İSTANBUL - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Engin Akçakoca, kapatılan İmar Bankası'nda 750 trilyon lira tutarındaki Hazine Bonosu'na yatırım yapan yatırımcıların mağduriyetinin giderilebilmesi için, ''öneri olsun diye bir yasa taslağı hazırladıklarını'', taslağı ilgili bakanlar ile Hazine'ye ilettiklerini açıkladı.
Akçakoca, İmar Bankası olayından etkilenen ''mevduat sahipleri'' ve ''Hazine Bonosu'na yatırım yapan yatırımcılar'' olmak üzere iki kesim bulunduğunu kaydetti.
Akçakoca, mevduat sahiplerine ödemenin Bakanlar Kurulu'nca saptanacak esas ve usullerle yapılacağını anlattı.
Bu konuda bir kararname çıkmasına ihtiyaç bulunduğunu dile getiren Akçakoca, İmar Bankası'nda iki aydır yaptıkları yoğun çalışma sonunda, kabul edilmeyecek türdeki dökümanların, hesap açılış belgeleri ve hesap cüzdanlarının saptandığını kaydetti.
BDDK'da bir ''taslak kararname'' çalışması da yaptıklarını ifade eden Akçakoca, Maliye ile görüşülüp, vergi ile ilgili sorunların da bir yere getirildiğini ve çözümlendiğini bildirdi. Akçakoca, şöyle devam etti:
''Şu anda Hazine, Merkez Bankası ve BDDK'nın son rötuşları var ki siyasi olarak hükümet karar verebilir duruma gelsin. Dolayısıyla mevduat sahibinin problemi bu şekilde çözümlenecek. Bu da Bakanlar Kurulu'nun bizim önerimizle alacağı kararla belirlenecek.
Ama o kadar çok dedikodusu olduğu için söylemek istiyorum, bu miktarın, tam olarak söyleyememekle birlikte, tamamının peşin olarak ödenmesi mümkün değil. Onu saptayacak olan ben değilim, bir kısmının peşin, bir kısmının da vadeye yayılması söz konusu olabilir, olması da yüksek bir olasılıktır.''
İmar Bankası'ndan Hazine Bonosu alan yatırımcıların, banka tarafından, sistematik ve organize bir usulsüz işleme tabi tutulduklarını dile getiren Engin Akçakoca, 750 trilyon lira tutarındaki Hazine Bonosu yatırımcılarının mağduriyetinin giderilebilmesi için bir öneri götürülmesinin uygun olacağını belirtti. Akçakoca, şunları söyledi:
''Bu düşünceyle de kalmıyoruz, bununla ilgili olarak, bir öneri olsun diye, bir yasa taslağı hazırladık.
Çünkü bunun bir yasal düzenlemeye kavuşturulması lazım ki ödenebilir bir kanala girsin olay. Bu taslağı da hem ilgili bakanlarımıza, hem Hazine'ye ilettik ki yarın, öbürgün bu konuda yasa koyucu veya hükümet bir talepte bulunursa, en azından üzerinde çalışılacak bir öneri taslak olsun diye...''
Akçakoca, hiç kimsenin, yasal düzenleme olmadan, bunun BDDK veya Fon tarafından ödenebileceğini söyleyemeyeceğini vurgulayarak, ''Eğer yarın, öbürgün hükümet bu konuya sıcak bakarsa ve böyle bir yasa taslağını tasarı haline döndürüp, sevketmeyi düşünürse, herhalde, mevduatta (uygulama esas ve usulleri nasıl Bakanlar Kurulu'nca belirlenir) demişse, Bakanlar Kurulu'na bırakır, detayına girmez ve o iş de o kanaldan çözümlenir gider'' diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:40