Gündem
  • 30.3.2024 21:54

İiçinden anter çıkan kurbağa şok etti

Hindistan'da bir kurbağanın içinden mantar çıkıyor. Araştırmacılar hiç böyle bir şey görmediler

Türünün ilk örneği olan bir keşifle, Hindistan'ın Karnataka kentinde yol kenarındaki bir gölette, yan tarafından minik bir mantarın filizlendiği bir kurbağa gözlemlendi. 

A frog with a tiny mushroom sprouting out of its flank was observed at a roadside pond in Karnataka, India, in a first-of-its-kind discovery.

CNN — 

Hindistan'ın Karnataka kentinde yol kenarındaki bir gölette altın sırtlı kurbağa yığınını gözlemleyen bir grup doğa bilimci, amfibilerden birinde tuhaf bir şey fark etti; hayvanın yan tarafında minik bir mantar filizleniyordu.

Ocak ayında Sürüngenler ve Amfibiler dergisinde yayınlanan bir nota göre, sağlıklı görünen kurbağanın mantar arkadaşını nasıl büyüttüğü (daha önce hiç belgelenmemiş bir olay) bilim adamlarını şaşkına çevirdi  .

A Mushroom Grew in a Strange Place: The Side of a Frog - The New York Times

Bengaluru'daki Dünya Yaban Hayatı Fonu'ndan nehirler ve sulak alanlar uzmanı Lohit YT, e-posta yoluyla şunları söyledi: "Mantarlı kurbağayı ilk gözlemlediğimde, manzara karşısında hayrete düştüm ve ilgimi çekti." YT kurbağayı keşfeden grubun bir parçasıydı. "Düşüncem bunu belgelemekti çünkü bu fenomen daha önce hiç duymadığımız bir şeydi. Bunun kurbağa için tehlikeli bir olay değil, nadir bir olay olmasını istedik."

Rao'nun orta düzey altın sırtlı kurbağası veya bilimsel adı Hylarana intermedia olarak bilinen tür  , Hindistan'ın güneybatı eyaletleri Karnataka ve Kerala'da bol miktarda bulunuyor. Kurbağalar küçüktür ve yalnızca 2,9 inç (7,4 santimetre) uzunluğa kadar büyüyebilirler.

Frog Found with Mushroom Growing on Its Body Leaves Indian Scientists  Baffled

YT, doğa bilimcilerin mantar büyümesiyle birlikte kurbağayı izlerken, hayvanın üzerine oturduğu dalın ortasından en ucuna kadar hareket ettiğini, dönüp pozisyon değiştirdiğini, ancak mantarın mükemmel bir şekilde yerinde kaldığını söyledi. Grup kurbağaya dokunmadı.

YT, kurbağanın oturduğu dalın ortasından en ucuna kadar hareket ettiğini, dönüp pozisyon değiştirdiğini, ancak mantarın mükemmel bir şekilde yerinde kaldığını söyledi. 

Yazarlar amfibi Haziran 2023'te keşfettiler ve onu toplamadılar; dolayısıyla ne olayın nedeni ne de kurbağanın akıbeti bilinmiyor.

Ancak mikologlar daha sonra resimler aracılığıyla, kurbağanın yan kısmında büyüyen mantarın  , Mycena cinsinin bir parçası olan, çoğunlukla ölü ağaçların çürüyen odunlarında yetişen bir tür mantar olan ortak bir başlık olduğunu belirlediler, yazarlar yayınlanan makalede yazdılar. Mantar,  besinlerini genellikle ölü veya çürüyen organik maddelerden alan bir mantar  olan saprotrofik bir ayrıştırıcıdır ; ancak 2023'te yapılan bir araştırma  , mantarın canlı bitkiler üzerinde de gelişebilecek şekilde buldu.

2023 yılındaki çalışma ayrıca Mycena mantarının canlı bitkiler veya ağaçlarla simbiyotik bir ilişkiye sahip olacak şekilde gelişebileceğini, yani hem bitkinin hem de üzerinde büyüyen mantarın bu düzenlemeden faydalanacağı anlamına geliyor; mantarlar hem besinleri alacak hem de bunları başka bir yere aktaracaktı. bitki ev sahibi. Yazarlar, ağaçlarda Mycena'nın ölü dalları budayarak yardımcı olabileceğini ekledi.

Kurbağa ile mantar otostopçunun prognozu bilinmemektedir, ancak bu durumun nedeni hakkında bir avuç teori vardır.

Mantar kurbağasının kaderi

Böğründe mantar bulunan kurbağanın raporunu ilk gören Cornell  Üniversitesi Veteriner Fakültesi halk ve ekosistem sağlığı bölümünde doktora sonrası araştırmacı olan Alyssa Wetterau Kaganer , keşfi büyüleyici buldu.

HABERVİTRİNİ ÖZEL

Güncellenme Tarihi : 1.4.2024 00:56

İLGİLİ HABERLER