Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, İmar Bankası ödemelerine ilişkin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile protokol imzalandığını belirtirken, ödemelerin 17 Ocak'ta başlayacağını bildirdi.
A.A muhabirinin sorularını yanıtlayan Sayın, mudi bilgilerini içeren disketlerin dün Ziraat Bankası'na geldiğini, bunların işlemleri için iki güne ihtiyaçları bulunduğunu söyledi.
Zeki Sayın, ödemelerin 17 Ocak'ta başlayacağını belirtirken, bir haftalık süre içinde ödemelerin tamamlanacağını tahmin ettiklerini kaydetti.
ZORUNLU TASARRUF NEMA ÖDEMELERİ
Mart ayında yapılacak zorunlu tasarruf nema ödemelerine ilişkin olarak da Sayın, ''Zorunlu tasarruf için her şeyimiz hazır'' dedi.
Ana para ödemelerinde yaşanan sorunların hatırlatılması üzerine Sayın, bu sorunların büyük bölümünün şirketlerden kaynaklandığını ifade ederek, ''Hazine bize ne kadar ödeyin derse, o kadar ödeyeceğiz'' diye konuştu.
TARIMSAL KREDİ FAİZLERİ
Tarımsal kredi faizlerine de değinen Sayın, piyasa koşullarına göre bu kredilerin faizlerinin daha da aşağı çekileceğini bildirdi.
Mevduat faizlerinde indirim için Merkez Bankası'nı beklediklerini, ancak Banka'nın indirim yapmaması nedeniyle kendilerinin iki puanlık indire gittiklerini anlatan Sayın, piyasanın durumuna göre faizleri daha da indireceklerini kaydetti.
Ziraat Bankası olarak bundan böyle proje kredilerine önem vereceklerini söyleyen Sayın, organik tarım veya ithal edilen tarım ürünleri üretiminde yüzde 10'un altında faizle kredi vereceklerini ve çiftçilerden gelecek kredi taleplerini beklediklerini vurguladı.
İMAR BANKASI MUDİLERİNE YAPILACAK ÖDEMENİN ESASLARI...
Kapatılan İmar Bankası mudilerine yapılacak ödemelerin esasları belli oldu. Buna göre ödemelere 17 Ocak Cumartesi günü başlanacak.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) yapılan yazılı açıklamada, T. İmar Bankası T.A.Ş nezdindeki tasarruf mevduatı sahiplerinin belirlenmesinin ardından, ülke ekonomisine ve kamu maliyesi üzerindeki olası olumsuz etkilerini en düşük seviyede tutacak bir plan çerçevesinde, bu tutarların ödenmesi amacıyla yürütülen çalışmaların tamamlandığı kaydedildi.
Açıklamada, İmar Bankası mudilerine 17 Ocak Cumartesi günü ödemelere başlanacağı belirtilirken, yapılacak ödemelerin esasları da açıklandı.
Buna göre, İmar Bankası nezdinde tasarruf mevduatı bulunan mudilerin mevduat tutarları ile belli yöntemlerle hesaplanacak faiz tutarları toplamı, mudi bazında Ziraat Bankası'na Türk lirası cinsinden mevduat hasabı olarak aktarılacak.
Ziraat Bankası'nda Türk lirası cinsinden açılacak mevduat hesabının 10 milyar liraya kadar (10 milyar lira dahil) olan kısmı, vadesiz hesap şeklinde olacak ve talep edilmesi halinde nakden ödenecek.
Ziraat Bankası'nda Türk lirası cinsinden açılacak mevduat hesabının 10 milyar liranın üzerinde kalan kısmı ise vadelerine kadar blokeli vadeli mevduat hesabı şeklinde olacak.
ÖDEMELERİN VADELER
Vadeli mevduat hesaplarının vadeleri, bakiye alacak tutarının 5 milyar liraya kadar (5 milyar dahil) olan kısmı 3 ay, 5 milyar liradan 15 milyar liraya kadar (15 milyar dahil) olan kısmı 12 ay, 15 milyar liradan 30 milyar liraya kadar (30 milyar dahil) olan kısmı için 18 ay, 30 milyar liradan 60 milyar liraya kadar (60 milyar dahil) olan kısmı 24 ay, 60 milyar liradan 170 milyar liraya kadar (170 milyar dahil) olan kısmı 30 ay, 170 milyar liranın üzerindeki kısmı için 36 ay vade yapılacak.
Buna göre, 200 milyar lira hesabı olan bir mudi için Ziraat Bankası nezdinde ayrı vadelerde toplam 6 adet vadeli hesap açılmış olacak.
Ziraat Bankası nezdinde açılacak vadeli hesaplara, açıldığı tarihi izleyen işgünü valörü uygulancak.
Uygulanacak faiz oranı, ilgili faiz tahukkuk dönemi sonunda Devlet İstatistik Enstitisü'nce (DİE) en son açıklanan Tüketici Fiyat Endeks (TÜFE) sayısının tahakkuk dönemi başlangıç tarihinde en son açıklanan TÜFE sayısına bölünmesi ile bulunan oran olup, üç ay vadeli hesaplar vade sonunda tahakkuk etmiş faizi ile birlikte ödenecek.
Diğer vadeli hesaplara altışar ayda bir faiz tahukkuk ettirilecek ve tahukkuk ettirilen faiz ilgililere nakden veya hesaben ödenecek. Vadesinde talep edilmeyen vadeli hesapların anapara ve vadesi gelmiş veya gelmemiş vadeli hesaplara tahukkuk ettirilen faizler, Ziraat Bankası tarafından vadesiz hesaplarda takip edilecek ve vadesiz hesaplara faiz uygulanmayacak.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:26