
'İLK KEZ BOĞAZI SEYREDEREK ÇİŞİMİ YAPTIM, İNANILMAZDI!..'
Kawasaki, Warketing’de bunları fotoğraflarıyla anlatırken, ‘Dünyanın birçok yerinde çişimi yaptım. Boğaz’ı seyrederek ilk kez çişimi yaptım, inanılmazdı’ dedi.
PAZARLAMANIN dünyaca tanınmış isimleri, pazarlamanın geleceğine ilişkin görüşlerini ve başarılı pazarlamaya giden yolların sırlarını Türk iş dünyası ile paylaştı. MediaCat tarafından düzenlenen ve Garanti Bonus Akademi işbirliği ile düzenlenen MediaCat Forum 2005 ‘Warketing, Pazarlamada Zafere Giden Yol’ konulu konferansın ilk konuşmacısı Garage Technology Ventures’ın kurucularından Guy Kawasaki, ‘Tanrı gibi yarat. Kral gibi yönet. Köle gibi çalış’ başlıklı konuşmasında Marketing’in yerini alan ‘Warketing Felsefesi’nin temellerini anlattı. Hürriyet ve CNN Türk’ün basın sponsorluğunu yaptığı konferansı, Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Ferruh Uztuğ yönetti.
Türkiye’ye ilk kez gelen pazarlamanın devrimci dahisi Guy Kawasaki, İstanbul’da kendini etkileyen yer ve olayları fotoğrafladığını belirterek, bunları katılımcılarla paylaştı. Conrad Otel’de konaklayan Guy Kawasaki, otelin tuvaletinde kendi çektiği bir pisuvar fotoğrafını göstererek, ‘Dünyanın bir çok yerinde çişimi yaptım, Boğazı seyrederek ilk kez çişimi yaptım. İnanılmazdı’ sözleri, konferansa katılanları kahkahalara boğdu.
İstanbul’a hayran kaldığını belirterek Türkiye’deki ilk gelişinde kendisini etkileyen ve fotoğrafını çektiği 11 şeyi şöyle sıraladı:
ABD’de bu büyüklükte, bu kadar güzel, bu tarihi derinlikte bir yer yok. İstanbul’da kendimi kaybettim.
Meşhur Dolmabahçe Sarayı’nızın yanında ABD’deki en süper lüks evler bu sarayın yanında kulübe olabilir.
Ayakkabı boyacısının muhteşem boya sandığı beni çok etkiledi.
Dünyanın birçok yerinde çişimi yaptım. Ama ilk kez Boğazı seyrederek çişimi yaptım, inanılmazdı.
Kahve fincanlarınızın dibinde her zaman birşeyler (telve) kalıyor. ABD’de bunu yapsanız çevreyi kirletiyorsunuz diye sizi hapse atarlar.
Dünyada birçok polis, muhafız gördüm. Ama Dolmabahçe Sarayı’ndaki askerin bir eliyle süngüsünü, diğer eliyle tüfeğini tutan askeri ilk kez gördüm.
Kapalıçarşı’dan çok etkilendim. Kapitalizmin en saf formu burada.
Dünyada Apple’ı zirveye taşıyan, pazarlamanın devrimci dahisi olarak tanınan Amerikalı Guy Kawasaki, teknoloji konuşmacılarının pek çoğunun aptal olduğunu söyledi. Kawasaki, aptallara ‘palyaço’ adını taktığını belirterek, ‘Palyaçoların (bozo) moralinizi bozmasına izin vermeyin. Ben de bir palyaçoyum’ dedi.
Devrimsel değişimin 10 kuralı
‘Devrimciler İçin Kurallar, Rakiplerinizi Çıldırtmanın Yolları, The Macintosh Way’ kitaplarının yazarı Guy Kawasaki, devrimsel değişimin 10 kuralını ise şöyle özetledi:
Pazarlayacağınız ürüne anlam kazandırın. Pazar kazanmak için yola çıkarsanız başarılı olamazsınız.
Bir sonraki fırsatların üzerine atlayın.
Tasalanmayın, madara olmaktan kaçınmayın.
İnsanları kızdırmaktan çekinmeyin. Bazılarını kızıdrıyorsanız, bazılarını da mutlu ediyorsunuz demektir.
Mantra yapın. Yani 3-4 kelimeyle neden var olduğunuzu anlatın.
Fikrin sunumunu power pointle yaparken 10-20-30 kuralını uygulayın. 10 slaytı, 20 dakikayı aşmayın.
Amerikada bir deyim kullanırız, ‘Yan bebeğim yan’ (Churn baby churn), ben bunu ‘Değiş bebeğim değiş’ diye uyguluyorum.
/Hürriyet