İMAR BANKASI MUDİLERİ PARALARINI BU ŞEKİLDE ALACAK!...
ANKARA - Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, İmar Bankası mudilerine Ziraat Bankası'nda hesap açılacağını, sözkonusu hesabın 10 milyar liraya kadar olan kısmının vadesiz hesap, kalan kısmının ise değişik dilimler halinde toplam 36 aya kadar blokeli vadeli mevduat hesabı şeklinde olacağını bildirdi.
Şener, İmar Bankası mudilerinin devlet iç borçlanma senetlerinin (DİBS) de 3 Temmuz 2003 tarihli değerleri üzerinden mevduata dönüştürüleceğini ve ödemelerin, mevduat ödeme planına göre yapılacağını belirtti.
DİBS'lerin ödenebilmesine yönelik olarak kanuni düzenlemeye, diğer ödemelerle bağlantılı olarak da Bakanlar Kurulu kararına ihtiyaç bulunduğunu söyleyen Şener, düzenlemeler tamamlandığı takdirde oluşturulan ödeme ve uygulanacak esasların yasal prosedürün önümüzdeki hafta sonuna kadar tamamlanmasına çalışılacağını söyledi. Şener şöyle konuştu:
''Mevduatlar ve DİBS ana para tutarları ile hesaplanacak net faiz tutarları toplamı Ziraat Bankası'na Türk Lirası cinsinden mevduat hesabı olarak aktarılacaktır. Böylece her gerçek alacak sahibine alacağı olan paranın tamamına karşılık, Ziraat Bankası mevduat hesap cüzdanı verilecektir. Dolayısıyla alacakların tamamı kendilerine verilecek mevduat cüzdanında görülecektir. Yani cüzdanı aldığı andan itibaren alacaklarının tamamı ile ilgili mülkiyeti cebine girmiş olacaktır. Yani İmar Bankası hesap cüzdanı değil, Ziraat Bankası hesap cüzdanı alacağının tamamını göstermek üzere elinde olacaktır. Mudi parasının mülkiyetine bütünü ile hemen erişmiş olacaktır.''
Bu konuda bir de örnek veren Şener, 200 milyar lira hesabı olan mudi için, 10 milyar liralık bir vadesiz hesap ve toplam 6 adet vadeli hesap açılışı olacağını kaydetti.
Mudilerin blokeli vadeli mevduat alacaklarını teminat göstermek suretiyle bankalardan kredi kullanabilmelerinin de mümkün olacağına dikkat çeken Şener, şöyle devam etti:
''Yani hesapların tamamına nakden ulaşmak mümkün olacaktır. Ya nakden vadesiz mevduatı istediği zaman alabilir ya da vadeli mevduat karşılığında da kredi mekanizması içerisinde bu nakde ulaşabilir. Ama tüm bunun ötesinde, alacağının tamamına mülkiyet olarak Ziraat Bankası mevduat cüzdanı şeklinde ulaşmış olacaktır.
Ödemeğe esas tutarın belirlenmesi de önemli. İlgilerin alacağının miktarı nasıl belirlenecek? Her mudiye ait Ziraat Bankası'nda açılacak hesap tutarı, anapara ve 3 Temmuz 2003'e kadar işletilecek net faiz tutarları toplamından oluşacaktır.''
Şener, her mudiye ait Ziraat Bankası'nda açılacak hesabın sadece daha önceki hesabın ana para miktarını göstermeyeceğini, aynı zamanda 3 Temmuz 2003 tarihine kadar bu hesaba işletilen net faiz tutarını da göstereceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Net faizin hesabında İmar Bankası'nın ilan ettiği ve Merkez Bankası'na bildirdiği azami faiz oranını aşmamak kaydıyla mevduat toplamları en yüksek 5 bankaca uygulanan faiz oranlarının ortalaması alınacak ve bundan yasal kesintiler düşülerek hesaplanacaktır.
Ziraat Bankası nezdinde açılacak vadeli hesaplara ise TÜFE artış oranı üzerinden faiz tahakkuk ettirilecek ve tahakkuk ettirilen faiz ilgililere nakden ödenecektir. Böylece iki temel mekanizma var, birincisi yeni mevduat cüzdanıyla tüm mudiler belirttiğim şeklide hesaplanan faizleriyle birlikte alacaklarının bir kesimine tamamıyla sahip olacaklar. İkincisi ise ödendiği ana kadar hiçbir reel kayba uğramayacaklardır. Ödemeler her mudi için Ziraat Bankası tarafından daha sonra ilan edilecek tarihlerde ve belirlenecek şubelerde yapılacaktır.''
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:57