İMAR OFF-SHOR'A PARA YATIRANLARA TMSF'DEN ÖDEME YOK...
ALİ ULURASBA
ANKARA - İmar Bankası'nın bankacılık yapma izninin kaldırıldığı 3 Temmuz'dan itibaren geriye doğru 1 ay içinde, gerçek bir nakit hareketi sağlanmadan ve başka bir banka aracılığıyla ödenmeden İmar Bankası'na aktarılan Off-Shore hesapları için Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından ödeme yapılmayacak. Açığa satılan bonolar için ödemeler ise, sadece polis ve savcılığın aramaları sırasında ele geçirilen listede bulunanlara yapılacak.
Hükümet, İmar Bankası'nda açığa satılan yaklaşık 1 katrilyon liralık Hazine bonoları için ödeme yapılmasına olanak sağlayan yasa tasarısını, TBMM Başkanlığı'na gönderdi. Tasarıyla TMSF tarafından yapılacak mevduat ödemelerine ilişkin düzenlemelere de yer verildi.
Tasarıyla, 3 Temmuz 2003'ten başlayarak geriye doğru bir ay içerisinde Off-Shore bankalardan herhangi bir nakit hareketi olmadan, TMSF'nin tasarruf mevduatına sağladığı mevduat güvencesi kapsamına almak üzere, başka bir banka aracılığıyla ödenmeksizin İmar Bankası'na aktarılan hesaplarla muvazaalı hesaplar güvence dışına çıkarıldı. Dolayısıyla TMSF bu tür hesaplar için herhangi bir ödeme yapmayacak.
Bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izni kaldırılan bankalarda bulunan ve yine tasarıya göre, 'doğruluğu hiç bir şüpheye yer verilmeyecek şekilde kanıtlanan tasarruf mevduatlarının' TMSF tarafından ödenmesine de imkan sağlanıyor. Ayrıca ödemede esas alınacak faiz oranları, bir defada ya da taksitle ödeme ve diğer esasların Hazine ve TMSF'nin ortak önerisiyle Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmesi öngörülüyor.
Yine aynı tasarıyla, Hazine Müsteşarlığı'na da İmar Bankası ödemelerinin karşılanabilmesi için 8.5 katrilyon liraya kadar özel tektip devlet iç borçlanma senedi ihraç etme izni veriliyor. İmar Bankası'nın izni ve portföyünde olmadığı halde açığa sattığı yaklaşık 1 katrilyon liralık bonolar için ödemeler ise, Merkez Bankası'nın 3 Temmuz 2003 tarihinde Resmi Gazete'de ilan ettiği devlet iç borçlanma senetlerinin günlük değeri esas alınarak hesaplanacak tutarlar üzerinden yapılacak. Ödemeler, makbuz karşılığı satıldığı herhangi bir şüpheye yer vermeyecek şekilde kanıtlanan devlet iç borçlanma senetleri için yapılacak. Ancak, polis ve savcılığın aramaları sırasında İmar Bankası'nın bilgi işlem sisteminde ele geçirilen karşılıklı devlet iç borçlanma senedi alanları gösteren listede yer almayanlarla, İmar Bankası'nın bankacılık yapma izninin kaldırıldığı tarihten sonra alındığı belirlenen karşılıksız devlet iç borçlanma senetleri için ödeme yapılmayacak.
TMSF'ye borcu bulunan İmar Bankası mudileri ile karşılıksız bono sahiplerinin alacaklarından öncelikle TMSF'nin alacağı mahsup edilecek. Diğer kamu kurum ve kuruluşları da yazılı olarak bildirimde bulunurlarsa, bu kuruluşların söz konusu mudilerden olan alacakları da bu kapsamda tahsil edilebilecek.
Bu arada, açığa satılan bonolar nedeniyle yapılacak ödemeler için, bankanın yönetim kurulu ve kredi komitesi başkan ve üyeleri ile genel müdür, genel müdür yardımcıları, imzaları bankayı bağlayan memurları ve şube müdürleri ile yönetim ve denetimini doğrudan veya dolaylı olarak tek başına veya birlikte elinde bulunduran ortaklarının, kendilerine, eşlerine ve çocuklarına ait bankalar ve banka dışı mali kurumlar ile diğer gerçek ve tüzel kişiler nezdindeki hak ve alacakların dondurulabilecek, her türlü mal, hak ve alacakları üzerindeki tasarruf yetkisini tamamen veya kısmen kaldırılabilecek. Mal, kıymetli evrak, nakit ve diğer değerlerine tedbir ve el konulabilecek. Bu düzenleme, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılmış fiiller için de geçerli olacak. Tasarı 4 maddeden oluşuyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:04