röportajda "...bizim elimizdeki seçmen bilgileri Yüksek Seçim Kurulu'nun elinde de yok...." dediği hatırlatıldı.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 33'üncü maddesinde, seçmen kütüğünün oluşturulması ve Yüksek Seçim Kurulunca seçmenlere ait hangi bilgilerin temin edildiğinin yer aldığı hatırlatılarak, anılan kanunun 47'nci maddesinde ise seçmen kütüğünün siyasi partiler ile hangi usullerle paylaşılacağı belirtildiği ve işlemlerin bu mevzuat çerçevesinde yürütüldüğü vurgulandı.

Seçmen kütüklerinin, YSK tarafından ilgili mevzuat çerçevesinde seçime girmeye hak kazanan siyasi partiler ile paylaşıldığı ifade edilen açıklamada, "İlgili kanun ve mevzuat bu kadar açık ve net iken birçok kez seçimlere katılan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu açıklamaları ile YSK'yı ve bilgi güvenliğini, YSK'ya seçmen bilgisini sağlayan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nü hedef göstererek zan altında bırakmıştır." ifadelerine yer verildi.

Güncellenme Tarihi : 10.8.2022 22:58

İLGİLİ HABERLER