
İLGİNÇ SAVUNMA: "EYLEMİN BELGESELİNİ ÇEKERKEN GÖZALTINA ALINDIM!.."
Sanıklar, savunmalarında suçlamaları reddetti. Eylemde gözaltına alınan Serap Kervancı, “Ben sinemacıyım, eylemin belgeselini çekerken gözaltına alındım.” diyerek kendini savunurken, İstanbul Adliyesi’nde görevli hakimlerden birinin kızı olan Başak Ş., eylem sırasında çekilen fotoğraflarını tanıdı, ancak suçlamaları kabul etmedi.
Polis, duruşma nedeniyle Ankara Adliyesi çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. Dinleyici bölümünde Çevik Kuvvet ekipleri, tanık sıralarında da çok sayıda silahlı jandarma hazır bulunduruldu. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava, avukatların mahkeme salonundaki silahlı jandarmaya itiraz etmesiyle başladı. Sanık avukatları, silahlı jandarmaların savunma yapmalarına engel olduğunu söyleyip jandarmanın salondan çıkarılmasını istedi. Mahkeme Başkanı Orhan Karadeniz, iddianamede yer alan maddi vakalar ve geniş dinleyici kitlesi nedeniyle jandarmanın duruşma salonunda kalmasına karar verdi.
Protesto eyleminde gözaltına alınanlar arasında bulunan Hakim Özdemir Ş.’nin kızı Başak Ş. de sanık sandalyesinde savunma verdi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi dördüncü sınıf öğrencisi Başak Ş., 7 Aralık 2004’te düzenlenen eyleme katıldığını, ancak savcının iddianamesinde yer alan suçları işlemediğini öne sürdü. Emniyette susma hakkını kullandığını söyleyen Başak Ş., tahliye ve beraatını istedi. Savcılığın iddianamesinde, eylemcilerin kaldırım taşları ve molotofkokteyli ile polise, işyerlerine ve özel araçlara saldırdıkları anlatılıyor ve sanıklar hakkında 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşmanın sonunda Başak Ş.’nin de aralarında bulunduğu 28 sanığın tahliyesine karar verdi. Mahkeme, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in özel afla serbest bıraktığı Deniz Bakır’ın da aralarında bulunduğu 18 kişinin tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
Zaman