BURSA - Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Cemiloğlu'nun hazırladığı, 'Bursa Dağ Köyleri'nde Türkmen Kültürü'' isimli kitapta ilginç inanışlar ve geleneklere yer verildi. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk yerleşim bölgelerinden biri olan Uludağ'ın eteklerindeki dağ köylerinde asırlardır devam eden gelenek ve batıl inanışları araştırarak bir kitapta toplayan Cemiloğlu, bilinmeyenleri ortaya çıkardı.
Korku, çaresizlik gibi nedenlerle insanların hayatına giren, mantıkla bağdaşmadığı halde günümüz insanının gönlünden ve beyninden söküp atamadığı özellikle hamilelik ve doğuma ilişkin inanışlar, günümüzde de devam ediyor. Türbelere ve yatır yakınındaki ağaçlara çaput bağlayarak çocuk sahibi olacağına inanan yöre halkının inanışlarının en ilginci ise 'Tespihin belden aşağı kaydırılması' ve 'Servi ağacına atılan taşın daldan düşmemesi'. Çocuğu olmayan kadınlar, büyük taneli tepbihi bellerine geçirerek, bu şekilde yatırdaki sandukanın çevresinde dolaşıyor. Tespihin belden düşmediği takdirde çocuk olacağı, düşmesi halinde çocuk olmayacağına inanılıyor. Yatır etrafında bulunan servi ağacının dallarına atılan bir taşın dalda kalması halinde çocuk olacağı, düşmesinde ise olmayacağına inanılıyor.
Yatır mezarlarından toprak alıp yiyen, cepte taşıyan veya sulandırarak vücutlarına sürenlerin ise beklentilerine kavuşacakları, kadınların ise bunu yapmaları halinde çocuk sahibi olacaklarına inanılıyor. Toprak yiyen çocuğun iyileşeceği, yürüyemeyen bebeklerin türbe etrafında dolaştırılarak yürüyeceği, mezar toprağı yiyen askerin belalardan korunacağı şeklindeki inanışlardan bazıları ise şöyle:
- 70 bin taşa okuyup, yalama.
- Yatırdaki kütüğe çamaşır koyma.
- Yumurta kaynatıp tokuşturma.
- Çocukları ve kuzuları ağlatıp, meletme.
- Elbiseden yırtılan çaput parçalarını çevredeki ardıç ağaçlarına bağlama.
- Çocukların yatağa işememesi için türbe yanında ıslatılması.
- Askere giden gençlerin mezar toprağından alıp, tezkere aldıktan sonra yeniden bırakılması.
- İşlerin düzelmesi için yatır içinde elbiselerin ters giyilmesi.
- Şımarık çocukların uslanması için eşyalarının yatıra bırakılması.
- Yeni evlenen kızların evliliklerinin yolunda gitmesi için içine para yerleştirilmiş tek elma ile geldiği yatırda su doldurması.
- Hastaları yatırın bastonu ile kutsama.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:07