Dünya
  • 1.5.2021 13:30

İki testten birisi pozitif çıkıyor!.. Hindistan'da durum faciaya döndü

Hindistan’da açıklanan günlük 400 bin vakanın gerçeği yansıtmadığı bu rakamların hasta hanelerde yapılan testlerde pozitif çıkan kişi sayısı olduğu ortaya çıktı.
Oysa hastanelere gelemeden ölen ve köylerde ölüp yakılan on binlerce insan olduğu bildirildi.
Hindistan’daki doktorlar durumu imkânsız derecede kötü olarak nitelerken günlük vaka sayısının bir milyonun üzerinde olabileceğini söyledi.

The horror is real': India faces oxygen crisis alongside world's highest  COVID-19 caseload - The Globe and Mail
Hindistan Sağlık Bakanlığı verilerine göre bazı bölgelerde test yapılan iki kişiden birisinde test sonucu pozitif çıkıyor.
 

Indian hospitals battle 'chaotic' surge as daily virus infections cross  200,000 | Reuters

Hindistan'da COVID-19’dan ölü sayısı, ülke pandeminin en karanlık dönemini yaşarken resmi rakam 200.000'i aştı.
Yukarıda bahis ettiğimiz gibi bu rakam hastane kayıtlarına giren rakam. Son derece dağınık bir yapıya sahip Hindistan’da özellikle köylerden şehirlere hastaların ulaşması sıkıntılı. Köylerde ölen Covid hastaları, kimseye haber verilmeksizin kendi köyünde yakılıyor.
Dünya Sağlık Örgütü gerçek ölü sayısının milyonları bulabileceği uyarısı yaptı.

Scientists sound alarm over 'triple-mutant' strain in India
Bir yandan koronavirüsle boğuşan hastalar öte yandan oksijen tüpü kıtlığıyla uğraşıyor. Hastanelerde tüp kalmamış durumda.
Oksijen tüpleri karaborsaya düştü bir tanesi 4-5 kat pahalı satılıyor.
Hal böyle iken Hindistanlı Politikacılar, devletin oksijen kıtlığından muzdarip olduğunu yalanladı.
Hindu milliyetçi partisi BJP için politikacı olan keşiş, hastanelerin devletin sıvı oksijen sıkıntısı çektiğine dair iddialarını defalarca reddetti.

COVID-19: How Kerala became the role model in the fight against coronavirus  | India – Gulf News
Delhi'deki Holy Family Hastanesinin tıbbi müfettişi Dr. Sumit Ray, "Durum inanılmaz derecede kötü. Medyanın yakalayabildiğinin bile çok ötesinde. Buradaki durum anlatılamaz. Ne yapacağımızı şaşırdık” dedi.
Hindistan’da 1897 tarihli bir sömürge İngiliz yasası olan Ulusal Salgın Hastalıklar Yasası hala yürürlükte. Bu yasaya göre yapılan işlemler de doğal olarak saçma sapan oluyor.
Hindistanlı politikacılar şimdi bu yasayı değiştirme konusunu gündemlerine alabildiler.

Varanasi COVID Crisis: Son Dies Due to Lack of Medical Aid, Mother Carries  His Body on E-rickshaw
"Bir güven açığı var"
"Halkla hükümet arasında büyük bir güven açığı. Sistem çöktü."
UNICEF, Hindistan'ın ilk kez 400.000'den fazla vakayı kaydettiği için acil olarak oksijene ihtiyacı olduğunu söylüyor.
Hindistan şu anda dünyadaki COVID-19 ölümlerinin dörtte birini oluşturuyor, ancak bildirilen rakamların gerçek rakamları temsil ettiğine inanılmıyor.

India looked like it had beaten Covid, but cases are now skyrocketing. What  changed? | The Independent
Tıbbi danışman Dr. Arun N Madhavan, gerçek ölüm oranının resmi ücretin beş katı olacağını tahmin ettiğini, ancak bu sayının eyalete bağlı olarak değiştiğini söyledi.
Dr Madhavan, "Raporlama altında çok büyük bir şey var. Sayıları düşük gösterme Hindistan'ın hemen hemen tüm eyaletlerinde oluyor. Bazı eyaletlerde daha çok, bazı eyaletlerde daha az."dedi.
Delhi'de, üç testten biri pozitif çıkarken, Kolkata ve Chandrapur gibi yerlerde test pozitiflik oranı neredeyse yüzde 50'ye ulaştı ve salgının doğrulanmış vakaların önerdiğinden çok daha geniş bir alana yayıldığını gösterdi.
Dr Madhavan, ciddi bir test eksikliğinin, insanların koronavirüs nedeniyle evde öldüğü anlamına geldiğini, ancak COVID-19 ölümleri olarak işaretlenmediğini söyledi. 
Talebe bağlı test sistemi çöktüğü için günlük testlerin sayısı önemli ölçüde azaldı.
Dr Madhavan ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü protokolünü ihlal eden COVID-19 yerine diğer hastalıkların ölüm nedeni olarak işaretlendiğini söyledi.
Hintli yetkililer, COVID-19 hastalarının oksijen tüpü bulunmadığı için boğulduğu hastanelere tıbbi oksijen götürmek için çabalıyor. 
Yerel basın hastane ölümlerinin sayısının resmi rakamın çok üzerinde olduğunu söyledi.
Hindistan Sağlık Bakanı’ndan şaka gibi açıklama
Hindistan Sağlık Bakanı, ülkenin dünyadaki en düşük ölüm oranına sahip olduğunu söyledi ve ülkenin oksijen kıtlığından muzdarip olduğunu yalanladı.

Güncellenme Tarihi : 1.5.2021 13:11

İLGİLİ HABERLER